Elvis hjälper mamma

Mockade åt sin egen häst idag <3

Blev kolsvart

En sekund senare vräkte det ner...
Valborg-väder va?

Med tillåtelse av John kommer här en bild när han rider Molly

Och här tappar han på rumpan med högerhanden och sänder henne med vänsterhanden för att hon ska gå framåt, nästa steg är att göra samma fast spegelvänt.
Steget efter det är att binda ihop repet till tyglar och så smått förfina signalerna för att Kunna gå ut på rakspår.

Söndagen

Ja, så var det söndag å sista dagen för denhär gången.
Hämtade Molly innan lunchen å sedan svullade jag pizza igen (nu får D räcka med pizza på några veckor ;) )
Sedan sadlade jag å in i ridhuset.
Repeterade allt från gårdagen.
Och sedan kom John å frågade om han fick låna henne.
Vi kämpade på å sedan red John henne!
Han hoppade upp, gjorde allt som jag gör, sedan "tappade" han henne på rumpan med högerhanden och höll vänsterhanden framåt (skickaposition) och på så sätt så fattade hon att hon skulle röra sig framåt.
Hon gick mest runt till vänster då hon följde repet men sedan tog hon sig ut på rakspår. Han sa att om hon väljer att bete sig dumt så kommer jag att tillämpa one rein stop men väljer hon att gå fram, i vilken gångart det än är, så är jg med på färden och rider framåt. Man ska aldrig bromsa en unghäst!!!
Hon skrittade 20m kanske sedan bad han henne stanna för one rein och hoppade av.
Sedan var vi klara för dagen kände jag.
Hon var så undergiven och lugn och trött (i hjärnan) så hon stod och sov vid sargen.
Jag kände likadant...
Så bilden vid sargen, där stod vi en timme!!! Hon har lärt sig stå still ;)
Nu ska vi se när vi får tid att transportera henne hem till Michelle i Bollnäs, ca 1månad där och sedan tar jag vid och ska träna (som i hantera, rida, handhäst, göra saker) minst 5dgar i veckan å inte låta henne tro att det är hon som är Queen of the World igen ;)
Så häng med oss på färden :)
Tack för att ni kollar in här ibland :)

Enda bilden på oss från helgen

Man hinner ju inte direkt fota när man är mitt uppe i allt...

Trött

Nu är
Vi klara
Ska snart åka hem
Vi är trötta
Matte är lycklig och utmattad...

Lördag

Dagen D!
Idag gällde det ;) nädå, ingen press alls ;) haha
Gjorde ju massa förberedande för uppsittning igår, så tanken om att sitta på min prinsessa fanns ju självklart där :)
Hämtade henne innan lunchen, så fick hon stå å chilla i transporten medan matte slafsade i sig en bananarama (pizza) ;)
Sedan ut me kuse, på med sadel å repgrimman å in i ridhuset. Tyckte hon va med mig direkt å gjorde alla grundsaker. Skulle ge mig på trav, men då var jag för sävlig å ofokuserad så hon bara fick draaaas in i traven å jag fick ge henne till John så han fick visa mina brister och jag förstod verkligen, vill inte göra henne döv för kommandona utan hon ska ju göra det på första kommandot...
Sedan fick hon smälta det lite och stå still.
Sedan körde jag hoppen, utan bitning i rumpan ;)
Båda sidor...
Sedan hänga, på båda sidor...
Sedan hänga och sträcka ut benet bakom och gnugga det på korset/rumpan så hon inte ska bli rädd ifall man råkar röra där vid uppsittning. Gjorde 2ggr på båda sidorna...
Sedan fick hon smälta det och stå still.
Sedan lärde jag henne att om jag har ett spö/pinne/ någonting och tappar det rytmiskt på rumpan så betyder det skritta framåt, då stod jag vredvid henne och skickade henne och tappade på rumpan, märker att jag blivit lite swengelsk... Tappar= petar/knäpper...
Och när hon tog ett steg fram så slutade jag peta.
"Tap on the horses rear"
Jaja
Sedan va de dags för uppsittning.
På med hjälmen och ut på banan.
Böj nacken, tänk på att ta handen runt utåt upp till sadeln och be "ask for the head" henne ge mig huvudet.
Håll i manen, höger hand på hornet, i med foten och hoppa upp i hängläge, över med foten till rumpan å gnugga rumpan å sedan vidare över, i med den foten i stigbygeln och släpp efter på tygeln, helt, men redo att korta den ifall hon får spelet.
Flexa nacken åt båda hållen, beeee om huvudet, inte dra!
Sedan samma procedur av.
Gå och gör nåt annat, vända lite, look at me, gick över en bom. Sedan samma sak igen å totalt 4ggr och det gick så bra!!!!
Jag är så stolt, glad, nöjd och lycklig!
Jag klarade det!
Hon är ingen t-rex!
Jag älskar min häst!!!

Molly i sin fina skogshage för helgen

Surprice!!!!

Jag ska få vara med idag igen!!!
:D
Fick reda på det på frukosten imorse.
John vill att jag är med och jag är så glad!!!
Wow!
Heltaggad!!!
Nu kollar jag på första gruppen :)

Fredagen

The day of truth!
Ja, eller alltså, nu var det dags för oss att kliva upp och visa vad vi tränat på och lära oss massa nya läxor att öva på :)
Hon har varit med mig hela dagen! Hon har lyssnat och skött sig så bra som jag faktiskt inte trodde att hon skulle göra.
Började med att lasta in henne hos Lena och åkte 10min till ridhuset. Lät henne stå kvar (hon har verkligen landat i transporteringen, stårstill och äter)
In för teoretisk genomgång och gruppindelning. John sa att hon skulle va med på båda lektionerna (men hennes huvudgrupp var på em) för att bara stå och hänga och sköta sig hela dagen...
Lastade ur och in i ridhuset. Skickar, look att me och shoulder in. Jag tyckte det gick bra (ingen t-rex) men såklart inte perfekt ;)
John tog över och gjorde allt med lite mer fart och respekt (hon trycker gärna mig med bogen i vändningarna och blir hängande i repet när man ber henne att ge efter i nacken, måste bara mer konsekvent med det, nu nu nu ska du komma hit, inte om 2 steg!)
Tangogame och sedan fick hon stå vid ridhusväggen resten av lektionen och jag försökte kolla på de andra. Fick korrigera henne en gång i minuten då hon tog ett steg fram eller bak eller sidan. Var konsekvent och exakt. Sedan fick hon gå in i transporten och äta medan vi åt pizza till lunch.

