Onsdagsmys

Igårkväll åkte jag till stallet. Hästarna vaccinerades ju i måndags, så de ska ju inte svettas de närmsta 3 dagarna (hård ansträngning alltså) så jag tog tillfället i akt att leka lite med Molly på halva ridbanan.
Tog med henne ner, hade ett snöre runt halsen och gick runt och hon hängde på, lite halt och hon är ju barfota, så vi sprang inget.
Lärde henne att backa för trycket av snöret på bringan, alltså, när jag stod vid sadelläget och lyfte snöret så skulle hon tänka bakåt.
Berömdde först bara hon la tyngden lite bakåt, utan att flytta nåt ben. Släppte snöret och klappade.
Trodde inte jag skulle komma så mycket längra men efte ratt ha busat runt på banan med henne, gått fram, vänt, lyft alla hovar, kliat överallt och begärt back för snöret några gånger med minimalt tryck så backade on glatt och snabbt flera steg rakt bakåt när jag bad om det. Trots att jag stod bakom sadelläget och inte "tryckte" henne bakåt med hjälp av min kropp :D
Hon vill så mycket och lär sig så fort!!
Sedan fick Tjabo komma ner, när Molly var inne och åt.
Han hade tappat en sko, så kunde ändå inte rida...
Han har inte alls samma kontaktsök som Molly, han är lite mer Suspisious ;)
Men efter en stund så hängde han på mig och vände och va med. Ett bra tag sedan vi jobbade lösa, så man måste ju uppdatera hjärnkontoret lite ;)
Ikväll har vi NH-kväll på klubben www.twrs.se.
Vi ska se två NH filmer och disskutera likheter och olikheter.
Ska bli intressant :)
Kram på er
Här är Tjabo första gången med sadel :P Så liten han var :)

Väntar på svaren från laboratoriet

Hoppas att jag frå svaren från England redan imorgon... 7dagar ca skulle det ta, men räknar med nästa vecka, men hoppas ändå :)
här är några nya vinterullsbilder på Mollys mamma som en tjej som heter Ida tagit hos uppfödaren Marika...
 
 
och en bild på Mollys helsyster BUS
 

Veterinären

Igår vaccinerades alla våra kusar, inkl Tore som är hemsk med sprutor så Marianne får alltid spruta honom i farten. Jag går rakt fram å Marianne sticker honom i farten...
Molly och Tjabo var jätteduktiga, Melker va påväg att hoppa till, men Marianne är snabb och van så hon va beredd. Förra året hoppade han på hennes trasiga knä så att det blev ännu sämre och hon har problem fortfarande :(
Jaja, nu är de vaccinerade för ett år till :)
Molly fick även axilur utskrivet (alla unghästar vaccineras med axilur i feb tills de fyller 3)

Johan red söndag

Runt kikarberget, trav och galopp, han va het på gröten då vi galopperat där några dagar nu (bra underlag där) men nästa gång får jag nog skritta hela sträckan så han inte får för sig att man bara kan springa där ;)

Full dag

Johan är och tar ut hästarna och mockar å fixar å rider.
Kl 13 kommer farmor å farfar å passar barnen så ska vi åka å titta på gården som vi är intresserade av, igen.
Sedan är det årsmöte i taure kl 15 och kalas för lillasyster samtidigt, men barnen är sjuka, så bara jag åker dit senare.
Nu håller vi tummarna att ingen annan vill ha gården!!!!
En bild på Elvis och kusin Anton från visningen på gården förra veckan

Hela gänget

Lena å Tore

Rune

Farbror Rune

Tjabo och husse

Ridit "riktig" häst

Idag fick jag äran att rida farbror Rune. Fullblod. Johan å Tjabo och Lena å Tore var med. Över kikarberget och trav å galopp på åkern bakom och till lilla tunneln. Jag och Lena hoppade av vid rådjursmaten så fick Johan galoppera Tjabo själv över åkern en repa (ville inte riskera att Tore skulle springa iväg)
Sedan skrittade vi till lilla tunneln och hem.

När vi kom hem så hade jag Molly
Lös på banan så hon fick springa av sig lite, svårt att galoppera i hagen såhär års :)

Inatt får Tore gå ute med moll å mell så han slipper stå själv i hagen ett dygn, han tycker d e så trist...


