Snuttan

<3

Naken

Idag står Tjabo naken och får massa D-vitamin påfylld av den underbara solen <3

Ingen ridning idag

Energin rann ur mig med magsjukt barn och annat joks.
Tog in alla tre (Molly Melker å Tjabo) och gav Molly mat i boxen, ställde Melker i sin box utan mat ;) och ställde Tjabo i stallgången.
Han är ju inte så bra på detdär med stallgångar...
Länge sedan vi tränade på att stå still nu med, så jag sket i ridningen och gav 15min av min tid på att passa på en smygande 500kg mus ;)
Rättade tillbaka varje gång han tog ett mussteg hit eller dit, bara lugnt tillbaka.
Sedan stod han still i kanske 5min, lös, avslappnad. HÄRLIGT! Varför kan han inte minnas tills imorn ;) men han blir bättre å bättre å en vacker dag kanske han blir vuxen och minns ;)
Passade då även på att mäta honom (se nästa inlägg) och blev förvånad över resultatet....
Puss på er

Ingen ridning idag

Energin rann ur mig med magsjukt barn och annat joks.
Tog in alla tre (Molly Melker å Tjabo) och gav Molly mat i boxen, ställde Melker i sin box utan mat ;) och ställde Tjabo i stallgången.
Han är ju inte så bra på detdär med stallgångar...
Länge sedan vi tränade på att stå still nu med, så jag sket i ridningen och gav 15min av min tid på att passa på en smygande 500kg mus ;)
Rättade tillbaka varje gång han tog ett mussteg hit eller dit, bara lugnt tillbaka.
Sedan stod han still i kanske 5min, lös, avslappnad. HÄRLIGT! Varför kan han inte minnas tills imorn ;) men han blir bättre å bättre å en vacker dag kanske han blir vuxen och minns ;)
Passade då även på att mäta honom (se nästa inlägg) och blev förvånad över resultatet....
Puss på er

Har mätt Tjabo...

Har ju inte gjort det på ett par år ;)
Haha
Han är 152 fram å 156 bak!!!
Jag som trodde han va jämn!!!!
Så man kan missta sig :P
Vet nån hur länge man brukar säga att quartrar växer? Han blir ju 5 i maj...
Kram på er!

Längtar till April!!

12,13,14 April så ska jag vara med på clinic för John Moore igen.
Sist jag var med (i oktober 2011) så var jag med med Tjabo som då var 3 år. Lärde mig massor som jag använder mig av i vardagen VARJE DAG!
Efter det så har jag nog varit på 4 clinicar för John, men bara som åskådare, vilket man också lär sig massor av, men det är ju såklart roligast att ha med egen häst :)
I April kommer han till Johannesberg i Rimbo och då ska jag och Molly vara med :D
Har skramlat och sparat (då det blir rätt dyrt att vara borta en helg) fixat barnvakt och hyrt hästbuss (tack Lotta)
Ska bli kul att få massa tips om hur jag ska hantera min lilla dam, hon är ju så olik sin känsliga storebror...
Tjabo har alltid velat göra sitt bästa, är känslig för signaler och har alltid haft "farten" framåt, vilket gör att jag tycker att det blir lättare att samla ihop energin och jobba med den.
Molly är mer "varför då?" och kommer gärna mot mig fast jag inte vill och kan stanna och titta bort från mig och liksom inte bry sig om mina signaler jämt, ja, ett sto ;)
Vill ha massor av tips om hur jag på bästa sätt kan förbereda henne för inridningen framöver.
Ska försöka sätta mig och sammanfatta hur jag ska förklara för John, på amerikanska, vad vi vill sträva efter...
Jag får alltid tunghäfta när man ska prata engelska och alla fackord som man glömmer bort... hmmm...
Det ska bli jättekul!!!!
Här är en bild på Molly och Melker från samma vecka som jag köpte henne :) Liiiten <3
Här är Molly och Melker efter jul :)Ska försöka få en bättre bild på dem bredvid varandra så man kan jämföra, då det ju är drygt ett år sedan jag köpte Molly nu :)

Arbete från marken av båda

 
Johan har plogat av ridbanan någorlunda, så nu går det att röra sig på den och man kan jobba hästarna lite där.
 
Började med Molly
Tog ner henne på banan, släppte henne lös så att hon fick trava runt några varv, gasa några långsidor och kolla av banan lite innan jag började ställa krav.
Kopplade i linan i repgrimman och bad henne flytta bakdel, flytta framdel samt för första gången gå sidepass. Det var svårt tyckte hon, som gärna tog steg framåt och bakåt. Men när hon trampade över fint så bröt jag och berömde och väntade på det berömda tugget. Sedan provade jag igen och hon förstår ju så snabbt vad det är jag vill! Blir alltid så förvånad över hur smarta hästar är, bara men kommer in i deras hjärnor :)
Fick inte den där superkänslan idag tyvärr, inte 100% kontakt, men tror att det var för att hon var mer fokuserad på de andra hästarn aän på mig, tyvärr...
 
