Olles och Kelas nya häst

Är och hälsar på hos oss några dagar :D
Superfina Diesel, en 8årig quartervalack e Bad Like I Wanna Be.
Kela har fått upp ögonen för JM hon med och igår körde vi de första små stegen med Diesel.
Sending game och Look at me och back :D


Fortsättning

 
söndagen med Molly så började John med att jobba Molly från Emmas häst, framåtbjudning och vändningar, sedan hoppade jag upp och vi skulle rida bredvid varandra och vända (banana/tangogame) och hon kan spinna jäkla grejt nu ;)
 
 
Hon blev dock trött när vi skulle galoppera så hon bestämde sig för att "ne, jag vill inte och orkar inte mer" så hon fryste fast i backen å gav mig fingret!
Typ som ett barn
"Kan du gå ut med soporna?"
"Nej jag orkar inte, jag är trött"
"Kan du hämta glass i frysen?"
"Ja, självklart!" så har hon massor av energi ;)
 
Testade mha Johan å Tjabo själva när de andra gjorde nåt anna
 
t, men hon bara travade å gav mig fingret.
Så då fick vi vila en stund, sedan fick Michelle hoppa upp på Molly och John använde en flagga att driva på med.
 
Michelle fick verkligen kämpa hon med och förstod precis vad jag menade, men tillslut fick de ett halvt varv galopp, så soakade de några minuter, sedan ett varv och sedan gav de sig :)
Lättare för dem att samarbeta för såfort John säger nåt så vet ju Michelle precis vad han menar, så kommunikationen sker lite snabbare :D
 
 
 
 

Helgens clinic för John Moore

Har inte varit så duktig på att anteckna i helgen, när man åker själv så analyserar jag allt in i minsta detalj och antecknar å fixar, men nu när Johan var med så blev han liksom som mitt bollplank så jag analyserade allt med honom i ord och inte ner i text :)
Helgen har gått bra!!
 
Lördagen fokuserade vi mycket på vändningar, gå över saker och genom saker.
Först från marken och skulle över liggande tunnor, hon gav mig fingret och jag fick jobba på henne ordentligt och sedan gock det kanon! Kände att min tajming satt perfekt och jag hade verkligen koll!
Sedan sa John att jag var tvungen att stanna innan linjen efter tunnorna, så jag skulle springa med henne, skicka över tunnorna och sedan stoppa direkt efter utan att komma över linjen som va ca 2m efter tunnorna. Gjorde så och hoppade, gav whoakommando och vinklade mig n´mot henne som jag brukar och hon tvärtannade direkt i landningen! typ 1m kvar till strecket!
Fick beröm av alla och särskilt John som sa nåt i stil med att "vad ska vi nu göra, hade räknat med att detta skulle ta minst en 15 minuter" haha jättestolt!!
Sedan kom flera ur publiken fram och sa att jag gör ett bra jobb och jag blev så glad och stolt och peppad! Tack hörni!
 
Tjabo körde på mycket uppmjuksning i vänstersidan, lyfta bogen, vändningar och han va avslappnad å med.
Söndagen däremot så märkte vi redan på morgonen att han frustade, tog en promenad och sedan inan lunch så märkte jag att han nickade i boxen :(
Blödde runt nya tanden och tyckte att det var det hemskaste han vart med om, ungefär...
Berttade för John som beslutade att han ínte skulle stå där och få tänka på sin tand så han fick va lös i ridhuset medan alla åt lunch. Han fick springa runt som han ville och försöka bli av med lite fokus från tanden.'
Direkt efter Lunch jobbade John honom som i en roundpen, fast i hela ridhuset.
Efter 5min så hajjade Tjabo att det va look at me som gällde och bestämde sig för att han ville va med i flocken och ville va med John, va så kul att se!
 
