Melkers kväll

Jahapp
Två lerigafuxar står kvar i hagarna ;)
Kom till stallet och strax efter dök min moster upp med sin sambos brorsdotter som är lika gammal som Elvis. De skulle socialisera sig lite inför sitt biobesök imorgon så de kom över och skulle hälsa på djuren.
Tuff tjej!
Elvis och Texas tog in Melker och sedan borstade de å fixade och sedan sprang de alla tre runt med Melker i trav fram å tillbaka över hela gården och hade jättekul!
Melkertyckte nog faktiskt också att det var roligt för han hängde på och lyssnade så fint på de små <3
Så ikväll blev det stallhäng med melkertid ;)
Molly fick kraft, hon verkar fortfarande jättetrött efter helgen, så gör verkligen ingenting med lite sammanhängande vila.
Tjabo äter lite dåligt, så ska hålla koll om det kanske kan va dags för kiropraktorn igen...
Nä, nu är det dags att sova, jag har äntligen mina små hemma hos mig och på måndag börjar dagis igen. Vilket härligt sommarlov de haft!
Godnatt mina vänner <3Tänk när vi är så duktiga!Målet med all träning av molly är att stolt kunna rida henne felfritt på ett spadebit! Steget innan spadebit är tworein, då man har en bosalita 
under huvudlaget med spadebitet och ger hjälper/korrigeringar genom den så att hästen faktiskt FÖRSTÅR vad man vill ha ut av den!
 Men det är många år kvar bara dit, men det är mitt slutmål! Och mål måste man ha för att ha en anledning till att träna och utvecklas!


Just nu ligger mitt mål i att förfina mina hjälper, få ihop handhjälperna till en, tona ner allt och få en kvickare häst både framåt och bakåt...
Men om sådär en 3-4 år, då! Då ska min häst klara av att bära ett spadebit!
Det ni!
:DSanering av sadel

Det värsta med att ha så dyr utrustning är att man måste ta hand om den ;)
Igår hade jag massor att göra i stallet... Planen var, sanera sadel efter dammig helg, visa stallplats för eventuell ny inackordering, tömma boxen inför tvätt i veckan och hinna rida Molly...
Jovisstsörrusåatt det gick ju sådär ;)
Hann sanera sadel och sedan visa stallplats och de var ju så trevliga, så snacka skit i två timmar var mer prioriterat än att få något gjort ;) hehe
Får se till att ta tag i det imorgon när barnen är på Bio med min moster :)
Nu är stallet fullt och jag ser fram emot en rolig höst med bra hästfolk i stallet. De nya är en hoppinriktad mamma med hennes 8åriga dotter samt ett par med två shettisar som förhoppningsvis kommer stå med Melker och Tjabo så det kommer bli Tjabo and his ministars liksom :D
Välkomna ska de känna sig och jag kan slappna av och känna mig nöjd över att återigen ha sluppit sätta ut annons på mina stallplatser <3 Så skönt när det löser sig <3
Ha en fin dag mina vänner!
En gammal bild på Tjabo när han är 3 år (och har pannlugg! ;) )

Mycket välskrivet med stor poäng!

Just nu håller ju vi på att träna i stallet inför en trailtävling som kallas för stadsberga trailday.
Jag har inte hunnit träna min egen häst än, men har givit små tips till mina inackorderingar (varav alla inte ska vara med på tävlingen, men träna skadar aldrig)
Jag försöker få dem att tänka att sakerna inte finns, för visst kan din häst göra sidepass över en bom, så kan den uppenbarligen göra sidepass över en slang, eller höbal, eller stock, man får bara vara tillräckligt säker i sig själv att "saken som ligger där inte finns" eller "saken som ligger där är precis som vanlig och jag vet att vi klarar det"
 
Tycker din häst att något är läskigt, ignorera det och se vad som händer, titta upp, tänk positivt :D
 
Varför jag kom att tänka på detta är för att jag läste Henrik Fitinghoffs blogg idag, en kille som jag delar många åsikter med har jag märkt (långt ifrån alla, men ska man va sams om allt så ska man nog va en maskin ;) )
 
Länk till bloggen hittar ni här: se och le:
 
http://fitinghoff.blogspot.se/2014/07/drakar-demoner-och-brevlador.html
 

Söndag efter lunch

Efter lunchen så fick vi som ville börja med kalvarna, börja med det, några gick till andra ridhuset och fortsatte med det som de ville träna på för att sedan komm atillbaka till kalvarna senare.
Jag och Molly stod redo bredvid Tjabo och Johan när kalvarna kom in, helt fokuserade på det som komma skulle och oj vad Molly blev lycklig när de kom in!
Vi fick sätta dem vid E och först fick 6 personer hjälpas åt att valla hjorden en bana, på tid. När de samlat djuren i pennen så var det vår tur att göra samma bana, fast baklänges ;) vi var 4 sekunder snabbare, men våra djur välte ena tunnan så då fick vi 5 straffpoäng så de andra vann ;) Det var jättekul att jobba som ett lag och ha koll på varandra och kalvarna och de andra hästarna och ta det lugnt mm.
 