Efter lunchen var det vår grupp.
Sadlade (då det inte skadar att hasadeln på för vanan)
Gick in i ridhuset.
Tog fram två oljefat, en presenning och en pall (bro)
Skickade över pressen, gjorde 8 genom tunnorna och skulle skicka henne över pallen utan att gå i cirkeln (3m radie runt pallen) och John gav tips om ansats (viktigast!) och hur jag skulle skicka henne på en stor volt och ge henne mkt rep och stanna henne innan när ansatsen var bra och be om små steg mm
Sedan fick jag gå in i cirkeln för att få henne att stanna med framfötterna på pallen (smita snabbt framför henne) och sedan backa av efter tuggningar.
Sedan be om små steg fram för att få på bakfötterna, smita in framför och stoppa henne, klappa och be om att backa ner ett steg i taget. Gick jättebra tillslut när jg hade koll på min position.
Sedan gick vi över till förberedande för ridning.
Skakade fendrarna, ingen reaktion.
Stod på en tunna å skickade henne mellan å stannade henne mellan å klappade henne överallt och skakade på sadeln och allt sånt å hon tog det supercoolt!
Hoppade ner och gjorde övningen med att trassla in henne (som jag la ut en film på häromdagen när jag testade hemma) och hade då gjort rätt, skulle gå bort från henne men såklart inte DRA henne runt. Men det gick bra åt båda hållen.
Sedan var det dags för fot i stigbygeln och hålla hennes nacke böjd, med vä hand, plus lite man, hö hand i hornet och i med foten. Hoppa upp och ner, utan att vara försiktig, och hon försöker bita mig i rumpan!!!!
Hästjä"kel!!!
Så jag hoppar på båda sidor och hon försöker bita hela tiden!!!
Ber John om hjälp då jag inte kan klura ut hur jag ska lyckas korrigera när jag har händerna fulla och jag får tips å D hjälper, för då iaf :)
Hoppar upp och hänger över henne med center of gravity rakt över henne å håller med armbågen på andra sidan sadeln, och allt går bra.
Gör på båda sidor och jag har så jäkla svårt att hoppa upp på "fel" sida. (Höger) plus att jag har långkallingarna och tighta jeans.
Men gick ok.
Sedan fick hon vila i mitten ett tag (alltså stå och låta infon sjunka in) och hon somnade typ :P
Sedan, innan vi slutade, så jobbade John henne i trav över pressen, jobbade på exaktheten i trav (tango) och hon skötte sig bra, tillslut!!
Jag är så nöjd med dagen och fick massa nya tips och massa nya nycklar!
Stolt!!!

Long way

Vi ska åka långt ikväll.
Hoppas på noll köer och snäll häst ;)
Puss å godmorgon i solskenet <3

Tjabos dag

Idag har Tjabo fått all egentid.
Åker ju iväg med Molly imorgon så idag fick hon bara en snabb-borstning och täckesprovning (har hyrt hage i helgen så kan va skönt att ha täcke om det bestämmer sig för att spöregna tre dygn...)
Borstade Tjabo och tog ner honom på banan. Checkade av allt och han var framåt och lite "jag kan denhär leken, nu ska jag göra såhär va?" Så bad honom vänta några gånger då han hade brått.
Hoppade upp barbacka sen och Sofie var där och gav lite tips å trix som hon lärt sig av pigga hästar och Tjabo kom ner i en rätt ok jog, långsammare än så går inte så jg var Jättenöjd med det!
Sedan galopp i båda varven, men jag spänner mig så dant så nåt tok gör jag, men D gick ok... Alldeles för fort, men han höll sig på volten och gjorde inga glädjeskutt ;)
Han ska få massor av kärlek när bitchen åkt till Bollnäs <3
Jahaop, imorn smäller det!
Då drar jag å mollsan till Lindesberg!
Yeehaa!
See ya!

Stolt idag!

Skitstolt!
Mest över mig (bara där märks skillnaden)
Men också över min vackra kuse, såklart!
Hade med lillasyster till stallet idag, kul med lite sällis.
Tog ut Molly på banan, Dedde kan ju inget om vad vi pysslar med så jag fick sätta ord på allt jag gjorde och hon ställde frågor och jag visade svaren och allt flöt på hur bra som helst!
Jag sa innan vi kom ner på banan att "idag ska jag vara fokuserad, göra små rörelser och inte bli frustrerad"
Tycker att jag lyckades jättebra :)
Tom i "shoulder in" så gav hon i nacken mycket mer än någonsin och försökte aldrig äta upp mig ;)
I traven och galoppen så respekterade hon mig och sparkade inte inåt eller stegrade. Härligt!
Vi är på rätt väg!
Dedde tyckte det såg bra ut ;)
Sedan tog vi en kort promenad ute med Melker å Molly.
Tack för sällskapet syster!!!!