 

Fredag

Fm hade vi teori samt fick svänga varandra med grimskaft som tyglar, jättenyttigt att få känna ur hästens perspektiv.
John red Emmas häst och visade hur man skulle tänka osv.
Sen var det lunch
Sedan var det första gruppen och de kämpade på
Sedan var det vi och vi fick träna på bananagame två och två från hästryggen, jättesvårt!! 
Först innan jag hoppade upp så va jag jättenervös, johannesberg är ju stället där allt hände i våras, så hon kände det lite och var på tårna så John jobbade igenom henne några minuter när jag sa som det va, så kunde jag ta några djupa andetag och fokusera :) skönt!!
Idag höll vi oss bara i skritt och fokuserade på vändningarna och jag gjorde fel :P men som tur var så kom Fredrik fram och hjälpte mig så att jag fick till det, så lite som gör så mycket!!
Red kanske 45min så sedan avslutade jag :) bra känsla om dagen och ska bli kul att fortsätta imorn <3

Johan och tjabo fick göra bananagame med oss och med John och fokusera på Tjabos samling och vänsterställning (där han är totalt jättestel sedan allt med lassot) John fick igenom lite, men ska fortsätta idag :)


Jag och min fina fina prinsessaJohn och TjaboDustyFörsta dagen


Chris och Dusty

En fantastisk bild jag såg idag


De olika stadierna av betsel :) 

Joanna, parelliinstruktör

Idag kom helt färska Joanna hem till Herrhagen för att hålla lektioner för var och en utav oss i markhantering.
Jag och Molly var med och jag hade lite svårt att hålla i pinnen ;) haha nä skämtåsido, givande och många små nya övningar och idéer och det var jättekul!

Tänka på:
Hålla längre avstånd
Hålla mer på min bubbla
Göra mindre signaler (samma som annars, jag behöver inte övergöra mina rörelser)
Ståstill i longeringen, hon klarar det!
Vi gjorde 8an i trav och det va kul att känna att vi faktiskt har bra koll på varandra :)
Tycker dock att pinnen va jobbigt tung, men kan tänka mig att ha ett vanligt spö att utöka min bubbla med :)

Jojo game, backa bak, bjud in, titta upp när jag ska backa, inte på hovarna ;)

Jättekul att Åsa fixade denna dagen och hoppas att Joanna vill komma fler gånger :)


Tjabo fredag

Johan är nere i Småland och hämtar kelas häst, så jag fick äran att motionera tjabo idag.
Hann precis ut innan det blev mörkt så hann gå lilla skogen, klättra, gå över alla stora stockar, hoppa några stockar å ha lite kul. Kändes med och ok. Sedan till kalvsvik å vid svinstallet fick vi sällis av en tjej å hennes mammas gigantiska halvblod som var rädd för en älg som stod på åkern, hon hängde på os och när vi kom fram å längst med åkern så var det 9!!! NIO!!! Älgar där, samtidigt!! 4 bebisar, resten stora, snacka om fredagsmys ;)
Travade hem å gick igenom alla gångarter på banan, bättre i vänster idag, men inte bra.sista hingsttanden är verkligen envis å spricker aldrig igenom!!!
Men han lyssnade och jag krävde lite och fick det.
Hoppade även av och tittade hur han rörde sig från marken å det är också bättre, men inte 100% bra.
Nu är det bara en vecka kvar till johannesberg och det ska bli hur kul som helst!!!
Linimentade hals och nacke och stretchade bogarna.
Hann inget med lillasyster då jag fick spontanbesök av två gamla inackorderingar, Pernille och Jessica, och sedan kom Sassa, så pratade med dem och Pernille hade en kompis med två hästar som sökte stallplats så de kommer å kollar på sön :)
Trevlig helg allihop


 

Konstigt väder... Eller...

Det kanske bara är höst :)
Vaknar till ösregn och storm, nu skiner solen, med storm :)
Idag skulle smågrabbarna ha fått besök av kusin Anton i stallet å mysa Melker, men vi tar det under bättre förutsättningar, mina små frön gillar inte att frysa å då blir allt tråkigt, vissa kanske tycker "finns inget dåligt väder, har man häst så har man" men jag planerar långsiktigt med mina och vill att de ska tycka att det är KUL! Allt för att de kanske vill fortsätta medhästar resten av livet...
Så, när jag vet att förutsättningarna är ungefär noll och ingenting så är det bara korkat att utmana...
Idag blir vi hemma, med pannkakor och mys, och kusinerna kommer hit istället :)
Elvis och Texas är överlyckliga över våra lediga fredagar och riktigt slappar och myser och uppskattar att få va hemma och andas ut <3
Det är vardagslyx det!!
Att ta sig tiden att bara vara!
Ha en fin dag mina vänner


Jag är så otroligt stolt över min cowboy!!