Sedan skulle vi va små lag om 3 och vi blev tilldelade två kalvar som vi skulle få ut, rida en bana, ställa i lilla fållan och bli klara (på tid) men vi fick tyvärr inte veta vem som vann :( (för det är ju dödsviktigt va ;) hehe, nä, men kul att veta)
Då var jag Johan och Fredrik på lag och jag tror att vi har stor potential till ett bra team här! Pratade bra med varandra, hästar som kompletterar varandra, och god kokunskap (iaf på Fredrik och Johan ;) )
Det var jättekul och jättenyttigt att få ur de två djuren ur flocken (gjorde jag å Fredrik) och sedan hålla dem på rätt spår! Tyvärr tog minnet slut i min telefon så Kela kunde inte filma denna eftermiddagen :(
 
Sedan var det alla andras tur och jag & Molly hjälpte de flesta med att vara hjälphästar och stödhästar till bla Pepzy och Walle, som först tyckte kalvarna var döööööläskiga, men ändrade sig när de märkte att  de flyttade undan för oss.
 
Sedan fick alla som ville prova ta en kalv var och boxa den uppe på kortsidan. Jag stod över med Molly då det ändå blev 3 timmar aktiv koridning (inkl tid då jag bara stod med henne antingen på marken eller sittandes i sadeln, men för hennes hjärna var det också träning)
Johan fick i uppdrag av Potter att ta den jävligaste kalven (japp, fanns en sån!) och ta upp den till kortsidan och boxa den och hålla den där. FAN vad snyggt Johan och Tjabo red!
Synd att många började bli trötta då och hellre stod och tjitttjattrade med varandra så de inte såg hur det faktiskt ska se ut!
Kalven drog några vändor emellan hästarna med (Johan kunde inte stoppa den för alla stod med sina hästar helt utspritt och var 20 hästar här och där så jäkligt svårt läge) Men han gjorde det bra och fick upp kalven en sista gång och sedan bara lugnt skrittade ner den till fållan igen och backade bort Tjabo och sa att "jobbet är klart nu" och Tjabo stängde av.
 
Just den knappen är så kul att se på Tjabo nu, att den faktiskt fungerar, har den aldrig gjort tidigare. Han är PÅ på en millisekund, men AV har varit sådär.
Nu stod han flera gången helt av och halvsov, nån annan jobbar kalven som kommer farande på fel ställe, husse säger NU! och Tjabo hoppar fram i 180 för att blocka den och sedan bra, Så! så vänder JOhan lugnt tillbaka och Tjabo fortsätter sova, det är ju dit man vill komma! (Kan fortfarande bli mycket snabbare på just av, men det är såååån skillnad!!!)
 
Sedan ställde vi hästarna i boxarna, jag mockade ur, Johan hjälpte till att lasta kalvar, sedan hjälptes jag Johan Kela John och Fredrik åt att mocka bort efter kalvarnas natthärbärge och fixade och donade så att ridskolan skulle tillåta kalvar fler gånger :D
 
Sedan var det dags och lasta, och det hade jag varit nervös över HEEELA dagen :(
Eftersom det blev som det blev i torsdagsmorse så hade jag ingen aning om hur det skulle gå...
In med Tjabo och sedan stod Johan med mat i en hink och jag skickade Molly, hon ville inte och frös fast (men ingen panik) Jag andades och försökte bara vara lugn, men bestämd då jag inte ville få henne att stänga av hjärnan som hon gjorde hemma i torsdags, efter att hon trampat igenom luckan...
Tror det tog 5 minuter (men kändes som 20) så bestämde hon sig för att hon ville gå in, bara sådär, och då gör hon ju det... Puckohäst!
Sedan stod de som ljus hela vägen hem <3
 
Det var den helgen det!!
 
Och vad har vi nu tagit med oss från helgen? Vad har vi för plan för hösten?
 
Molly fyller 3 år om drygt en vecka, vi har inte bråttom, vi ska tillsammans bli ett ännu bättre team nu och stort fokus kommer ju bli att bygga upp kondition och hennes kropp så att hon ska hålla länge (vilket jag påbörjade redan för 1,5 år sedan) lite varannandagtänk fortfarande.
 
Vi ska fokusera på att få ner växlarna i sätet
Hon ska fram när jag säger fram!
Sqwareining ska tillämpas mer och mer i alla situationer för att få bort mina hjälper med händerna
Nu har vi ju den inplanerade trailday om 3 veckor, där vi ska kunna massor av hinder :P Men jag tar det som det kommer, vi ska dit och "rida en tur i skogen"
 
Tack allihopa som var med i helgen och gjorde campen till det den är!!
Tack John och Erika som orkar åka hemifrån en månad för att lära oss svenskar att rida sina hästar ;)
Tack Dr Gary Potter som 71år ung orkar åka över halva jorden för att lära oss korkade svenskar att förstå Texan ;) och jag ska helt klart lära mig att bedöma hästars exteriör bättre :D
 
Kram på er alla
 
 
 

söndag

Efter frukost skulle vi få lite mer exteriörlärande.
Alla tog ut sina hästar i ridhuset så parade Potter ihop de som var lika nog att kunna bedömmas med varandra.
Molly, Jeanettes häst och Walle fick snällt gå till sina boxar igen då de inte hade nån att jämföra sig med (unghästar plus nordsvenskkorsning) Sedan satte han ihop en grupp med tre araber, två grupper med 4 quarterston och en grupp med 4 quartervalacker i.
araberna fick vi först träna på, vi fick titta på dem från sidan en minut, sedan gå runt dem 5 minuter och sedan rösta på den vi tyckte kom först och sist (av dem hade jag alla rätt, då det inte var så svårt)
 
Sedan kom första quartergruppen av ston som också var träning, det var jättesvårt, jag satte Den som vann sist ;) haha, sämsta jag liksom!
 