Dedde å Melker

Hade sällis av Dedde i stallet ikväll :)
Skönt att inte va själv :)

Kvällsträning

Vi var i stallet hela dagen igår nästan.
Johan och Morfar mockade hagar med traktor och kärror.
Vi red Melker med kusin Anton och hade mysigt i vårvärmen.
Jag åkte dit på kvällen, när Johan fick ha kvällsmys med barnen.
Tog fram lite saker på banan, som man kan öva lite på från marken.
Tog fram en fyrkant/box, för att öva look at me i och tyckte faktiskt att det gick bra.
Tog fram ett litet hionder som jag skickade henne över några gånger, först vågade hon inte, men gick inte emot mig utan backade rakt bak, då skickade jag fram henne, som John gjorde, och lät henne tugga precis framför, sedan nosade hon och provade och såfort j´hon såg ut att verkligen vilja prova så berömde jag, tillslut skuttade hon över.
Seadn tog jag fram två tunnor. Har aldrig gjort den övningen, men såg Rosie göra den med Pepsy på en film från den clinicen hon va med på i Bollnäs...
Satte upp telefonen på en stolpe och testade att filma, vi hade gjort det 1 gång innan, så dett är andra gången någonsin, för både mig och häst. Känns som att hon förstår vad jag menar iaf...
 
http://www.youtube.com/watch?v=ngM0raYP77g
 
Hoppade mycket bredvid henne, med tyngd i mina händer så att hon verkligen fick belastning, hon brydde sig inte som b´vanligt ;)
 
Sedan jobbade jag henne lös för första gången "på riktigt"
Coolt att "look at me" fungerar! Känns så skönt att ha dethär språket och denhär kontakten!
 
Nu fokuserade jag på det bra....
 
Dagens dåliga får nog va att "shoulder in" fortfarande gör henne till en drake :(
Hpppas att jag ska få hjälp med det på fredag.
 
Det jag mest vill hinna jobba på på fredag är
"shoulder in" och då min position och vad jag gör för tok.
"linda in leken" hur jag ska göra för att dte ska bli rätt.
Få allt att flyta bättre...
bakdelsvändningen! Jag tycker att det är jättesvårt!!!
 
Där har jag 4 saker som jag hoppas få hjälp med på fredag och som jag hoppas kunna klara lättare efter helgen :)
Man måste ha mål!!
 
 
 

En bild från clinicen

Fick en bild av Helen från clinicen i helgen. Tack :D

Nöjd!

Jobbat mollsan på banan. För ovanlighetens skull ;)
Hon var med från början. Gjorde allt bra (utom shoulder in som hon ser himla sur ut, men flyttar sig bra, fått bra flyt i rörelsen och jag slutar när hon sänker nacken, i framtiden hoppas jag på att öronen åker fram med) ;)
Testade att skicka ut i trav och det funkade bra, när hon hade fint tempo och inte såg elak ut så bad jag om rumpan å hon stannar å vänder upp perfekt, tuggar. Körde båda varven och var aupernöjd!
Testade galopp och då blir hon vildhäst och sparkar emot mig, då gick jag på ännu mer och avbröt när hon såg snäll ut och hade ett bra tempo, ber om "look at me" i galopp och hon tvärstannar och var ska energin ta vägen? Jo UPP tyckte hon å reste sig på bakbenen, då gick jag på henne och backade henne ur den sinnesstämningen och lät henne tugga på det. Gjorde om allt igen och det gick bra, hon fattar verkligen look at me nu och det känns tryggt för mig att kunna utnyttja det om hon skulle bralla ur totalt.
Jättenöjd med kvällen och hon stod avslappnat och rakt när vi stod still, med långt rep, även när jag pratade med Lotta och Sofie och tappade fokus på henne så stod hon kvar :D

Apr. 19, 2013

Hmm...
Försökte minnas en övning som går ut på att hästen ska följa sin nos och lösa problemet och inte få panik om den sitter fast, typ, minns inte riktigt hur man gjorde och minns inte om jag gör rätt :P haha
Hon går med på det iaf ;)
Först ber jag henne ge efter i nacken åt båda hållen (om ni undrar vad jag pysslar med)
:)

http://youtu.be/-jQu_qx1MwY

Molly

Min stallhjälp

Min medhjälpare Texas hjälpte mamma att packa hö igår. Storebror låg å sov i bilen sålänge ;)

Johan jobbade Tjabo för hand och jag Molly.

Så bad jag Johan filma vad jag höll på med för att jag skulle se hur jag gör fel.
Här försöker jag i början av filmen lyfta och flytta bogen bort från mig "shoulder in" och hon är kaxig och ser ut som en drake. Jag fortsätter att be henne om det tills det steget då hon sänker huvudet lite lite mer än innan, hoppas att ni kan se det...
Sedan är det "look at me" då kommer jag på att jag har för kort rep första varvet och släpper repet och ber henne flytta rumpan igen, vilket går bättre då. Ber henne backa två steg för att stå korrekt och hon gör det på första "que"(kommandot) och sedan vill jag att när hon står still ska hon stå rakt med huvudet och avslappnat (därav mina små skutt fram och tillbaka för att behålla fokus på mig)
Hela tiden va hon faktiskt fokuserad, trots att Tjabo var på banan (de står ju inte i samma hage längre och hon skulle välli gärna hellre va med honom än mig, i vanliga fall, nu valde hon mig!)

http://youtu.be/xNN2NHa6O90

Sedan släppte jag lös Tjabo för han hade myror i brallorna, så han fick springa av sig på banan. Då fick husse stå med Molly i långt rep och bara be henne stå still och avslappnat.
Det gjorde hon! Trots att Tjabo for runt som en tok! Nästan över henne! Märks skillnad på henne. Vi har lång väg kvar, men vi har iallafall tagit de första stegen <3

Igår fick Melker kärlek

Och bara Melker (Molly var jättebesviken)
Miccis och Ebba kom med happy meals till barnen och mös i stallet efter dagis.
Ebba red massor och Elvis och Texas litegrann, de ville mest mecka i leran å ha kul runtikring.
Så Melker fick kärlek och blev av med några ton päls ;)