Johan har stallet i ösregnet ikväll ;)
Han red på banan å först va tjabo flipprig med öronen å lite skakig, innan Johan ens börjat med lassot, så Johan tänkte direkt att "nej! Skulle ha ridit igår!!" (Johan hade 16tim arbetsdag å va hemma kl 21 utan att ha ätit lunch så jag förbjöd honom)
Men han behöll fokus å lugnet å tjabo lugnade sig å var superfin alla gångarter höger varv, men vänster vill han inte böja, inte samla, inte slappna av så om det är tänder eller nåt annat efter att han gick omkull för några veckor sedan (allt meck med kiro och allt efter det) eller vad det beror på vet vi verkligen inte!
Så Johan ringde och rådfrågade mig å undrade vad han skulle göra...
Då det förmodligen är för att han har ont någonstans så tog vi gemensamt beslut att han skulle jobba honom i högervarvet tills han va lugn å fin igen å sedan lägga ner.
Johan gjorde så och jobbade honom några varv i höger och han gick som en klocka! Så jäkla fin! Så han tänkte "äh, va fan, jag har hela natten på mig" å utmanade med lassot...

Tog upp det, gjorde en loop, svingade, kastade, flera gånger! Inte en min!! Han kastade vid hans huvud, nästan provocerade, rock solid tjabo! Inte en skakning :D

Gick fram till en tunna och kastade 4gånger på den, varav varje gång sedan skrittade fram å tog loss loopen å allt va coollungt!! Han tom nosade på repet å använde hjärnan :D

Så otroligt stolt över Johan!! Så glad att de är på rätt väg och så lycklig över att få va med om denhär resan!!

Johan! Du är bäst!!Nu är testerna äntligen inskickade
Bättre sent än aldrig ;)

Molly tisdag

Idag fick tjabo stå så det blev min tur att åka till stallet :)
Tog ner Molly på banan, gick igenom markövningarna på 2min, bara checkade av, inget nöta :)
Upp å hoppa å pigg å glad tjej spann ett varv korrekt, vänder skitbra nu! Supermjuk och flyt i "skänkelvikningar" åt båda hållen. Traven va energisk och positiv och jag har blitt bättre på travsätet!!
Skulle testa höger galopp, bara för att, jaja, första 4 ggr blev bockar, sedan galopperade hon och jag släppte energin och bröt av innan hon gjorde det och berömde och hoppade av :)
Vår ridbana är ju lite svår för en unghäst att bära sig i galoppen då den är lite liten (kanske 25*50) så pressar inte någon sträcka :) 
Jättenöjd och glad kuse :)
Tjabo ser mycket gladare ut!
Äter mer nu med!
Tror den värsta "tandvärken" är över :D han och Melker tom sprangrunt och lekte idag :D så skönt!!


 

So far so good

Johan åkte till stallet å skrittade ut på Tjabo med lassot, ner till Österhaningevägen å sedan tillbaka å ner på ridbanan. Han kändes positiv och med på noterna. Johan kastade lassot två gånger på banan och lindade upp och allt flöt på perfekt!
Så han nöjde sig med det och kom hem glad å berättade :D 
Nu ska det fortsätta gå bra!!


Två kommande veckorna med tjabo :)

Så har vi storebrors utvärdering kvar :)
 
Detta var Johans första clinic för John och vi tog ju med Tjabo dit av en anledning, att han blev förstörd på Gotland och att han fastnat i en ond cirkel av spänningar i kroppen, ont i tänderna, "rädd för lassot" (till en början vilket utvecklats till "rädd för allt och vill inte använda hjärnan till att förstå att jag faktiskt inte är det" och så vidare...
 