Sedan kom andra gruppen med quarterston (Där var Alice och Fina med och "tävlade") och ´jag satte Fina först, sedan Alice och sedan de andra i vilken ordning det nu var. Fast nu var det så att Alice skulle ju va först ;) så jag missade där, men är jätteglad för Elin som fick betyget av Gary Potter att Alice var helt klart den vackraste hästen på hela campen! Det ni! Wow! (Nu måste jag va lite kändiskåt här och skriva att hon är syster till Tjabo ;) )
 
Sedan var det dags för valackerna, där var Tjabo med, och för att inte bli utkastad och sova på soffan så satte jag honom först ;) hehe, nädå, jag tyckte han va finast (trots sina trånga bogar och breda bringa) men då "vann" Carinas valack Då han var mest korrekt :) De andra hade jag rätt på :)
 
Och Tjabo fick betyget av Potter att han var den helt klart vackraste hästen här (men det var innan Alice kom) så man kan säga att Alice och Tjabo fick bra betyg! (nu handlade vackerheten om ögon, brett mellan ögonen, lagom stora öron, se vackrast ut, den hästen du "helst vill springa fram och pussa" vacker :) )
 
När vi lämnat in vad vi trodde om vilken häst som kom på vilken plats så rättade Potter detta under lunchen och meddelade vinnaren som fick ett presentkort på HÖÖKs, han var väldigt nöjd med resultatet och klappade sig själv på axeln som en bra lärare och sa att han aldrig hade fått såhär fina procent på en grupp elever tidigare :)
 
 
Karro från CMRanch vann med hela 98% rätt! Grattis!!! Wow!!
Jag vet tyvärr inte vad jag fick, då jag fokuserade på att värma upp Molly innan kossorna kom in, så jag hann inte fråga :( Va inte bland de bästa, men vet att jag inte var bland de sämsta heller då jag hade nästan rätt :)
 
Nu är det bara sista lektionen kvar, kalvar, att sammanfatta, men det hinner jag nog inte idag, för nu är min rast slut ;)
 
Kram på er
 

Tove och Johan
ExteriörlektionExteriörlektion av Dr Gary Potter

Efter lunchen på lördagen så var det dags för den efterlängtade exteriölektionen av Dr Gary Potter, en av världens mest insatta personer i ämnet som studerat hästar hela sitt liv och forskat mm på ämnet. Han blir inhyrd av de bästa i världen när de ska leta starthästar till race för att hitta de bäst byggda hästarna för att kunna vinna så mycket pengar som möjligt såklart ;) Då ärftligheten (välforskat vetenskapligt bevisat) på en racehorse (farten) är 40% så kollar såklart många på stammen, men de resterade 60% är träning, foder, levnadsstandard, ohändertagning mm.
I cuttingvärlden så är ärftligheten på cowsense bara 4%!!!!! Hajjar ni! Det lämnar 96% över till det resterande att göra en god cuttinghäst! Varför kollar alla på stammen då kan man undra...
 
Man kan på ett lätt vis säga som såhär:
"Om man en racehorse med hög vinnarstam och ger till 10 olika tränare så är det stor chans att den blir en vinnare, men vilken av tränarna som helst...
Tar man en cuttinghäst (for example) och ger till 10 olika tränare så är det helt upp till den bästa tränaren (inkl foder, skötsel mm) vem som får den att bli en vinnare!"
 
Potter visade på Daniels häst hur de olika delarna ska passa ihop och att det finns en paralelltrapets som ska vara lika stor på båda sidor för att ihopsättningen av hästen ska vara optimal (vilken HÄST somhelst, inte en viss ras)
avståndet mellan manke-bröst ska vara samma som mellan bröst-mark och är även samma som halsen och längden på huvudet (vid en bra sammansatt häst) avståndet mellan manke, bogbladsspets ska va samma som mellan kors och baksida lår och avståndet mellan baksida lår-bakdel mage, bakdel mage- bröst och bröst-bodspets ska vara samma.
innanför frambenen ska "falukorvsmuskeln" (jag kallar den det för att det känns som att hålla i en falukorv och jag vet inte vad den heter på riktigt) vara proportionerlig med utsidan av frambenet, ett tydligt uppochnedvänt v mellan frambenen (pga bla dessa muskler) tittar man bakifrån ska låren vara vidare än gumpen, sedan ska det se ut som en amerikansk fotboll ovanför hasen, samma ihopsattning av muskler både på in och utsida.
framknä (carpus) ska vara närmre marken än magen, hasen hålla sig inannför linjen som uppstår när hästen står rak med skenbenet och man håller ett snöre ner från bärbensknölen (sittbenet på hästen) varken bakom eller framför.
Hästen ska ha brett mellan ögonen och stora ögon för att kunna se över ett stort område ikring sig (japp, det påverkar, då hästen blir lugnare och stadigare ju mer yta den kan se)
 
Undrar om jag nu kommit ihåg allt....
Antecknade som en tok, men har inte anteckningarna här nu när jag skriver ;) Kanske uppdaterar det senare ;)
 
Sedan fick de som ville rida igen (jag lät Molly vila)
Johan och Tove fick visa den andra gruppen vad vi i den första gruppen gjorde på morgonen (squa reining) och det kan ni se här på filmen: (i slutet när de ska spinna tillsammans, de gjorde även sidepass, backade, svängde runt alla ekipage i righuset mm :) ::
 
http://www.youtube.com/watch?v=1QFCJfLdJHQ
 
På kvällen, vid kl 22 så skrittade jag och Johan ut en timme själva, så mysigt i den fortfarande jättevarma natten <3 Hästarna var lugna och tyckte det var skönt att få komma ut och sträcka ut lite <3 Vi med :D
Bara en dag kvar att sammanfatta nu, söndagen, kommer senare :)
 
 

Tack Irene för denna underbara bild!