Tjabo, min favorit i alla väder

Fick ju en plats på fredagen i Lindesberg på Johns sista clinic inann han åker hem igen och jag ville åka med Tjabo för att bygga upp mitt demolerade självförtroende (vilket jag ju nu ändrat mig om då jag tagit tag i det, så Tjabo får stanna hemma oh Molly följa med, tror jag, jag ska iaf träna som tusan innan nästa fredag och se hur jag gör)
 
Tog ut Tjabo på banan i repgrimma och rep och skickade ut honom. Jag har ju gjort allt dethär med en unghäst, med Tjabo! Han kan det! Jag kan det! Jag har lärt honom det! JAG!!!
 
sände, look at me, flytta bogen, sidepass, bakdelsvändnign. allt satt, säkert inte perfekt, men bra mycket bättre än vad jag trodde.
ökade, gjorde i trav, fungerar!!!
tog och skicakde ut i galopp, bad honom att flytta rumpa och vända över bakdelen, schwosch, rollbak! Han är så cool!!
Travar på en microliten volt runt mig, med långt rep, ber om galopp och han skjuter iväg som ett spjut.
JAG ÄLSKAR TJABO! OCH JAG KAN DETHÄR!!!
 
Nu ska jag lära Molly och vi ska lära oss tillsammans! Med hjälp av Michelle och med hjälp av John. '
Det är dethär jag vill :)
Godnatt mina vänner!!!

Första dagen på resten av våra liv!

Idag blåser nya vindar (och jäkligt mycket regn ;) )
Åkte tidigare från jobbet för att Max skulel komma och sko Molly så att vi nån gång för alla kan få bort hennes hålväggar.
Gick ner i hagen, visslade, Molly kommer galopperande, som vanligt, från flocken, till mig...
Tog ut henne på banan (vi går över ridbanan för att komma upp till stallet) och börjar gå uppåt. hon är lite väl nära, jag stannar och backar med armarna i "backningsrörelse" som typ ett tåg, eller vad man ska säga... jaja, hon kastar sig bakåt och allt är lugnt, uppför lilla backen från ridbanan brukar hon alltid vilja börja trava, men Tuffa-Tette va beredd och backade likadant igen. Sedan höll hon sig på bra avstånd, fokuserad på vad matte höll på med.
Spolade av henne med varmvatten då hon redan var dyngsur och hon hade legat i nåt smutshål nånstas och hon stod blickstilla (det gör hon alltid, men ändå)
Tog in henne i stallet, Max kom, hon hoppar och far och vill till flocken och tycker inte alls att hon ska behöva utsättas för denna hemska behandling, stå sjääälv i stallet? va! Det är under min värdighet!
Eller hur... hon har stått själv i stallet miljoner gånger, men det verkar som att något djuriskt vaknat i henne nu, som att "nu är det bäst jag testar om jag får slippa, för jag fick ju itne skita i matte nyss, men nu kanske det går..." elelr jag vet inte...
 
Max började sko och hon hoppade runt och ryckte i benet, men va liksom inte totaldum! Trodde det skulle gå värre, men det´var INTE godkänt, verkligen inte, men i alla fall.
 
skorna på och ska gå ner till hagen, hon går på mig. Jag backar, Max kommenterar och stöttar och peppar och det kändes rktigt skönt att inte va själv. hon går fram igen och jag backar ännu värre (va lite rädd om Max bil, men han sa att jag skulle skita i det)
 
går fram och ska skicka henne åt vänster, hon vägrar och backar/kastar sig ner mot hagarna, jag har handen i sendposition och snurrar repet bakom henne samtidigt som hon backar i 180 på sniskan ner till Tjabos hage, där får jag kontroll på henne och skickar henne uppåt, sedan skicakr jag henne igen och hon försöker igen, skickar igen och hon försöker igen. Jobbar ena sidan, alla grundrödelser, jobbar andra sidan. Hon är duktig.
skickar henne åt vänster på samma ställe som där vi började första gången, hon går åt vänster!!! Yeeey! look att me och låter henne stå, rak, utan att titta hit och dit. Vi stpr där kanske 10min, jag och Max å Molly, i ösregnet och bara väntar på att hon ska landa och stå still. Vilket hon gör! Tack för hjälpen och stödet Max!!!
När hon började så blev jag först jättenervös och rädd, men la på en mask och spelade en roll som tuffa Tette, det fungerade!!!!
 
Jag åkte hem, åt middag och tillbaka på kvällen för att fixa hö.
 
Tog ut Molly på banan, av med täcket, på med repgrimman (hade lädergrimman tidigare idag, inte optimalt, men det gick ju uppenbarligen)'
började på en gång, satte gränsen för var hon ska gå, skicakde, look att me, byta varv, shoulder in och sidepass! Allt satt! UTAN MÄRRÖVERSITTARFASONER!!!!
Och då pressade jag HÅRT!
Nu du Molly, Tuffa Tette är på hemmaplan!
Kändes sååå jääävla freaking awesome!!!
Tette is back in town och jag ska jobba Molly varje dag och ta med henne till Lindesberg! Inga genvägar! Jag ska klara det!!!!

Dörren hon vägrar gå ut genom!