Molly

https://cdn1.cdnme.se/cdn/6-2/1405968/images/2013/pic_5103a981ddf2b351d69b96cb.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/1405968/images/2013/pic_5103a981ddf2b351d69b96cb.jpg" class="image">

Utekväll

Jag och Sara hade en kväll utan barn :)

Fredag

Jag å Sara var ute på en tur, lite på nya "stigen" från kalvsvik över kikarberget,lilla tunneln å till kalvsviks bete å vände där. Galopperade bakom berget där underlaget va fint. Tjabo låg på lite väl, men inga bockar eller nåt sånt. Sedan skrittade vi bara :)
Idag ska jag rida Rune med Johan och Tjabo :D

Ridit med Sara :)

Testet postat

Håren inskickade!
Nu ska jag rida :)

Ridtur ensam

Åkte till stallet kl 18 för att ha gott om tid, kom dit och pratade
Lite med en inackordering, sedan skulle jag ta in Molly å Melker så att Molly skulle få äta medan jag red Tjabo, pratade i telefon samtidigt så de trasslade in sig i varandra så släppte Melker, som såklart gick ut mot vägen och skulle på upptäcktsfärd ;)
Ställde in Molly, tog med kraft och börjar gå efter Melker som går ut mot dalaröv.
När jag nästan är uppe vid vägen kommer en svart 740 i 180 och lägger på värsta stället upp för kurvan efter begravningsplatsen, precis där Melker 2sekunder tidigare travade lite lugnt.
Såg framför mig hur han nu var köttfärs...
Men han klarade sig och en tjej med en islänning hade hoppat av och stängt in honom på lilla vägen mellan fåren å wittens lada. Bara att visa hinken så kom han, skönt med hungrig häst ;)
In med honom i boxen.
Mocka å fixa hö och allt.
In med Tjabo, sadlade å fixade och gav mig ut i kylan. Han kändes mer avspänd än dagen innan och trampade under sig fint och hade en gudomligt kort samlad trav! Så jag bad om galopp på raksträckan efter svinis.
Han sken upp som en sol!
Galopperade först höger ca 100m, sedan vänster ca 100m. Vände vid kalvsvik och travade hem.
Vid Åkerblom stannade jag å backade upp. Då kom en häst bakom oss och blev jätterädd (från vivis stall) så hon åkte av och höll sig i tyglarna å släpades med en bit innan hästen drog i äg över åkern åt höger. Jag travade ikapp henne, Tjabo supernöjd och lugn!
Hästen kom tillbaka och hon hoppade upp så sällskapade vi hem. Hennes hbl på 7år super på tårna och tittig, Tjabo 5år utan att jag höll i tyglarna och gick avslappnad och lugn först för att stärka dn andra hästen ;) haha
Sedan in med hästarna och bestämde mig för att Molly å m fick stå inne inatt, så mocka deras boxar, borsta å mysa med Molly lös i gången! Hon va skitduktig!! Ryckte av hår till testet å nattade.
Hemma kl 22 som vanligt, tji fick jag för att jag trodde jag skulle va en snabbis i stallet ;)

Mollys prov

Ryckte av 40hårstrån med rötter av svansen igår och lade i en ziplockpåse.
Ska skicka dem idag.
Pratade även med Åsa som ska kolla Allyson, bara så man vet...
Lycka till till oss

Snabbare test

Fick reda på att om man skickar tagel till Englands kan så tar det bara ca 1vecka, aqha-testet kan ta flera månader...
Så nu börjar jag med testet för bara pssm till England

PSSM

Är en obehaglig sjukdom som (finns massor med studier och procentuppgifter, men i stora drag) ett antal procent av qh och ph lider av (många andra raser med) men det är i största gruppen hästar av halterhärstamning...
Finns massor att läsa om detta och det jag skriver här är inte exakta siffror :)
Fick igår reda på att ett syskon till Molly (Dun it with akirazity eller Blossom som hon kallades) hade detta och fick tas bort vid tre års ålder.
Finns ingen info om hennes pappa, Dun it with charm, är testad, men han har en helbror (fick jag reda på precis nu, så fick gå in och redigera här ;) ) som är testad pos!!!
Nu ska Molly testas (testar även Tjabo på en gång) för de 5 vanligaste genetiska sjukdomarna inom quarteraveln. Har precis fyllt i formulären och lämnar min beställning idag.
PSSM kan orsaka mystiska hältor, korsförlamning, ovilja att röra sig och humörförändringar.
De ska i kort hålla sig ifrån socker och få mkt extra fett.
Nu får vi se hur lång tid allt detta ska ta, men jag lovar att hålla er up to date :)