 

Lördag morgon

På lördagen fick de som inte var med korna på fredagen börja där och vår grupp var på utebanan och introduserade sqwa (hm...  nu blir jag ju superosäker på vad det verkligen hette, det är iaf ordet för indianflicka och utalas skwa, så kanske stavas scwa, sqva sqwa eler på nåt sånt vis...)
Man håller mecaten i ena handen och kan ändå använda båda sidorna som direkttygel, alltså första steget till neckreining och för att man ska tona ner sina handhjälper mer och mer och tillslut bara få hästen att lyssna på sätet.
Hm, tänkte jag, är Molly verkligen redo för detta? Och ja, se det va hon! Så duktig!
Red runt på en hand och vände stanna backa trava stanna vända gjorde allt, volt rakspår, man får tänka lite och det var inte 100%perfekt, men kanske 90% och det tycker jag var jättebra gjort av oss!
Sedna när vi fått prova det en stund så blev vi ihopparade, fick rida med ett ekipage bredvid oss (jag fick Michelle med Vickans häst) och så höll jag ett ridspö i höger hand som hon höll i andra änden med sin vänsterhand så fick vi rida runt, stanna, backa, sidepassa och spinna! Molly tyckte att sidepassen mot hennes häst (som var ett dominant ledarsto som tydligt visade det) var lite obehagligt, men gjorde det ändå. Annars tycker jag att vi var superduktiga!!
 
Vätskepaus och sedan gick vi till andra banan för att försöka få lite svalka och då jobbade Johan och Tjabo mycket på lateral flexion, alltså skänkelvikningar bland annat, för att mjuka upp och stärka honom. Jag satt även upp och testade lite (eftersom jag också rider Tjabo hemma) och det känns som att jag hittade rätt knapp utan att han freakade ur (Tjabos största problem är ju att han går i försvarsställning då han är beredd på att "snart sporrar nån mig" "snart blir det obehagligt" då vi tyvärr gått den vägen tidigare (skyller inte på någon annan) då vi var nya i gemet och lyssnade på erkänt "duktigt" folk)
 
Jag ock Molly var kokta i hjärnan så vi stod och hängde och orkade inte mer, typ såhär:
 
 
 
 
 

Fortsättning med kalvarna på fredagen...

Efter att vi satt hjorden och alla fått prova att rida runt den och hålla kvar den och även splitta den, rida igenom hjorden utan att de freakar ur och drar iväg, så satte vi hjorden i corallen och började jobba två och två.
 
Vi skulle få med en kalv ut ur corallen och få med den igenom två tunnor och sedan tillbaka igen.
Jag fick som tur va vara med Johan och trygga Tjabo och vi gjorde ett bra temwork!
Jag fick plocka ut kalven som Potter valde ut, den stod bakom en annan kalv och det kanske inte ser svårt ut, men man måste precis veta var man ska lägga sig och sin häst för att försiktigt få bort fel kalv och fortfarande få den man ska ha att varakvar där man vill och inte hänga med fel kalv tillbaka till de andra, Molly skötte sig exemplariskt och vi fick ut honom ur fållan. Ut i ridhuset och nu lugnt och föriktigt ha koll på att kalven inte vänder sig om och skuttar tillbaka till polarna, drar iväg åt sidorna eller stannar upp och kollar omgivningen för mycket för att hinna en plan som den vill följa istället för att låta sig puttas runt av oss ;)
Precis när vi fått ut den längst staketet så kosparkar den så den nästan träffar Molly ;)
 
Vi börjar lugnt och försiktigt, jag på höger, Johan på vänster, så drar den iväg till höger efter lilla fållan och jag ber Molly springa ikapp (här ser ni vårt största problem jag pratat om, fram NU! Alltså ett av våra största mål vi jobbar på) Men hon hinner iaf ikapp och är fortfarande med (ha i åtanke att dethär är ca 30min efter att kalvarna kommit in i rihuset och hon fortfarande är väääldigt ny med kalvar!!) stöter tillbaka kalven på rätt spår, Johan är med och fångar upp och genom tunnorna och sedan lugnt och försiktigt tillbkaa till fållan. YES! Vi klarade det!!
Jag försöker alltid se till att klappa och berömma Molly mycket när hon är lugn och fokuserad, hoppas verkligen att det förstärker känslan av att hon gör rätt :)
 
Här kan ni se hur det såg ut, å fan va nöjd jag var och är!
 
http://www.youtube.com/watch?v=ZjeKg4tuhmk

Lite avbrott från campsammansällningen

Allyson är läkt så hon fick komma ut till molly imorse <3
Lyckliga bästa vänner!!