Tjabo HAR jätteont i munnen och äter kanske 8kg hö på ett dygn (när han i vanliga fall skulle kunna äta 20 utan problem) och vill inte att jag tar på tänderna som håller på att växa ut och han är verkligen störd, men nu fick han inte skylla på det och det vi gjorde i helgen var inte ansträngande för kroppen, han behövde inte jobba i några höga tempon som skull ha resulterat i "dunkande" i huvud (ni vet säkert själva när man har tandvärk, bara men tar ett steg så känns det som jordbävning i hjärnan)
 
John hade honom första dagen, nästan hela lektionen, och han red runt bara med lassot i högerhanden och försökte få bort fokus från Tjabo, få bort fokus från lassot och bara ge Tjabo "ett jobb" Han lekte bananagame med mig och Molly så att Tjabo fick en uppgift och hjälpte mig med lassot att vända runt Molly så att vi fick till vändningen, vi gick på liten cirkel och såfort Tjabo släppte ner huvudet och bara gjorde sin uppgift lämnade vi cirkeln, så möttes vi igen och samma sak, när han släppte ner huvudet och gjorde sitt jobb så lämnade vi cirkeln så höll vo på så, så man kan säga att Molly hjälpte Tjabo med :) (en bra övning om man ska ha två hästar som inte känner varandra i transporten eller boxar bredvid varandra, hästarna följer varandra och båda blir "undergivna" då ingen av dem bestämmer mer än någon annan...)
 
Så tillslut kunde JOhn kasta och ta upp lassot utan att tjabo ens brydde sig och allt detta i skritt och utan att Tjabo behövts tvingas till något och utan att han har tvingast på lassot :) Bara ta med lassot som den mest nsturliga sak som finns i hela världen :)
 
 
På söndagen började JOhan rida lite vanligt utan lasso och sedan tog John över och fortsatte ungefär som dagen innan och sedan fick JOhan fortsätta själv och de kom så långt att de kan skritta och trava och svinga lassot samtidigt! Kasta och backa och rulla upp lassot! Och är det så att han skakar på huvudet en gång, så bara ge honom jobb, säg, "sväng in på denhär volten, sänk huvudet, samtidigt som man fortsätter hantera lassot precis som vanligt, lika naturligt och gör ingen stor grej utav det :)
 
Jag var 100% säker på att John skulle finna en lösning och ge oss nyklar att jobba med hemma och jag var 100% säker på att Tjabo skulle gå att "övertala" med rätt metod och för mig är det självklart och inget konstigt, Johan visste ju inte, men nu efteråt så är han "upplyst" ;) och säker på att de kommer att klara av denhär prövningen och att Tjabo kommer lite på honom igen och att de kommer bli det Team de var påväg mot redan i somras :)
 
Planen för dehär två veckorna innan nästa clinic är att (först hoppas på att tänderna lugnar sig förstås) men vi måste ju fortsätta då vi börjat...
så...
Johan får ta så många dagar han hinner med Tjabo, i repgrimman (då den ändå ger minst tryck över nosryggen där hingsttänderna är påväg ut) och ha med sig lassot HELA TIDEN! Ha sitt "do nothing seat" och inte göra nån big deal av det utan ha med det, kasta ibland, både på skogen å banan, bara göra det så naturligt som möjligt och om han skakar, ellerl än värre går tillbaka nåt steg å kastar sig eller tom vill resa sig så bara andas, tänk på nåt annat, sjung en sång, rid igeniom det och fortsätt med lassot som att ingenting hänt :)
Tjabo får massa lusern nu för att inte falla ur mer än han gjort då han inte får i sig sin mängd hö, men vi får se hur illa det blir och hur lång tid de här jäkla tänderna ska ta :(
 
Men vi har en plan :)
Och på torsdag om en vecka så åker vi till Rimbo, Johannnesberg, och fortsätter där vi slutade :)
Johan och Tjabo är ett fint team och de ska få fortsätta vara det <3
Lycka till till dem <3
 

Bilder som Anna tagit på clinicen <3 Tack Anna"!!!!

Man blir trött på clinic ;)
 
 
 
Jag och mina hjärtan <3 inte ofta vi får va på samma bild alla 4 <3
 
 
 
Min duktiga flicka
 
 
 

Planen för de kommande två veckorna...

Kela frågade mig om jag bearbetat clinicen i helgen och hur det känns, och det har jag faktiskt, fast inne i huvudet, så ska försöka få ner det i ord nu...
 