Dag 3, John Moore clinicen

Efter pausen så gjorde vi iordning hästarna och gick ut i ridhuset. Som jag skrev, i pausen, så var jag redan nervös, för att hon skulle explodera och att jag inte skulle ha kontroll och att hon skulle skada någon annan människa eller häst...
Men vi gick ut. Jag stod mest still och väntade på att John skulle komma ut. Alla värmde upp och kände igenom sina hästar och jag blev mer och mer nervös och fick nästan ont i bröstet. Hon var inte ens dum, hon skötte sig fint, hon bara stod där...
John kom och han frågade hur det gick, jag bröt ihop... tårarna kom igen och allt kändes nervöst och läskigt, har aldrig känt så vid en häst någon gång, och självklart kände hon det!
Han tog över henne och bad mig vara hans "ring-steward" ett tag och tog med sig henne var han än gick och jag hängde på och bara andades och insåg att hon skulle inte döda någon...
Jättekonstig känsla och vill aldrig känna så igen!
John visade andra hur de skulle göra med sina hästar och Molly fick hela tiden följa med, hålla avstånd, stå still och sköta sig och John tog varje tillfälle i akt att träna någon av grundreglerna när han vände hit och dit var han än skulle.
Kändes bra, jag mådde bra och fick ta över Molly.'
Jag fick igenom en "shoulder in" och "look at me" efter en stunds bråk som jag inte gav efter i och då kändes det MYCKET bttre!!
Jag behöll den känsla och vi fokuserade på att stå still och rakt och titta på de andra som höll på med det sista på clinicen (fyrklöver, räkna steg och stanna på ex höger fram och backa och räkana de stegen) blunda och rida och känna vilken hov som var i marken, m,m.m.m.m.)
 
Jag gick och ställde henne i boxen sista halvtimmen så hon kunde äta och dricka lite innan hemresan.
 
Clinicen tog slut och jag packade ut allt i bilen och skulle ställa in molly i bilen så jag kunde mocka och åka.
DÅ VÄGRAR HON GÅ UTGENOM DÖRREN IGEN!! (en annan dörr)
Jag försöker och Lasse hjälper till att hålla en hand på rumpan...
Jag ger upp, redo att ge bort henne och sluta med hästar för gott!!
¨Ber Michelle om hjälp och hon jobbar ut henne genom dörren, det tar en bra stund (då dörröppningen var kanske 80cm bred, låg och ett steg ner när man kom ut) och det slutar med att hon backar ut henne i 180, då det var enda sättet att komma åt henne då hon inte kunde skicka henne ordentligt då man inte fick plats någonstans...
Hon går ut och in och skickar ut henne några gånger, sedan ger hon henne till mig och jag går ut. Skönt!
In i transporten coh stänger den, då står hon och stegrar i tranporten och skriker under de 30 min jag ör kvar.
Jag sätter mig i transporten och Rosie råder mig att inte åka förrens hon lugnat sig, vilket jag inte heller gör, står väl 10min, alal andra har åkt och hon börjar fatta att hon inte kommer nån vart, då startat jag å kör och hon står blickstilla hela vägen hem...
Väl hemma är en annan matte där. Tette har nämligen gråtit av sig för Johan i telefonen hela vägen hem, surnat till och insett att jag måste ta tag i det. Tuffa Tette tog ur Molly ur transporten och hon blev nog lite förvånad när hon inte fick titta på de andra hästarna när jag gick ner till hagen, jag backade henne och hon kom för nära mig, jag vände och skickade och flytatde rumpan och hon tuggade.
Seda¨n fick hon stå ute hela natten, med Melker.
Nu jävlar!!!!
 

Paus

Nu har vi haft teori hela morgonen och tittat på filmerna från första dagen, hur vi hanterade hästarna då, sedan ska vi filmas i em och se hur vi utvecklats.
Jäkligt nyttigt!
Önskar att jag kunde ha en liten tomte hemma som kunde filma oss då och då för att se alla triljoner fel man gör, men såklart även de rätt man gör :)
Nu är det lite fika, sedan lite lunch å sedan ska hästarna ut i arenan igen.
Är faktiskt lite nervös då alla hästar ska ut samtidigt, hoppas att Molly håller sig på mattan å inte skadar någon.
Känns tryggt att Michelle är i närheten...
Puss på er!

Anteckning

Elvis shy Molly

<3

Godnatt

Ikväll hände nåt jobbigt!
Jag gick ner i stallet efter middagen för att mocka fodra å kolla läget.
Molly va ok, men då hon stått inne sedan 13.00, i boxen alltså, som är väääldigt liten, å mörk, å trång så ville jag ta en kort promenad, bara typ 10min runt kvarteret så magen inte kackar ur då en annan från kursen fått kolik.
Jag satte på Elins grimma (en snygg beige double diamondgrimma jag får låna till Molly) och gick iväg. Gick ut genom dörren å Molly hängde på, med båda framhovarna, ner 20cm (stallets öppning är liksom som en hög tröskel in) och ner rakt i leran, som kanske är 7cm djup, men hon trodde det var kvicksand! (Har ju varit snö 5månader faktiskt ;) )
Kastar sig bakåt in i stallet igen å jag hinner inte ens reagerA, vad hände liksom...
Ber henne komma ut, men hon vägrar, säger åt henne att kom it, men hon vägrar.
Skickar ut henne (sending game) men hon vägrar.
Hon börjar backa å tramsa å jag har ingen riktig koll...
Då kommer min ängel Elin ner för trappan å jag ber om hjälp.
Hon gör som jag (så jag kände att jag inte va totalt värdelös)
Men hon vägrar!!!
Tränger Elin å konstrar å börjar ställa sig.
Kärringen som har stallet, hon börjar säga att "jag ska släcka stallet nu, mina hästar behöver lugn å ro, använder ni cowboys aldrig spö som vi gör? Då kan du bara piska på henne så går hon ut å sen går du ut å in några gånger så är det klart sedan, använder ni godis? Jag har morötter här om du vill ha, klockan är ju jättemycket"
Jag börjar bli arg och känna mig obekväm å Elin ber mig att hämta Michelle.
Jag springer upp till middagen och ursäktar mig och ber Michelle följa med (pinsamt!!!) och vi går ner.
Förklarar läget medan hon tar över och Molly fortsätter dumma sig! Hon verkar på allvar tro att det är kvicksand där!
Kärringen kommer å är irriterad att vi fortfarande är där! Säger att "det kanske är bättre att börja med sånthär kl 18 å inte när D e mörkt (D va ljust när jag började) jag måste släcka bla bla bla"
Jag sa att ursäkta "men jag har precis i helgen fått reda på att min häst är hemsk och att jag är värdelös så det är inte så lätt!!" Och jh är så arg, uppgiven, besviken, ledsen och trött så tårarna rinner...
Då kommer kärringen fram å klappar mig på axeln å säger att " det är ju inte ditt fel, det är ju en unghästar, de e ju såhär, men man kanske ska börja lite tidigare"
Vafan! Hon har precis stått å idiotförklarat mig å min häst, men sen e D inte mitt fel? Jävla kärring!
Michelle får Molly att gå fram till kanten, avlappnat, och kolla. Stå still en stund å pusta å beslutar att fortsätta imorgon, så kärringen blir nöjd.
Jag är sååå tacksam för både Elins och michelles hjälp! TACK TJEJER!!!
Nu efteråt så känns det skönt att ha gråtit (gör inte det så ofta, är mer av en "bit ihop å komigen" typ) skönt att ha så kunniga personer runt omkring mig, skönt att skicka Molly till Michelle, skönt att ha en dag kvar på clinicen, skönt att ligga i sängen, som jag gör nu, helt slut efter en lång dag!
Godnatt!!