Försökte få henne över på "min sida" och slutade när hon gav mig så pass mycket uppmärksamhet att jag inte vågade pressa mer idag, fortsätter nästa gång. Vill inte pressa och förstöra, då hon ju är bebis och inte klara av att hålla fokus längre stunder.
Våra träningssessioner brukar hålla sig mellan 15-20 minuter, sedan slutar jag alltid. Det är ungefär vad hennes rödhåriga huvud klarar av so far ;)
 
Sedan fick hon gå in och äta sin kraft och storebror Tjabo fick komma ner på banan.
Han hade en god kontakt redan från början. Jag släppte honom lös och skickade honom åt vänster, på volt, stannade vände in mot mig, skickade åt höger och stannade och gjorde så några gånger.
Kopplade i linan och bad om att flytta allt (som med Molly) och han e ju en stjärna! Märks att han vuxit i kroppen och har bra koll på benen nu...
Sidepassen var han nästan bäst på, vilket han inte varit förut, och han travade sedan runt mig i låg form på ca 1m lina= väääldrigt liten volt, i  båda varven och trampade under sig och kämpade på. JÄTTEFIN!
 
Idag hoppas jag att jag ska hinna ut innan mörkret faller :) Kanske kan få nån bra bild på mina små älsklingar <3
 
Bjuder på en gammal sålänge, här är Tjabo 3år (2 år sedan)
 

Husse red måndag

När barnen hade somnat så lämnade vi fönstret på glänt och gick ner på ridbanan. Johan. Gick ut lite tidigare och gjorde iordning Tjabo.
Johan har aldrig ridit med graman, så jag skulle visa hur den skulle sitta och vad han ska tänka på å så.
Som vanligt när jag ska hjälpa Johan så är jag en bitch som tycker att han inte lyssnar (jag vet att jag är det, men rår inte för det) och han blir en nonchalant knöl som inte lyssnar och inte säger till när han inte förstår (och JA! Han vet om att han blir så med ;) )
Men efter lite skrik från min sida och uppmärksamhet från Johans sida så gick det jättebra! Tjabo skrittade lugnt och sakta och Johan gjorde små volter för ytter om det kändes som att han skulle vilja öka på tempot. Jag tror att Johan fattade hur tyglarna kan hjälpa Tjabo (mest vid uteritt, men lättare att visa på banan) och Tjabo var lugn och fin. Jättekul att Johan börjar ta lite fler dagar nu när vintern börjar ta slut ;) han blir lite lat den mannen ;)

Sötnöt

Elvis lilla häst Melker <3

Tänk att han redan räknas som 5

Tänk vad tiden går...

Äta paraply

Tjabo suckar ;)

Äta paraply...

Tjabo bara suckar ;)

Lite skitsnack

Mysigt att träffa massa tauringar igen efter den långa vintern <3

Öppen träning på Stadsberga

Idag var det miljöträning på Stadsberga med klubben Taure.
Fanns en uppspänd press med brusande radio bakom, smal gång av stolpar band och ballonger, bil med transport, bro med vattenfall, skjuta ner burkar med vattenpistoler mm.
Jag hade med Molly och Johan hade med Tjabo.
Molly kom in i ridhuset...
Sedan brakade helvetet lös!
Hon var mer i luften än på marken ;)
Har ju inte åkt någonstans sedan i sensommras, så hon var minst sagt på hugget ;)
Jag fokuserade på att hon under inga omständigheter fick tränga undan mig eller emot mig. Jag rörde på henne hela tiden så att hon skulle tänka på det, försökte INTE hålla henne still, isf skulle hon ha flugit runt ännu mer ;)
Efter kanske 10min så var hon med mig och "gav upp" om man ska kalla det för det.
Då gjorde vi alla övningar och hon var jätteduktig!!!
Johan travade runt på Tjabo lite där det gick.
Sedan bytte vi
Johan sprang runt med Molly och jag red igenom Tjabo lite.
Mycket flex och fokus på låååååångsamt. Kändes väldigt mjuk och fin och villig. Hade gärna tatt en galopp, men fanns inte riktigt plats för det ;)
Här är n snygg bildpå mig å Tjabo under vattenfallet :P haha jag vet inte riktigt hur jag sitter ;)

Texas

Nu ska vi på öppen träning på klubben :)