fredag eftermiddag, första gången med kalvar

Ja, så var det nu dags!
Mitt hjärta bultade när jag satt på Molly i ridhuset med 11 andra hästar och väntade på att dörren skulle öppnas och 9 stutar (heter det så?) skulle komma in....
Jag försökte verkligen andas, vara lugn och inte spegla av på hästen att jag var förväntansfull, rädd, nervös, taggad, adrenalinstinn och överlycklig på en och samma gång, men hur lätt är det tror ni ;) Gjorde mitt bästa och det måste ha fungerat, för Molly var inte rädd någonstans, bara nyfiken, när de kom brallande in i ridhuset som ett kosläpp på försommaren, hon drog sig emot dem och jag försökte att inte störa för mycket, men ändå inte låta henne gå fram ända till dem :)
 
Höll mig nära Tjano, men eftersom han var en av de få, eller faktiskt en av två tror jag, som jobbat kor först så va ju han tvungen att hjälpa till lite, men vi andades och hängde på.
tre st fick börja sätta hjorden nere vid c i ridhuset och efter en liten stund så var det min, jeanettes och en till tjejs tur, Jag på Molly 3 år, Jeanette på sin kuse, 2ÅR!! och sedan den andra tjejen som var ovan hon med.
Jag fick uppgiften att va i mitten och halvcirkla framför kalvarna och få dem att hålla ihop (de var ännu inte helt satta) (satta eller "sätta hjorden" "settle the herd" betyder att man får kalvar/kor att vilja hålla ihop som en grupp, något de har i sig, men inte gör automatiskt om de aldrig gjort det förut, och dessa kalvar var oridna (nej, man rider inte PÅ kalven, men de var oridna på det viset att ingen vallat dem med häst tidigare) så dä tar det lite tid.
cirklade runt dem, fick Molly att känna sig trygg, ingen stress och Dr Gary Potter kom med små instruktioner om var jag skulle och när. Sedan fick jag trava i halvcirkel och sedan cirkla runt hela hjorden. Molly var såååå tuff! Hon va som att hon aldrig gjort annat och mitt självförtroende stärktes och vi stärktes och blev ett riktigt bra team!
Plötslig tbryter en kalv ut ur hjorden när jag är på andra sidan och gasar förbi jeanette och vi försöker få fatt i den, men nix, tooo slow, så det blir stampede (flocken rusar iväg) och vi får jobba som ett team på att få upp dem till c igen :D
Detta var allra första gången för alla oss tre och jag är så nöjd med hur vi pratade med varandra och tillslut fick upp hjorden av oridna tuffa kalvar till c, alla 9 kalvarna va mycket större än jeanettes häst :D
 
detta har Kela fångat på film och finns att se här: Tack Kela!!
PS det är inte Mololy som gnäggar hela tiden, det trodde min mamma ;) det är en flockbunden häst som tränar på att vara ifrån sin syster ;)
 
 
 
http://www.youtube.com/watch?v=49KeIZNQ4jo
 
Se och le! :D

FREDAG DAG 2

På fredagmorgonen så delades vi upp i två grupper om 12 i varje. Vår grupp (jag och Johan hamnade som tur var i samma) gick med Erika till det andra ridhuset och tränade på tempon, tempoväxlingar och att verkligen förmedla till hästen genom bäckenet och sätet vilken växel man vill ha i. Om man har stoppsätet som utgångsläget så är ju backen också en drivning, och sedan sakta sakta skritt som 1 växel, då får man vinkla fram bäckenet bara en aning, sedan växel 2 3 4 kanske också är skritt och sedan finns det flera växlar i trav och i galopp så att man själv och hästen blir medveten om hur det känns när man ska vilja ha en särskild växel.
Hur tränar man detta då? jo, eftersom man inte får bromsa med båda tyglarna (en bridlehorse får du bara samla med båda tyglarna annars är de uppdelade i direkt och indirekt tygel och man ger signal med den ena i taget) så om du ex vill ha sakta sakta skritt så be hästen om skritt,
(den ska reagera direkt) (nu skriver jag om min häst och mig och hur vi fungerar)
 skrittar den för fort så vänd in på en liten volt, sitt tungt, fortfarande i växelettläge med bäckenet och när hästen skrittar så sakta som du vill, gör det några steg rrakt fram och växla sedan upp så att hästen vet skillnaden och sedan efter en bit så sätt dig i växelettsäte igen och händer inget så vänd in hästen (skicka energin åt ett annat håll än framåt) och när den går så sakta som du vill så skritta fram (ingen tygelkontakt) några steg och sedan öka fram igen och på det viset så kommer man få fler växlar att välja på genom att bara använda säte och inte sitta och ex banka på hästen, sätta sporren i den för att gå fram, eller dra i hästen för att den ska gå saktare, man får ett "växelspråk"
Kämpade på med detta i skritt och trav med Molly, alla som sett henne vet att hon är lite seg framåt, har jämt varit, och det kämpar vi med varje dag nu, men är riktigt nöjd! Känns som att jag hittade knapparna och detta kommer vi att göra nu varje gång jag rider under uppvärmningen för att känna av.
Vi galopperade även (utan tempoväxlingar) och jag har ju äntligen (för en vecka sedan ca) vågat riktigt släppa fram henne, efter alla bockar i höst och vinter så har jag blivit "redo" och "beredd" på att hon kommer bocka hela tiden så har suttit med den känslan, men nu kan jag säga, efter att Johan hjälpte mig förra helgen, att jag rider som jag menar det, framåt är framåt och jag låter henne rulla på i hennes lååånga galopp! två galoppsprång och man är på andra sidan ridhuset ;)
 