Molly
Vi hade en kanonhelg! Hon var positiv, lyssnade, skötte sig större delen (trots bockningen så var hon positiv och med) och vi hade roligt och hann med mycket småsaker, men på liten tid...
Vi fick ju hjälpa till att undervisa varandra och det lär man sig massor på! Förstår verkligen varför John använder sig av den metoden och man får ord på det man gör och man blir noggrann och om man själv inte förstår så kommer man på vad det är man inte förstår och man får hjälp med det :)
Det vi lärt oss i ´helgen är att inte "overdo" "övergöra" hjälperna. i vändning/rollback (vi gör sakta och korrekt, men det är ju ändå rollback/vändning som är målet ) bara vända handen, ha lite kortare tygel så att man får kontakt direkt, titta över axeln, ta med höften, va beredd med yttertygel ifall hon går framåt (men det har hon inte gjort än, så hoppas hon lärt sig rätt från början) och lägg på ytterben, allt med minirörelser och hon gör det! Så coolt! Man liksom nöter överrörelser i onödan när de egentligen vet! Så det är det största som jag tar med mig...
Sedan skötte hon sig super, vi red slalom med bara höft och vändning av hand i både trav och skritt. Vi backade med lite b´mer bjudning (vilket jag vill fortsätta med på nästa clinic då jag inte frågat om jag "gör rätt" ) vi svänger dit vi vill i skritt och trav, också galoppen då ;)
Första höger galopp, den jag gjort hemme, då hon bockade och jag red igenom den tre gånger för att sista gången inte bocka och saktade av osv.
Hon va lite trött, hade stängt av så upp i trav och sedan pussade jag och fick tom tappa på rumpan (tap the but) för att hon skulle galoppera. så började hon trava efter ett halvt varv och då började vi om å då hade hon "fattat galoppen" ;)
det jag ska tänka på är att peka dit jag ska med den armen som vilken galopp jag galopperar i, vrida bäckenet och "luta" fram i framåtsits och bara hänga på! Då tog vi hela långsidan och över bommar och hon tyckte det va kul och jag saktade av efter ett varv i ridhuset (som är asstort! en körhall!) och va skitnöjd. Tuggade på det en stund och skulle ta vänster galopp.
Hon va med och jag försökte komma ihåg allt, fast spegelvänt då ;)
på kortsidan började hon hoppa rodeo gräshoppebockar och det enda jag kunde tänka på va att jag skulle fram å rida igenom det, för jag hörde inte vad någon sa, så jag tog å tänkte fram när hon landat å travade vidare och krävde galopp, galopperade kanonfint (hon har så lång och vägvinnande galopp!! så olik Tjabo!) så jag tog innertygel å växlade ner till trav å växlade ner till skritt och berömde och hela jag bubblade av lycka :D
John frågade om jag va ok (då hon bockat så högt och jag antar att han på riktigt undrade om jag blivit rädd) men jag bara va så glad och lycklig och hade så kul och va så nöjd!!!
 
Så min plan med Molly nu dehär två veckorna är att egentligen inte göra så mycket...
Låter kanske konstigt, men hon va med mig  i helgen :)
Hon är bara 2, vi har inte bråttom någonstans, jag tänker rida kanske 2-3 ggr innan nästa clinic och bara träna på vändningarna och sedan låta det vara, typ. Inte nöta nöta nöta utan bibehålla kunskapen från helgen :)
Så det är min utvärdering och min plan för de nästa två veckorna :)
 
 

Så mycket kunskap


Här har jag precis fått känna hur jag ska vända utan attövergöra hjälperna :D 
Vänd handflatan ut titta över axeln, lägg påytterben och hon gör en rollback :D 

Bildbevis

Tjabo och husse är ett team <3


Här galopperar jag å min vackrasteMin sessa

Jag är så nöjd med de här två dagarna!!
Min sessa kan bocka berg! ;) haha
Vi kan "spinna" stanna backa trava galoppera :D 
Träna två veckor sedan är vi redo för ännu större utmaningar i johannesberg :)
Åh vad vi har haft det bra!
Tack Lotta och Bertil för att ni så fint tagit hand om oss och våra hästar!!
Kram på er!!