Myyyys

Texas Johan å Tjabo

Underbart väder idag

Utsläpp i solen, här är Tjabo

Hann med en handtur i ljuset

Farmor å farfar passade barnen direkt efter dagis så att jag kunde rida i det sista ljuset. Hann gott och väl :D
Red Tjabo och hade Molly vid sidan. Hade även Buz med (min hund) tänkte att "nu tar jag mig väl vatten över huvudet" men det gick jättebra, men buz orkar inte så mycket längre, kom långt efter när vi travade, så jobbigt att se :'(
Molly skötte sig idag med.
Red till ängen bakom kikarberget och gick den fram å tebax, för att slippa så mkt trafikerad väg som möjligt. Vill ju inte gå så långt nu i början, utan bygga upp henne lugnt och sakta...
Travade kanske 200m i djupsnö, kanske 15cm, så hon fick upp både flåset och steget ;)
Hon är så vacker att titta på när hon travar, med den böljande långa manen, sänkt huvud och långa fina steg. Ryggen ser ut att va still och verkligt skön att sitta på i framtiden, runda mjuka rörelser :) längtar!!!!!!!
Tjabo skötte sig som den duktiga storebror han är, hade hackamoret (engelskt) idag med, mest för att jag vill slippa lösa tyglar som trasslar in sig då jag ju rider honom på en hand och håller henne i den andra ;)
Mycket rutiner som vi ska få in nu, men målet på 1-2 dagar i veckan med Molly vid sidan verkar inte som en omöjlighet :D
Jättekul!!!

Hej matte!

Molly efter rid/handturen
Jag gick in i sadelkammaren å hängde in tjabos sadel, då hängde lillfröken med ;)
Hon backade lugnt å sakta ut självmant efter att hon kollat läget :)
Tokig häst detdär ;)

MOLLY SKA BLI STORASYSTER!!!

 

Nu hoppas jag att dethär året blir ett bra hästår, för alla! Förra året var fullt av dåliga betäckningar, skador, döda föl, borttagna hästar, Molly och Tjabos far Zans Little Elvis fick tas bort, Tjabos mamma Victors Yellows Lady fick tas bort, mollys mamma var halt och raggig, Tjabo var skadad och Molly höll på att stryka med pga magen... Behöver jag säga mer? :´(

Men idag kom ett glatt besked!! Mollys mamma, Akira, är dräktig med mollys/Tjabos pappa!!! Så det kommer att komma ett litet helsyskon ur den mysiga skimmelmagen i vår/sommar!!! Så spännande! Snacka om Mirakel! Akira blev så deppig och ledsen när Elvis fick tas bort, men nu har hon börjat skina igen och mår bra :) Så roligt!!!

 

Mollys mamma AKIRA
 
Tjabos och Mollys far, Zans Little Elvis
 
Tillsammans förra vintern
(Bilder lånade av roslagswestern.se)

Tjabo när husse red häromdagen

<3 mina grabbar <3

Vila

Idag fick Tjabo vila, känns helt rätt eftersom jag behöver vila, Johan kom hem kl 20 och vi ökade på sträckan med trav rätt mycket igår.
Imorgon hoppas jag hinna med en tur på Tjabo med Molly som handhäst innan det blir mörkt då min farmor och farfar kommer hit :)
Hoppas det går lika bra som i söndags, fingers crossed!
Puss på er!

Texas på Melker

Sötnötar

Dagens mys efter dagis

Elvis ville åka pulka
Texas ville rida
Tur att man kan multitaska ;)

Syskonkärlek

Red med Åsa

Travtur runt gravfältet på schyssta kusar med bra tramp. Allyson har fått riktigt bra steg nu, Åsa är så duktig som kämpar på!
Hon skrittar lika fort som Tjabo i den ökade skritten nu och det är det inte många som gör :)
Min nacke har sagt upp sig lite efter att jag halkade utanför oss i söndags, har försökt ignorera det, men tror Johan får rida några dagar nu så att det kanske rättar till sig.
Jag har ju en gammal whiplash efter att jag var med i en rejäl skidolycka 2008. Den spökar lite ibland och då får jag snällt slappna av och varva ner lite...
Vilket inte riktigt är min grej ;)
Kram på er alla glada :D

Stallmys efter dagis

Texas hade kunnat varit ute hela kvällen, men måste laga middag nu :)

Skönt att bo vid hästarna

Elvis somnade påväg hem från dagis, så jag å Texas tog in å gosade med Melker å Molly :)
Underbart att bo vid stallet!
Vill så gärna ha en egen gård...

Puss brorsan!

Devarså duktiga mina små syskon <3

https://cdn2.cdnme.se/1405968/6-3/pic_51239dc4e087c3082d687725.jpg" class="image">

Första gången som handhäst

Red med Åsa å Allyson å Molly fick hänga med för första gången.
Red över kikarberget med trav kalvsviksvägen å skritt resten av rundan. Både klättring, möte av hästar, bilar, lastmaskin, hundar och motorväg. Så tjejen lär sova gott ikväll ;)
Hon var cool hela vägen, Tjabo var fjantig förbi lastmaskinen, men den backade lite så kunde vi gå förbi :)
OTROLIGT JÄTTENÖJD MED TUREN!
Kunde inte ha gått bättre :D

Men husse vad gör du!!!