Johan och Tjabo kämpade också på, men de är ju så tvärtom, han måste bromsa bromsa bromsa med sätet (Tjabo har ju väääldigt mycket mer go än Molly) Vända in, koppla ur bakdelen, komma ihåg att verkligen släppa fram handen när han tippat ner och slappnat av i nacken och behålla lugnet, något som Johan var helt fantastisk på denhär helgen. Alla som sett Tjabo och Johan tidigare berömde dem för vilket team de blivit, hur samspelta de är och vilken fröjd det var att se dem jobba <3 JAG ÄR SÅ STOLT!!!
Johan jobbade även med galoppen och fattningar, backa upp och fatta direkt från backningen för att få in bakbenen långt under hästen och mer styrka i fattningen, något de gjorde grymt bra!
 
Sedan var det lunch och sedan var det kossedags!!!!!
 
 
 

Torsdag


Torsdag fm:
Ska försöka sammanfatta dagarna lite mer noggrant än vad min hjärna gör just nu ;) hjärnan tänker: wow! Kul! Coolt! Vill aldrig göra nåt annat! Så stolt över min häst! Så stolt över Johan och Tjabo och så stolt över mig själv! Vilka framsteg vi gjort! Oh My!!!!

Det första vi gjorde var att alla gick in i stora ridhuset och så fick alla visa om de kunde flytta fram och bakdel. Molly var såååå duktig!!! Fokus på mig och känslig å fin! Trots vår dåliga start med lastningen på morgonen ;)
Tjabo var lite stel och husse med ;) men med lite hjälp å tips så satt det snart. Tjabo har verkligen blivit så lyhörd på vad husse ber om...
Sedan körde vi en lek, där det var en punkt/streck  där du startade med hästen (ex nosen på hästen vid bokstaven B) en hästlängd fram var ett streck till så när man började så skulle man vid det första strecket be om galopp, och innan det andra strecket va hästen tvungen att galoppera!! Sedan galoppera ett varv i ridhuset och sedan igen vid det första strecket så fick man inte be om stop innan det, utan efter strecket, men innan det andra strecket så skulle Hästen stå still :)
Av 12 hästar å vi va 2 som klarade det varav jag och molly en av dem!!! :D wow! Och inte en uns tog jag i henne i tygeln, hon bara gjorde sitt jobb!! (Den andra va lite väl mycket hand på tyckte jag personligen ;) )
Sedan skrittade vi ut en sväng med Irene och Walle <3

Sedan tog vi lunch, sååå varmt å både vi och hästar behövde lite siesta.

Sedan var det de andras tur att testa lite olika saker, flytta delar, trava över plockepinn mm. 
På kvällen tog vi ut dem och gick en bit och hälsade på kossorna som kommit dit på em, molly verkade inte rädd och Tjabo såg överlycklig ut, som typ: "äntligen husse!!!"

Dag 2 kommer senare :)Nu är jag fast!

Det är dethär vi ska göra :D

http://youtu.be/ZjeKg4tuhmk

Helt slut...

Å snart är det dags för kossorna
Molly och kossornaGår åt vatten

Ojojoj vad varmt å skönt det är ;)Nu kom kalvarna :D
Morgonstund har guld i mumd

Det började ju sådär, kan man säga...
Upp 4.15 och hälla i sig kaffe...
Ut å på med skydd, in med Tjabo, så va D mollys tur...
Började bra, hon gick på lemmen å nästan in, men får panik å kastar sig bakåt, sedan får jag inte fason på henne, hon spri ger över harven, backar in i hösilagebalarna, inget funkar... Tar in Melker först å hon går efter honom in å så stänger jag lemmen... Å ser... Världens hål i lemmen!!!
Men det hade inte jag sett för gummimattan låg ju för, molly försökte säga det, men jag lyssnade inte :'(
Jag suckade å sa att vi kan inte åka...
Tur att Johan behåller lugnet i dessa situationer.


Vi tog försiktigt försiktigt ut hästarna så att de inte skulle trampa i hålet. In med dem i stallet å Johan hämtar pappa så de fixar iordning transporten, kapa skivan, dit med ny å på med nummerplåten.
In med Tjabo å sedan tog vi för säkerhetsskull Melker plus lina på molly ( då jag förstod varför hon blev som hon blev imorse, hon kände ju att den gav vika)


Hon gick in och vi gasade iväg, 1,5 Tim försent :POm precis ett dygn!

Om precis ett dygn, klockan 12 imorgon, börjar sommarens händelse!
Skövde campen med John Moore, dr Potter och Erika Moore!
Oj vad spännande!
Håll tummarna att nedresan går fint :D

Lite lassoträningstisdagRojne- the man!!

Malins mamma har meckat ihop en människa som vi kan träna att rida runt med innan traildayen :D
Vilken snäll mamma!
Och vilken snygg karl!!Underbar kväll!