Johan å tjabo soakarJag och Molly

Hon är så duktig!
Vi har kommit så långt hon och jag :D
Idag har vi gjort allt vanligt å tränad vändningar åt båda hållen, dels mha tjabo och dels mha John från marken och sedan red John henne och kom fram till "flytta bakdelen, byt hjälper flytta framdelen" så det blir en cirkel, det ska vi fortsätta med imorn och hoppas kunna ta lite trav och galopp :)
Tjabo red John. Typ hela lektionen, så lugn och så medveten omvad han gör för att få hästen att fokusera på annat, lugnt och fint i skritt och med Tjabos hjärna i fokus så löste han iaf första dag. Med att kunna göra allt med lassot. Imorgon ska de fortsätta och Johan ska jobba :)


John och TjaboMin finaMina grabbarFrammeLastade

Molly visade sin bästa sida ;) inte! Ville inte gå in i transporten, jag tog inte fighten då vi skulle iväg å de andra väntade, så jag tog å mutade med kraft, vilket funkar 100% ;) men är inte rätt :P haha
Nu är vi påväg tillkörhallen :D 

Natten har gått bra

Både Molly ochTjabo har legat ner och skitat ner sig ännu mer ;) men verkar lugna och tillfreds med att stå i sina mysiga boxar här på Silverhill!
Kolla morgonutsiten!!Man kan ju inte annat än älska den!

Tjabo och Molly har fått frukost, nu ska vi äta och 9.30 åker vi ner till Rättvik och filar lite innan vi börjar kl 11 :)
Ha en fin dag mina vänner!! 

Påväg till RättvikJobbat båda från marken

Tjabo rör sig fint, men är störd i nacke/huvud. Vill inte flexa (men lite bättre än igår) nickar lite, frustar ovanligt mycket å slemmig i munnen.
Han fårfölja med till Rättvik och jobbas i den mån han kan.

Molly superfräsch, på hugget och jobbade på bra :)

Fick jobba igenom allyson lite med, jättekul att prova på andras hästar :D
Hon skötte sig bra för att va första gången och jag kom igenom den där lilla tröskeln där hon blir imponerad, som är svårt på ett tufft sto ;) I know what I talk about ;)

Nicke va också å jobbade på banan och jag red Tore som
Kändes kanonbra!! Luftig i fram och lösgjord i bogarna :Dskitskön känsla!! Tunga Tore kunde gå själv ;)

Johan jobbar natt, men jag ska försöka sova lite nu...
Imorgon är det 8år sedan jag blev misshandlad... En jobbig dag som alltid gör att jag tänker lite extra på det jag varit med om 6år av mitt liv. Men jag brukar ta den dagen till att tänka på hur bra jag har det nu, för att inte deppa ihop totalt... 
Kram på er allaTjabo

Skulle ridas igenom i alla gångarter 
Superstel i vänstersidan och vill liksom inteflexa nacken ordentligt.
Han verkar ha ont i nacken!
Kan böja åt höger men inte vänster
Vill inte flexa ordentligt och alltså inte höja ryggen...
Avlastar han rygg eller nacke?
Vet inte...
Skickat sms till kiro så får se vad hon säger...
Funderar på att jobba från marken imorgon och se hur han rör sig och avgöra lite om vad jag ska göra.
Hingsttanden har ju spruckit igenom, innan den gjorde det så nickade han huvudet upp å ner, alltså i nacken, så min magkänsla är lite som så att han kanske kan ha "träningsvärk i nacken" efter allt nickande senaste veckan? 
Han har slutat nicka i lördags...
Tanden sprack i fredags
Hmmm...
Jag har så mycket funderingar över tjabo just nu så jag vill bara stänga av hjärnan!
Han får iallafall följa med till Rättvik
I värsta fall jobba från marken (vilket Johan å Tjabo ändå behöver)
Men hoppas han känns bättre tills dess...
Nu ska jag sova!!!!
Grabbarna hjälpte mig i stallet idag <3


 

Sitter och tänker...

På hur långt jag och min lilla fröken faktiskt kommit, på inte allt för lång tid...
Jag är inte något proffs, ser mig fortfarande som nybörjare i westernridningens värld, men jag vill och jag vet vilken väg jag vill gå, det gör saker och ting så mycket lättare, för då kan man sålla bort sådant som man vet att man inte vill...
 
I alla fall...
 
I april, när vi var i Rimbo, hos John, trodde jag ju att min lilla tjej var någorlunda välhanterad och hon gick med på det mesta, så hände ju allting med henne då som ni alla vet och efter helgen bestämde jag ju mig för att jag ska klara det! Det var i APRIL...
Det är 6månader sedan
Då hade jag suttit på henne 2 ggr och gått några steg en gång. Utan smärre skador då jag inte pressade henne och gjort allt på hennes villkor (med facit i hand)
Sedan kämpade vi...
två veckor senare i Lindesberg satt jag på henne för första gången på mina villkor...
 