Stel och tittig

Red runt gravfältet med Åsa & Allyson.
Det var -15, stjärnklart och stor måne som gjorde så att kolsvarta skuggor föll på den vita snön.
Det tyckte Tjabo var hemskt! Kunde inte slappna av på hela turen, skulle bara ha koll på skuggorna så att de inte åt upp honom.
Allyson gick skitfint! Hon har verkligen förändrats! Åsa gör ett riktigt hästjobb!
Men väl i stallet igen visade Tjabo sig på sin bästa sida, stod lös i boxen med boxdörren öppen utan att gå ut ur boxen. Gick tom ut i höcontainern och hämtade hö och han stod kvar :D
På bilden ska han tugga upp allysons täcke, det luktar ju så gott med tjej...

"är matte sjuk, får hästen lida"

Superförkyld, så har inte hänt mkt.
Bara mockar och fixar det nödvändigaste. Tjabo har fått på sin Willes gamla tjocka vintertäcke med hals. Satt perfekt :)
Ikväll ska Johan rida med tjejerna :)
Kram på er därute

Lunchningen

Hade lunchen så gasade dit och mockade till alla 3 och förberedde inför kvällen, gick ut och gav Molly lite kraft till lunch med, så hon verkligen får i sig och håller hullet nu när det är så kallt. Myshäst vad jag hade lust att bara hoppa upp på henne i hagen, men mamma och fegis som jag blivit, så vågade jag inte utan hjälm å sällskap. Imorgon kanske? Är så sugen nu, särskilt när jag såg en bekants bild på Facebook, det är Cecilia bringemo och hennes coola paint Hemi, en hingst som är lika gammal som Molly. De är så duktiga!!!!

Kallt!!!

Inatt var det -23 här så Molly och Melker fick även de sova inne inatt, inte för att de säkert bryr sig, men då fick Molly extra foder så hon inte faller ur nu i superkylan...
Tjabo har inte blivit riden på 3dagar nu, då husse varit i Finland, men på det igen nu bara :) i tisdag var vi ute med Åsa å Tess (som vanligt) och la även in lite trav i kylan.
Trevlig helg allihop!

Grattis cowboysara!!!!

Sara som stod med Shakira hos oss har köpt en riktig gård med sin kille! Åh vad kul och all lycka till er! Åh vad jag önskar att vi ska ha turen på vår sida någon gång och kanske få möjlighet att ha VÅRT ställe!! Grattis Sara!!!!

Runt gravfältet

En kväll runt gravfältet i skritt ikväll igen. Med Tess Åsa och Malin.
Att skritta runt gravfältet i bra tempo tar 1tim och 35min, för alla er som inte är hemma i trakterna ;) så det är en bit vi är uppe i nu. Enda riktigt bra vägen med bra underlag som man kan rida i totalt bäckmörker :)
Barbacka som vanligt :P

Han hade fått ett slag fram på skenbenet vänster bak, lindade efter turen och får se hur det ser ut imorgon bitti...

Lååång man

Tjock som på ett russ

Mattes tjockis

Molly

Har tagit in hästarna i -12

Sitter utanför mollys box och väntar på att hon ska äta upp sin kraft så jag kan släppa ut henne igen innan jag åker hem.

Imorse red Johan ut i kylan. Allt hade gått bra och han hade travat lite, med händerna i fickorna för att det var så kallt, så det får man väl ta som ett bra betyg på lugn och balanserad häst. Han höll med om att Tjabo kändes jämn och stadig.

Nu hade jag kvällsfodringen istället för mommo som är sjuk.
Så jag tog in alla där uppe, sen Molly och Melker, bara för att kolla av dem och ge vitaminer/mineraler och lite foder.

Är väl bara att konstatera att hon vuxit igen, 1cm bak på 2 veckor.