Blev inge rida molly, alla ville rida Tjabo istället ;)
Båda barnen fick rida med när Tjabo cuttade mig, Elvis älskade det, Texas blev lite rädd när vändningarna gick för snabbt ;)

Men Tjabo skötte sig och han är så positiv och fin till allt nu.
Johan har gjort ett jättejobb <3


Elvis fotade när pappa och Texas cuttade mamma :D


Sitter å väntar på min tur

Johan rider Tjabo och jag försöker underhålla grabbarna så att jag kan rida molly när Johan är klar :)
Så stolt över mina fina stora grabbar som fått så fin kontakt och litar på varandra <3Snart min tur :D

Torsdag

Först red jag Tjabo.
I lilla skogen och klättrade massor i den branta backen, upp å ner å upp å ner.
Runt därnere och galoppera, skritta, galoppera, skritta, svänga runt i skogen å liksom träna på att "stäng av knappen" också funkar, inte bara "full gas knappen" ;)

Han skötte sig fint så red ner på banan och travade små volter å 8or och föll in i galopp och bara rullade och han kändes fin å villig.
Skrittade av och duschade medan pappa kom upp med molly (Johan skulle åka och jobba kl 21 så hade lite brått)
Ner med Tjabo och på med allt på molly för att rida lilla slingan med promenerande Åsa och allyson.

Tupplur innan vi lämnade stallet, skönt med ostressad häst!!Först var hon pigg (första 50meterna) sedan seeeg!
Så efter svinstallet så tog jag tag i det å krävde trav, stop, trav, skritt, back, trav och gick på med änden av mecaten på rumpan när hon var seg och då vaknade hon och var med, öronen fram och lyssnade på varenda liten signal.
Överlag nöjd med turen då hon skötte sig exemplariskt i övrigt :) inte rädd för nåt och inte studsig eller tjafsig :) min fiiina tjej!

En vecka kvar till campen nu :D så spännande!!!Onsdag, melkers dag

Johan och Elvis åkte till Norge med lastbil så jag och Texas fick mysa ett dygn.
Väl i stallet frågade Texas "ska vi inte ha denhär vagnen på Melker nån gång kanske?" Så vi tog en tur nästan t kalvsvik å tillbaka, Texas i vagnen och jag mest bakom (Melker är inte i bästa kondisen och jag behöver motion) så sen var Texas nöjd :D
Hann inte med de andra hästarna, men mollys svullnad känns som att den börjar gå ner, iaf ändra form :):)Man kan rida på kor med ;)Yep!Uteritt på Tjabo

Med sällskap av Ronja & Katitzi red vi långa slingan, mest skritt och lite lugn trav.
Underbar kväll och härligt sällskap!
Molly är fortfarande svullen över pannan :(
Hon hade även bytt färg ;)
Hittat ett riktigtsurhål med grå lera i efter gårdagens regn så hela hon var nästan vit ;)
Borstade och myste <3 

Molly skadad i huvudet!

Ja, alltså, på riktigt...
Hon tappade både sina främre tänder för 3dagar sedan, vet att tänder kan påverka mycket, men hon är svullen över vänster öga och sedan är hon "svullen" i pannan, snett över, det är hårt, som att skallen är svullen...
Ingen feber, glad, positiv och som vanligt, äter bajsar å mår bra, men blev ingen ridning igår ifall det skulle påverka...
Fattar inte vad hon kan ha gjort för att åsamka sig denna konstiga panna, så röstar på tänderna och avvaktar några dagar :( som vanligt.,.. Aldrig får vi va friska å komma igång :'(Ikväll Ska jag träna med Malin och Åsa

Detta är planen för kvällen :)

Trailträning måndag:

Backa genom upphöjda bommar
Grind
Bandyklubba
Släpa framåt och bakåt
Sidepass över balar
Lyfta upp säck på sadeln och gå
Groundtie

Önska oss lycka till! ;)

Aloe Vera


Jag använder mycket aloe till bådehästar, barn och oss vuxna.
Fick massa plantor av Åsa för ett tag sedan och de har vuxit ur sina små krukor så idag har jag planterat om så att de ska få mer utrymme och bli ännu större :D går åt en del åt våra klantiga hästar ;)

 

Stolt!

Molly mycket bättre bak i ryggen så sadlade och gick ner på banan, hoppade upp och hon va så positiv och med på en gång :)
Hade kvar några hinder på banan så gick mellan sockerbitarna, runt poolen, sidepass och vändningar och allt bara flöt :D

Har jugått genom grinden från marken å det har fått bra, häromdagen stannade jag henne bara bredvid och då va hon faktiskt lite fundersam på grinden och nästan lite rädd (vilket hon aldrig brukar vara för typ nåt, så jag tänkte mest "ja, det va ju typiskt, när hon väl blir rädd för nåt så är det nåt vi måste kunna för att komma in på tävlingsbanan om en månad..."
Så jag nöjde mig med att bara stå där...