Hem och kämpa och kämpa.
Uppsittningar avsittningar fram stanna och styra lite.
Alla markövningar sitter ok (går ju alltid att bli bättre på allt här i världen) men jag kan skicka henne över saker och runt saker och under saker och hon liter på att dit jag säger att hon ska gå så är det tryggt att vara...
 
Sedan var Erika-clinicen i Lindesberg i Juli
Där lärde vi oss att flytta bakdelen, trava och styra och massa markträning. Flyttade ju även framdelen med hjälp av Erika på backen.
Hem och träna på det, har kunnat rida ca 1 gång i veckan nu sedan dess och tagit det lugnt och försiktigt utan press.
Nu kan vi flytta bakdel, flytta framdel ett steg, stanna, backa (inte supersnabbt, men utan protest och utan tygeltag) styra i skritt och trav och vi har även testat att galoppera en gång, på en långsida (blev ju bockar i slutet så fick göra om totalt 3ggr) jag kan be henne sakta av från trav (och även galoppen) med hjälp av innertygeln (växelspaken) och hon tycker att det är KUL!
Det är väl ändå det viktigaste!
 
Mommo såg igår kväll vad jag försökt förklara lite tidigare, hon står still i gången när jag borstar, sadlar, kratsar hovar och allt, blickstill och väntar... När jag hämtar repgrimman och repet så kliver hon fram till mig och har öronen så långt framåt så att det nästan känns tillgjort, sänker huvudet och är så glad och positiv till att se "ja! Idag är det min tur! Matte tog mig! Jag ska få jobba!" och jag kan sätta på repgrimman i lugn och ro och hon står blickstilla och låter mig pula och fixa och bara väntar på signalen att vi ska gå ut och jobba. DET ÄR EN HÄSTIG KÄNSLA! Jag är så glad att jag har mitt monster, min T-rex, min prinsessa och brat! För hon har gjort mig till en bättre hästmänniska, en noggrannare hästmänniska och en mer klarsynt hästmänniska!
 
I helgen hoppas vi komma ett steg till i vår utveckling och jag hoppas att hennes hemska sida kommer fram lite så att vi kan jobba med den, hur ska man annars få bort den?
Åh vad jag längtar tills på fredag!
 
 
 
 

Molly

Sadlade å gick ner, körde alla markövningar å hon va med mig, i vänstervarv envisas hon alltid med att ruska huvudet å va lite kaxig, försöker jobba bort, men svårt!! Hoppas få hjälp med det i helgen :)
Hoppade upp och böjde båda hållen, ok
Sedan skulle jag flytta bakdelen å hon vägrade, va fastfrusen, smackade lite å hon fick spunk å backade i 180 jag gav inte upp och fick henne sedan att flytta rött tre gånger åt varje håll. Hon är så lätt att lura igenom när jag är säker på att jag gör rätt :)
Sedan skrittade vi runt, gjorde halter, styrde å travade å styrde å backade å hoppade av och slutade, red kanske 10min och hon va positiv hela tiden :) hon är så rolig <3


Söndag

Fixade allt i stallet påmorgonfodringen så hade bara ridningen kvar på em, hann rida båda :)

Tjabo kände jag på i alla gångarter på ridbanan, ena hingsttanden har spruckit igenom och han har lugnat sig med den skakningen.
Han kändes knackig överallt, men böjde igenom å tog det lugnt, enligt kiropraktorns order. Ville inte böja halsen till vänster alls, linimentade och stretchade efter.
Svullnaden på frambenen vill inte ge med sig, tycker att den vore gjort det nu... 
Texas fick sitta en stund efter när jag var klar...Lördag

Johan promenerade tjabo och jag fixade stallet med barnen, de hjälpte mig att mocka å fylla spånpellets å sopa stallet mm. Sedan red de Melker en liten stund :)

Fredagsmys

Tjabo skulle ha en promenad efter kiropraktor så jag gick med Åsa å allyson till kalvsvik å tillbaka.