Nu är hon 144 fram och 151 bak. Och nu kan jag för första gången sedan jag köpte henne (vilket nästan är ett år sedan nu) säga att hon är min lilla tjockis ;)
Rund och go, bred över ryggen, stor rumpa och massor av man!
Det är väl så jag skulle beskriva henne just för tillfället :)

Körde lite stallgångsläxor och det sitter rätt bra nu, men får påminna en del innan hon ger sig. Idag tog jag ett steg längre och vägde upp kraften medan hon stod lös och still, (hon tog dock ett myrsteg som jag korrigerade) konsekvens!!!

Sedan tog vi babysteps till boxen, sakta ett steg i taget och sedan stanna utanför boxen sedan in med hälften av Molly, sedan varsågod. Gick jättebra :)

Nä, nu får de äta upp så jag får hem
Å sova!!!

Johan är och tar ut hästarna

Och rider i kylan.
Hoppas att det går bra :)
Skönt för mig att slippa åka söndagsmorgonen, brukar jag nämligen alltid göra :)
Puss på er därute i kylan

Cuttingclinic på västergården

Göran Lindström och Nadja är idag å har cuttingclinic på Stadsberga.
Vi var där en stund och kollade, verkar verkligen jättekul! Skulle vilja prova nån gång :D

Ons tor fre lör

Ons skrittade jag med Lena och Åsa runt gravfältet. Lugnt å avslappnat.

Tor tog husse en promenad för hand i snöstormen

Fre skrittade jag själv till lilla tunneln innan kvällsfodringen, lånade Tores träns med kimblewickbett och bara kände hur han hanterade det, bara rakt fram i skritt så inget konstigt...
Han var väldigt mjuk, avslappnad och med på noterna, det sköna med ett lite "skarpare" bett är ju att jag inte hade nån "kontakt" utan tog ytterst lite vid bumpningarna och han sänkte sig bra och lyfte rygg och trampade på bra. Tig tom 20m trav på nysnön på asfalten :D lugn å stabil, känns som att han vuxit i kroppen på någe vis...

Idag skrittade vi med Åsa Lena å Hanna runt gravfältet. Allmänt lugn å skön stämning :)

Vilodag

Mamma hostar så vi lät Tjabo stå idag, på det igen imorgon :)

Ridit med sällskap

Igår, måndag, så var jag ute och skrittade med Tore Allyson och Rune med människor :) Rune å Allyson vände vid kalvsvik, men jag och Tore med Malin fortsatte nästan till gravfältet, vill inte skritta fööör långt så det kändes lagom.
Tjabo var framåt, positiv och villig att gå. Hade varit tittig med husse på söndagen, nu var det bara en stor snöklump som skulle hoppa på honom i mörkret, men han samlade mod och gick förbi :)
Sedan fick Molly stallgångsträning och efter bara 5tillsägelser och kanske 1minut, så stod hon still och avslappnad, utan grimma, i kanske 20sek innan jag gav upp, berömde och skickade in henne i boxen :D vill ha barmark nuuuu!!!

Husses helg

Johan har skrittat igår och idag, ska väl inte ropa hej, men skorna är på och nu ska han skrittas igång :D
Molly har fått lite stallgångsträning de sista dagarna. Stå "ground tied" och slappna av och tugga innan hon får en klapp och gå in och käka. Börjar sitta ok, absolut inte 100% men hon börjar fundera ut vad det är jag menar, man ser att hon tänker och försöker.
Idag stod hon still kanske 10sekunder och efter det tuggade hon och då gäller det ju att veta när man ska avsluta, så jag gjorde det, gick fram, klappade i pannan och bad henne gå in i boxen.
Hade jag kanske väntat en eller två sekunder till så kanske hon hade tagit ett steg å vi hade fått börja om...
Så dagens visdom: sluta när det går bra :D

lillatjabos

Här kommer vardagen och träningen med vår Quartervalack Suspisious Mind, även kallad Tjabo, uppdateras så ofta jag hinner. Tjabo är vår första Quarter, och även vår första unghäst. Han är född i maj- 08 och har hunnit bli 5 år nu... Sedan köpte vi Tjabos lillasyster Elvis Shy Molly "Molly" i feb 2012. En rödhårig fuxbrud med skinn på nästan, född aug 2011. Välkomna in och se vad vi pysslar med :)

RSS 2.0