Min vackra brat

Känns så himla bra!
det som jag beslutat idag.
nu får Michelle räkna på det och sedan ska backen tina så att hon kan fixa lite hagar, sedan hoppas jag på att få köra upp Molly när tillfälle ges och kunna åka upp och följa hennes utveckling och utveckla mig själv tillsammans med henne, det är drömmen! Hoppas den blir verklig!
här får ni en bild på min skitunge

Dag 2

Jaha...
Brat
Gick inte på bakbenen
Allt vi lärde oss igår satt kvar, jag är tuffare!
Jaha..
Hur ska jag säga då, detta var morgonen innan frukost, då jag bara tig ut henne i ridhuset en stund så hon fick röra sig lite...
Sedan hade vi genomgång och sedan ut i ridhuset igen...
Jag flyttade sidepass med hjälp av Anita och lärde mig lite om position av henne.
John tog över och knäckte hennes skal idag igen.
Alla 4steg
1 look at me
2 back up
3 sidepass
4 sending game

Sedan blev min uppgift att stå still med henne och det enda jag skulle kräva var att ha huvudet rakt fram och stå still, lugnt å avslappnat.

Just det, innan det så bet hon i stigbygeln på höger sida å fastnade med underkäken däri!
Fick panik, kastde sig bak, men stannade så jag kunde bända loss henne.
Då tappade hon en vargtand som precis börjat växa upp, den satt fast i sadeln, får hålla lite koll på det.... Sedan gjorde puckohästen samma sak med andra sidan med... Pucko!!!!
Men men, sen stod vi still å övade P det

Sedan kom John fram t mig å pratade å tillsammans med Michelle (tjejen som rider utan någonting på sin nordsvensk) har vi bestämt att jag ska skicka Molly hem till henne i Bollnäs.
Jag är så glad att jag spricker!!
Mer info kommer!!!lovar :)

Dag 1

Hmm....
Jaa, var ska jag börja...
Samling och grupp 1 hade förmiddagen (jag å Molly tillhör grupp 2)
Jättegod lunch å sen va D vi...
Sadlade å satte på grimman å gick först in i ridhuset.
Hon stegrade, kollade, fokuserade inte på mig, taktade, betedde sig som en "brat" alltså en bortskämd skitunge!
John (som har ett dåligt knä och ska opereras) tog över, sa bara att "you've got a brat!!" Och sedan fick hon jobba!
Backa, flytta sig från honom, flytta bakdel, flytta framdel, sidepass, lyfta skuldran, ge efter för tryck åt sidorna och backningen.
Jag som tror att jag gör rätt hemma fick en ögonöppnare och inser nu att jag ska bli betydligt tuffare och ställa betydligt högre krav!!!
Fick testa sedan å shit vad jag hör fel!!!
Men när jag gör rätt, kommer åt henne på precis rätt punkter, fan va bra det går då!!
Men innan dess så backade jag (fast jag inte hadeen aning om det) och lät henne ta över helt!! Fick massa bra tips av Fredrik, Johns hjälpreda, och de hjälpte verkligen!
Imorgon ska vi fortsätta.
Taggad till tusen och massa kunskap rikare!!!
Kommer sova gott inatt, både jag å min readheaded bitch ;)

Åh vad duktig!

Sitte rå väntar på frulle
Då rider en tjej sin nordis utan nåt i ridhuset!
Vill ha D så me Molly om
Några år!!
Hästen lägger sig ner när hon ska hoppa upp bland annat :)

Vad är det för häst i spegeln??

Kolik

Nej, inte Molly, men en häst i stallet här.
Man kan ju undra varför.
Gick runt och kollade på fodertavlorna som sitter på boxarna, stoora fullblod och halvblod, de äter 2+2+4kg hösilage, som mest! Det finns de som äter mindre...
Det är ungefär vad Melker äter...
Våran minishettis... Han får fri tillgång på dagen och ca 1kg på natten.
Molly äter ca 18kg/ dygn. Tjabo ca 20.
Jaja...
Sedan får de 3kg havre 3gånger om dagen ca (inte alla, men de flesta av dem har extrem hög giva havre!)
Nu är kl 8. De är fortfarande inne. De är ute Max 8timmar på sommaren!!! Nu är de mest inne...
Blir så ledsen!
Hästen med kolik, han fick besök av veterinären inatt, matte var här till kl 4 imorse.
Tänk om de bara kunde lägga om lite tankar...
Hmm...
Molly har fått gå 20 min runt i ridhuset å röra på sig lite, har fodrat och mockat boxen, nu är det dags för matte att få frulle!
Ha en bra dag!