Idag så ställde jag henne på vänster sida. Stod där och sedan red vidare.
Ställde henne på höger, stod där och sedan backade därifrån.
Ställde henne på vänster å tänkte "jag öppnar haspen"
Gjorde så, hon va jätteintresserad av grinden och fokuserad på mig, så jag backade, öppnade, bad henne gå igenom, smög runt, flyttade in henne, stängde grinden och voilà!! Första gången grind uppsutten och vi gjorde det felfritt :D

Jag hoppade av och avslutade där och var sååå stolt <3Trail

Trailträning med Malin å Ronja hade vi igår, jag var dock inte med med molly, för hon har såklart gjort en vurpa eller nåt i hagen så hon va spänd bak över korset fredag lördag, ska dit snart å hoppas det är bättre så jag faktiskt kan träna lite innan tävlingen ;)

Men Malin och Ronja var jätteduktiga på de konstiga hinder vi ställt upp :D


Elvis och Melker varockså med och gjorde hindren :D Elvis är så söt och målmedveten när han ska träna på saker <3Sidepass över halmbalar


Gå igenom konstiga spröt :P
Efter en stund gick båda hästarna tryggt igenom, ryttarna gav dem fint stöd och väntade in dem så de kände sig trygga :)Hade en pool med lite vatten i med, som Tore tyckte va dödsläskig, men på slutet kunde han stoppa bredvid och stå avslappnat för att sedan fortsätta fram eller backa därifrån :) 

Tävlingen

Ja, herregud!
Tur att jag verkligen har bestämt mig för att det är en utflykt och inte en tävling, annars skulle jag få panik nu ;) men istället tycker jag bara att det ska bli kul och se vad min häst tycker :D


Vi har ju i stort sett inte gjort någonting alls av detta :)
Men jag ska tänka "nu rider vi ut i skogen och går en sväng" så får vi se hur mycket vi klarar :D


Sadelprovningen
Här rider jag i tom Gus sadeln (som
Inte passade)

Bilder inger Gustavsson


Den här blev det :)


Tisdag

Johan red Tjabo en tur i lilla skogen å sem massa trav på banan. De såg väldigt harmoniska och teamade ut :D
Jag och grabbarna tog ut Melker på en tur i lilla skogen, båda barnen på ryggen :) men slutade med att Melker fick beta och vi andra, inkl Buz, åt blåbär :D mums!!

Sedan åkte alla mina grabbar hem och jag red molly.
Alla gångarter och hon kändes fin, men seg även idag... Såååå varmt!!
Två veckor kvar till Skövde och jag hoppas vi hinner komma igång lite tills dess :)Start

Ja, våren/försommaren blev ju inte vad vi tänkt oss iom operationen, ingen sadel som passade och allt så nu är vi påväg framåt :)
Kiro var ju här i fredags och körde igenom även molly, som vuxit massor och inte har nån direkt koll på sina långa spiror ;)
Så lör sön blev det promenader av henne, medan jag red Tjabo lite lätt, bara för att kolla så alla delar satt där se skulle ;)
Måndag så tog jag ner molly på banan för första turen i nya sadeln, 27 grader varmt kl 19.30, men vi gjorde vad vi kunde.
Skritt trav stopp back flytta bak å framdel. Hon gjorde allt, men segt! Och jag orkade inte heller så jag nöjde mig med det som start och red kanske 35minuter, vi var båda svettiga efter och sadelsvetten såg bra ut :D

Ny sadel

Dags att ta tag i bloggandet nu när livet börjar återvända :D

Först och främst:
JAG HAR INTE CANCER!!
:D
Helt fantastiskt skönt när jag fick reda på det dagen innan chappen :)
Allt har läkt nu och jag mår bra och har satt igång med allt vad hästägande innebär igen :)

Under mina 4 veckor utan ridning så red Johan några gånger, men molly fick mest sommarlov och gå i sommarhagen :)
Tjabo knäckte till sig när han släpptes ut på skogshagen 6juni, men det fixade kiropraktorn i fredags som först då hon varit bortrest och känns dumt att ta ut någon annan när hon är bäst ;) så han har gått på lite sparlåga,hållts igång, men inte tränats...

I torsdags var vi på scandinavian western på sadelutprovning med molly. 
Hade med mina sadlar (som jag vet sitter kaos på henne) och vi började utprovningen. Han la på kanske 10 olika sadlar varav tre st låg ok och två av dem låg bra (till att börja med)
Red en timme i "tom Gus ladies reiner" först med en pad, sen en annan och även utan pad, men den låg inte riktigt 100, annars var jag supernöjd med känslan på den, kom åt henne ordentligt och jätteskön! Den kostade 17900kr och det kändes vettigt att lägga på en växande unghäst (vilket även Tommy tyckte) men låg inte bra, så vad ska man göra...
Jo
Provrida den andra :P 
Red i den en timme med olika paddar och den va jätteskön den med och med en helt ny slags pad så låg den kanon (reinsmanullpad med sydda tryckkanaler på något vis, köpte även en sån till Tjabo)
Så den blev det, en bobs custom tg supreme ladies reiner, för 32800kr... 
Men den va iaf nedsatt 4000kr så dåtjääänar man väl pengar va??! ;) 
Hoppas hon kommer kunna ha den resten av livet, den kommer ligga ännu bättre när hon breddat sig :)

När vi va där så fick hon hälsa på kossorna med :) 
Först var de lite scary, men sedan sög hon mot dem och ville in över staketet :D bådar gott för framtiden <3

 

lillatjabos

Här kommer vardagen och träningen med vår Quartervalack Suspisious Mind, även kallad Tjabo, uppdateras så ofta jag hinner. Tjabo är vår första Quarter, och även vår första unghäst. Han är född i maj- 08 och har hunnit bli 5 år nu... Sedan köpte vi Tjabos lillasyster Elvis Shy Molly "Molly" i feb 2012. En rödhårig fuxbrud med skinn på nästan, född aug 2011. Välkomna in och se vad vi pysslar med :)

RSS 2.0