Nöden har ingen lag :P

Elvis å mommo

Familjeritt

Jag på Tore, Johan på Tjabo å Elvis på Melker med mommo bredvid.
De vände vid svinis å jag å Johan fortsatte lilla tunneln, nya vägen å hem, klättrade över kikarberget å tebax med, mycket lugn trav och en liten galopp.
Tjabo såg avspänd ut å Tore kändes jättefin efter halva vägen, red igenom honom ordentligt och han verkade gilla turen.
Mätte även Molly
146 fram
151 bak

Pigg kuse

Red med Åsa och Malin. Runt gravfältet. Mycket trav.
Hade gramanen idag igen.
Utvärderade för mig själv att trots att använda graman må ses som en genväg och stark hjälptygel av många, men nu har jag haft det två sista ridturerna.
Han hänger inte lika mycket i handen på mig och kastar inte upp huvudet hela tiden (som han annars gör då han ska "ha koll framåt", skitjobbigt, då han inte går många steg avslappnat)
Men nu när jag haft gramanen så kan jag mha finlir bara ha den som backup och han söker sig, såklart, framåt/nedåt, vilket jag vill, men jag har inte ett fast stöd i gramanen, utan den finns där när han ska kasta upp huvudet (vilket han då inte gör såklart) så ridturerna blir mer avslappnade och "rätt" och det känns som att om vi nu har gramanen, säg några veckor, och det hjälper honom att förstå att jag inte vill att han ska kasta upp huvudet hela tiden och inte hänga i handen, så tackar jag gärna JA till den "genvägen"
Har nån annan erfarenhet av graman?
Jag har bara använt det vid galoppsamling när jag byggde upp min gamla galoppör under kanske 1mån av hans och mitt 8åriga liv ihop...
Ridturen var iaf pigg på bortvägen, på hemvägen var han avslappnad, låg och kunde samla sig i en lugnare trav.

Brudarna

Molly milou och allyson

Molly och Allyson

<3

Ridit Tjabo

Med Åsa å Allyson idag.
Under lilla tunneln å upp nya vägen i skogen. Bara skritt hela den biten.
Trav till kalvsvik å efter kalvsvik.
Lugna skötsamma hästar å mysig tur.
Sen fick Molly va lite lös på banan. Hon ville mest gosa med de andra hästarna istället för å springa...

Leder Molly i koppel

Har börjat leda Molly i bara snöre runt halsen, mest för att jag är laaaat ;)
Tar ju in henne och ger henne kraft en gång per dag å då har vi en sluss till ingången till hagen, alltså två grindar å öppna.
Sätter grimskaftet som koppen runt halsen å går. Hon följer mig utan dragkamp, hoppas på att kunna gå med henne helt lös snart :)

Äntligen är husse hemma

Johan har varit i fjällen, så hästarna har inte fått mkt kvalitetstid inte :)
I förrgår hjälpte Texas mig att fodra. Han satt på höt i kärran och matade hästarna med morötter. Han satt på Tjabo, som gick iväg :(
Sen satt han på Molly, som snällt stod kvar och luktade på hans skor och undrade vad han gjorde där uppe :) sedan hoppade han av och då började Molly skrapa i snön, Texas skrattade gott och sedan lägger hon sig ner och rullar precis vid våra fötter :) snacka om att hon känner sig trygg nära oss och Texas nära henne :) kanske är han som får ta över henne i framtiden, de har en fin kontakt :D

Min lillprins

Min prins

Hårfager

Världens skitigaste häst

Men frisk <3

Tjabo

Får frågor om Tjabo är negativ och jag har inte gjort snabbtestet på honom.
Väntar på aqha's test som jag ska skicka in på båda hästarna :)

Negativ!!!!!

Åh va härligt!

Pappa son

Max hundar chip och Zaldo :)

Pedikyr

Idag har Max varit och skott den stora och verkat de små.
Molly fick MVG :) lite hålrum (som vanligt) men ok. Hoppas snön håller i sig länge!!!

Händer inget på hästfronten

Kalas kalas å tappad sko
Så händer inte mycket här
En underbart vacker dag iaf :)
Hästarna får stå i solen och njuta :)

lillatjabos

Här kommer vardagen och träningen med vår Quartervalack Suspisious Mind, även kallad Tjabo, uppdateras så ofta jag hinner. Tjabo är vår första Quarter, och även vår första unghäst. Han är född i maj- 08 och har hunnit bli 5 år nu... Sedan köpte vi Tjabos lillasyster Elvis Shy Molly "Molly" i feb 2012. En rödhårig fuxbrud med skinn på nästan, född aug 2011. Välkomna in och se vad vi pysslar med :)

RSS 2.0