Rummet

Mysigt å lagom

Nu är vi här

Jag, Helen, Katten, Rosie, Eva och hennes dotter? Har kommit hit, installerat hästarna i boxarna och oss själva i rummen, avnjutit ett glas vin och nu krupit till kojs för att ladda batterierna inför första clinicdagen imorgon :)
Schamponerade mollys svans, redde ut manen och borstade så gott jag kunde (hon har ju myskoxepäls, så det är inte så lätt) och lastade henne i bussen, åkte ca 1 timme och kom fram. Hon gnäggar ibland, men verkar ändå ta det hela med ro.
Rummet jag bor i, som jag ska dela med en tjej fr.o.m. Imorn, är mysigt och lagom med egen toa och dusch.
Nu måste jag sova, upp i ottan och se så att Molly klarat natten bra :)
Kram på er

Några bilder på tjabos lillasyster och matte från JMclinicen i höstas :)

Packa och åka

Hann inte göra något igår då min far fyllde år och Elvis var sjuk och allt bara sket sig ;)
Så idag, på dagen, ska minken köra mig till Farsta för att hämta lottas hästbuss, sedan åker jag förbi stallet och packar den, sedan hem å byta till Volvon och hämta Texas på dagis, laga middag och vänta på att Johan ska komma hem, sedan till stallet och förbereda Molly.
V har ju ingen fancy träningsanläggning så hon har inte blivit schamponerad, då det varit alldeles för kallt, hon är så skitig så hälften vore nog :(
Men ska reda ut svans och man, borsta så gott jag kan, Linda benen, på med täcke, in i transporten och gasa till johannesbergsslott i rimbo, hoppas att jag hinner dit innan midnatt ;)
Det var tre till som skulle komma med sina hästar idag, och rosie och John såklart :)
Håll tummarna för att min planering håller nu ;)
Kram på er

Imorgon smäller det

Måste packa hö och allt så vi kommer iväg i tid imorgon :) sååå taggad!!!

Förlovningsdag

Vi är på Maldiverna, Elvis är med mommo å morfar för kvällen och vi passar på att ta en drink tillsammans, jag och Johan.
Vi skålar och myser av varandras sällskap i den mörka varma natten.
"Ska vi gå längst stranden hem" säger Johan.
Det är väl klart, vi är på Maldiverna, tänker jag ;)
Vi börjar gå och stannar och ser ut över havet, lyssnar på vågorna och ser på stjärnorna som känns så nära så att man kan ta på dem. Plötsligt ser vi det största stjärnfallet vi någonsin sett!
"Vad önskar du dig" frågar han
"Det ska man inte säga för då går det inte i uppfyllelse" säger jag. Vi myser vidare.
Plötsligt är hela vattnet fullt av självlysande små blåvita prickar.
Vi tar upp flera i händerna och jag undrar vad det är.
"Det är ju stjätnstoft från den stjärnan som föll" säger Johan.
(På riktigt är det någon korall eller något som förökar sig bara någon natt/år, snacka om tajming)
Vi stå kvar, Johan börjar fippla med snusdosan.
Jag tänker: jäkligt romantiskt att ta en snus nu när jag bara vill kyssa honom"
(Jag visste inte att ringen låg däri)
Han frågar igen "vad önskar du dig då?"
Jag vet precis vad jag önskar mig, att han ska fria nån gång i framtiden och jag vill fortfarande inte säga det högt!
Han vänder mig emot honom och faller ner på knä...
En av de lyckligaste nätterna i mitt liv.
Idag är det tre år sedan
Slå det frieriet om ni kan ;)
Johan, jag älskar dig av hela mitt hjärta <3
Inga gör det så bra som vi!

True

Hörrö broschan!!!

Ridit ut med Tobbe med mamma

Mys pys
Först barbacka på banan, tränade mycket stå still å vänta, travade lite å tog en galopp åt varje varv, är lite mesig sedan jag blev mamma, men det kändes jättebra!!!
Vågade slappna av och släppa fram händerna några varv iaf :)
Sedan tog vi lilla svängen i skogen å Tobbe med mamma var superduktiga! Så glad så jag nästan blir tårögd :')
Nu ska jag ta hand om min lilla febriga kille. Elvis tur att vara sjuk nu :(
Puss på er

Ser fram emot helgen!

Tänk vad tiden har sprungit iväg, känns som att det var igår jag anmälde mig till clinicen för John Moore med min lilla prinsessa/slampa (hon har två namn nu, beroende på dagsform) ;)
 
På torsdag kväll åker jag upp till Rimbo, Johannesbergs slott för att installera Molly.
Kan tänka mig att hon kommer tycka att allt är jobbigt och bli trött, så känns skönt att åka redan på torsdagen så att hon kan vänja sig vid dofter, ljud och de andra hästarna.
Istället för att åka upp fredagmorgon, kasta ut henne ur transporten och in i ett ridhus med massa hästar och folk på en gång.
 