Sedan skulle Lena gå med Tore så då hängde jag å Molly med :)
Min kropp död ;) gå 8-9 km i boots är ju knappast nån höjdare när man är trasig ;) hahaKiropraktorn

Nu har Karolina varit hos tjabo och Tore.
Tjabo satt fast ordentligt i högerbogen och vänster bak. Bl.a., va massa smått och gott och nu ska han promeneras idag och imorn å sen ridas på sön, bara känna av lite, sedan rida som vanligt på måndag och återkoppla till henne då :)
Stretcha hö bog, linimenta bröstmuskeln och ryggfileerna :)
Sedan gick Elvis ner med honom till hagen 


Tjabo onsdag

red på banan och han var inte alls med mig (hade bett)
hög i formen, spänd, ovillig, stel i gången, stapplig i galoppen, ingen balans, arg och skakade huvudet trots att jag inte hade några rep/lasson med :(
 
Jag började nästan gråta, magkänslan skrek NEJ! SMSade kiropraktorn som kommer fre morgon, hoppas att hon kan lösa något och se om det är något, annars har han blivit psykiskt sjuk och ser lasson överallt :( (ja, ni förstår väl att jag inte tror på det sistskrivna, men ni skulle sett honom!))

Molly tisdag

Pigg och glad Tjej!
Hon ser alltid lika överlycklig ut när jag går för att hämta repgrimman och när hon vet att det är hennes tur att bli tränad så spänner hon ögon och öron i mig och nästan kastar sig i grimman, redo för en ny träningsstund, hon ger micg så mycket energi och det är (oftast) kul att jobba med henne för man märker så väl när det ger resultat :)
 
Ner på banan och skicka runt lite, fokus på tempoväxlingar och övergångar idag (bara från marken, utan sadel)
jag står still och säger trav och hon ska trav atills jag säger annat, samma med galopp och skritt osv. Galoppen är ju svårast, då hon gärna lägger av själv, men då får jag va beredd att skicka fram handen precis innan och bibehålla galoppen och för varje träningstillfälle som vi gör detta så får jag henne att behålla galoppen längre och längre stunder utan påminnelse :)
 
flyttade lite hit och dit och lite tunnor.
 
nästa pass ska jag ta tag bättre i högersidan (som jag som vanligt slarvar med i ledningen) så det är fredagens att göra :)

Avslappnade tjabo innan kaosturenTjabo tisdag

Red ut runt Kikarslingan med Åsa och Allyson
Hade lassot ihopknutet hängandes på hornet och neckrope (vilka inte var någon somhelst svårighet att få på, vek öron drog överallt och allt var lugnt) men  när jag hopppar upp så stegrar han kastar sig runt och viker huvudet på sidan åt höger och agerar livrädd och okontrollerad!
jag tänker bara fram och han går fram några steg sen samma sak igen...
Ut på vägen och han går fram kanske 20 m sen samma sak igen, på asfalten denna gång, så vi höll på att tippa omkull!
lutade mig fram och tittade honom i ögonen och sa något i stil med -"vad håller du på med egentligen?? det är ju ingenting knäppt här..." då tuggade frustade han och vi skrittade på framåt. Ända till svinstallet (ca 1km) där han gör en gång till och då kollar jag på honom på samma vis igen och han lägger ner. Han var inte alls rädd för rep eller lasso, bara knäpp!
Skrittade och travade lite och han kändes stel, inte halt, men stel och kort i rörelsen, men fräsch de korta stunder han slappnade av...
Jätteskumt...

Tjabo knackig

Tjabo känns intefräsch, nåt jocks är det.
Har smsat kiro så får vi se om hon har tid, vi har inte tid meddet här nu!!! Clinic om en vecka!!! Stackars tjabo :'(

Stooooora Molly

Jahapp
153 i manken
157 i baken
Ojojoj....
Var ska detta sluta....


lillatjabos

Här kommer vardagen och träningen med vår Quartervalack Suspisious Mind, även kallad Tjabo, uppdateras så ofta jag hinner. Tjabo är vår första Quarter, och även vår första unghäst. Han är född i maj- 08 och har hunnit bli 5 år nu... Sedan köpte vi Tjabos lillasyster Elvis Shy Molly "Molly" i feb 2012. En rödhårig fuxbrud med skinn på nästan, född aug 2011. Välkomna in och se vad vi pysslar med :)

RSS 2.0