Ska bli så kul att få ladda inspirationsbatterierna, få tips om hur jag ska lägga upp framtiden lite med min lilla rödhåriga tjej och massor med ny kunskap, då man faktiskt lär sig massor även av att kolla på de andra deltagarna och deras hästar :D
 
Tjabos lillasyster, Alice (de har samma mamma) ska vara med oxå, så det blir lite släktträff, man kan ju säga att Molly och hon är styvsyskon, på något konstigt hästvis ;)
Tjabos och Alices mamma som numera är en änglahäst
(bild lånad av roslagswestern.se)
 

Kompisar

Molly och Allyson efter utsläppet imorse <3

Mina fina grabbar

Så mysigt att få möjlighet att rida ihop ibland <3

https://cdn1.cdnme.se/1405968/6-3/pic_51606e17ddf2b3563ed151aa.jpg">https://cdn3.cdnme.se/1405968/6-3/pic_51606e17ddf2b3563ed151aa.jpg">https://cdn1.cdnme.se/1405968/6-3/pic_51606e17ddf2b3563ed151aa.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/1405968/6-3/pic_51606e17ddf2b3563ed151aa.jpg">https://cdn1.cdnme.se/1405968/6-3/pic_51606e17ddf2b3563ed151aa.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/1405968/6-3/pic_51606e17ddf2b3563ed151aa.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/1405968/6-3/pic_51606e17ddf2b3563ed151aa.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/1405968/6-3/pic_51606e17ddf2b3563ed151aa.jpg" class="image">

Ridit Tobbe idag

Vi red i skogen i sällskap av husse å Tjabo. Klättrade massa, snirklade runt träd, gick över och under saker.
Sedan runt kikarberget å trav å galopp på kalvsviksvägen.
Positiva hästar i härligt varmt väder :D

Ridtur

Tur med handhäst idag igen

Har inte så bra "träningsinspiration" just nu, så när jag kom till stallet för att fixa innan kvällsfodringen, så tig jag ut Tjabo å Molly på en tur till ridhuset å tillbaka.
Gick in en sväng i skogen vid rosenhill å då gick Tjabo under en låg gren samtidigt som Molly stod kvar på vägen då hon inte fattade vad vi skulle in i skogen å göra, men jag la mig raklång bakåt me huvudet på tjabos rumpa, kom under grenen, Tjabo tog några travsteg å Molly sköt efter som en gummisnodd och var helt plötsligt framför Tjabo. Allt gick väldigt fort, men slutade bra :)
Sedan trav hela vägen fram å tillbaka, bad om en normal trav så de fick ta i lite, jag red lätt och lät båda bjuda på framåt. Hon e så jäkla snygg å titta på när hon rör sig!!!!
På hemvägen testade vi för första gången en galopp med handhäst, bad om galopp i backen vid svinstallet å Molly hoppa å studsa, Tjabo studsade två gånger (han som aldrig bockar) men sedan flöt de på bra uppför resten av backen.
Utvärderingen är att Tjabo är världens bästa lärare!
Kommer hon fö långt fram (vill ha hennes huvud vid mitt knä) så hytter han mot henne att hålla sig på sin plats.
Kommer hon för långt bakom så hytter han med bakfoten att "där har du inte att göra"
Han gör ett kanonjobb! Så jag behöver aldrig rycka å slita i repet utan hon har bra slack, jag slipper få ont i armen och det blir bekvämt för alla :)
Mötte en tjej idag som frågade hur gammal hon va...
Berättade att hon blir två i augusti å att Tjabo e storebror å att han blir 5 i maj.
Hon typ va tyst och bara tittade på dem så sa hon : "oj! Du e modig du!"
Fast jag känner inte så, känner mig aldrig nervös på Tjabo, vet var jag har honom och vet var jag har Molly och de vet var de har varandra. Så jag har faktiskt aldrig tänkt på att jag är ute med (i engelska-ryttares-ögon) två unghästar.
De är bäst <3
Puss på er alla och bjuder på en bild på min lilla hästtjej som fyller ett år idag! Grattis till min systerdotter malou!

Klockren bild!

Såhär glad var jag idag över att rida i bara tröja :D

Tjabo och jag

Vi tog en snabb tur i solen på dagen då jag var på Herrhagen och jobbade lite.
En kort tur fram å tebax till kalvsvik med mycket trav och några galopper blev det i årets första "rida i bara tröja"-väder! Underbart!!

Min underbara

Synd att jag aldrig har nån med mig som kan fota när jag och mollsan ligger å myser <3

Min fina

När jag kom till stallet idag så låg Molly ner i hagen, hon är nog slut efter travrundan igår :)
Hon är så cool, ligger alltid kvar när jag kommer och liksom trycker huvudet emot mig och njuter av att jag är där.
Älskar den hästen!!

Molly & Allyson

Tur medhandhäst

Red m Åsa å Allyson med Molly på släp förbi kalvsvik och under tunneln för första gången. Tjabo va tittig innan tunneln så Molly gick före ;) tuffing!
Alla var avslappnade och vi travade rätt mycket då hela kalvsviksvägen va tinad nu :D
Molly tokbrunstar!
Första gången...
Ställde henne å Tjabo bredvid varandra på bindbommen å hon vände upp sig mot honom å skvätte flera gånger. Tjabo hummade, jag sa nej å han slutade å va duktig, men Molly är en riktig slampa!
Ojojoj, jag som aldrig skulle ha ett sto...
Bild på Tjabo Molly Allyson, de tre musketörerna, superslika alla tre :)

Mina underbara cowboys

Påskharens bajs

Vi hittade harbajs på baksidan, det var ju såklart påskharens, sa Elvis :)

Tur med mommo i solen

Vi red nya slingan, väldigt mycket asfaltsklumpar hela vägen dock :(
Hoppas verkligen att de kommer lägga på något bättre material ovanpå...
Mest skritt och lite trav...
Riktigt varmt å skönt isolen och vindstilla idag :D

Mystur på lördagen

lillatjabos

Här kommer vardagen och träningen med vår Quartervalack Suspisious Mind, även kallad Tjabo, uppdateras så ofta jag hinner. Tjabo är vår första Quarter, och även vår första unghäst. Han är född i maj- 08 och har hunnit bli 5 år nu... Sedan köpte vi Tjabos lillasyster Elvis Shy Molly "Molly" i feb 2012. En rödhårig fuxbrud med skinn på nästan, född aug 2011. Välkomna in och se vad vi pysslar med :)

RSS 2.0