Texas

http://youtu.be/w9AhmY0a4RE

Elvis

http://youtu.be/Zw2ExwM2Bk0

Mina stora grabbar <3
Tjabo mån tis tor

Vi var på Gotland fre-sön så i måndags började Johan rida Tjabo, första gången efter att John var här.
Inga krav, bara avslappning och skritt på banan. Då Tjabo vill försvara sig mot allt vi utsätter honom för så har vi börjat om från början!
Tisdag samma sak, la till lite backa 1-2-sidan och kräva lite korrekt huvudposition och slappna av.
Onsdag op jag och Johan fick vara med barnen så ingen ridning.
Torsdag så samma upplägg igen, sedan red Texas med Johan en stund, och Elvis red Melker.

Sedan tog Johan för första gången tag i traven efter clinicen, bara avslappnat, långa tyglar tills han slappnat av (vilket gick på 30sek kanske) och sedan kräva huvudposition, tänka på att ge eftergift när han är där han ska så att han inte fastnar i handen.
Gjorde även backa 1-2-vänd åt båda hållen och överlag var han lugn avslappnad och med på noterna :D

Sedan fick både Tjabo och Melker en dusch <3Onsdag

Onsdagen började vi med kaffe och snack, så skönt när man inte behöver stressa och verkligen kan ta den tid det behöver, utan att nån känner att "hon fick mer tid än mig" "ska vi bara snacka strunt hela dagen" mm
 
John är så full av kunskap så det är som att sitta i skolbänken varje sekund man är med honom, fast på ett bra sätt såklart, allt han säger har en mening och varje historia berättar han med ett mål, en vilja att försöka få oss att förstå verkligheten och verkligen förstå hans tankar bakom varje litet steg. Att anteckna allt vi lärt oss dessa dagar skulle ta veckor! Och jag skulle ändå inte få med allt :D
 
Vi sadlade och gick ner på banan, jag började med Molly och fick ganska snart bakläxa på att jag verkligen måste skapa en bättre relation med min häst... woops! Tette har fastnat i "jag måste se till att hon inte dödar någon så det är lika bra att jag förutsätter att hon kommer döda någon och går ut stenhårt på första signalen"!
Hmm, jag MÅSTE bli bättre på att faktiskt ha snacket med henne, efter att man sagt åt henne att "man får inte bete sig hur som helst" så måste jag när hon sedan gjort rätt verkligen " det förstår du väl, att jag är din bästa vän och det är vi tillsammans som ska erövra världen" klappa, berömma och få henne med mig, annars får vi fortsätta ha vår bitchfight tills domedagen ;)
Detta blev verkligen ett uppvaknande och jag har inte insett hur jag varit, wow!
Från mesigaste ägaren som låter hästen bestämma allt, till diktatorn Tette som inte ens bryr sig om att berätta för henne när hon verkligen gör rätt, till att nu, förhoppningsvis ;) bli den jag vill vara!!
 
Jaja, vi fortsatte med att flytta bakdelen och få min position korrekt och få henne att inte tappa framåtdrivet, mycket på en gång ;)
Sedan körde vi galoppvolten som de gjorde i Johannesberg i helgen.
Galoppera ex höger varv, stanna 45* mot väggen, rollback åt vänster och direkt in i galopp.
Jag blev heeelt slut!!
Hon med ;)
i höger varv gick det skitbra! shit vilka stoppar vi fick till! Hon nästan satt på rumpan, det vi måste träna på är hennes vilja att verkligen vilja ta av direkt i galopp! Inte två travsteg!
Jag blev trött, hon blev trött och kände att energin blev sämre och sämre, men vi kämpade på och hon bockade en gång tyvärr, men jag blev arg och körde på, blev irriterad när jag inte fick det att sitta till 100% men herregud! Jag har typ galopperat på volt eller på fyrkantsspåret, hon är 3 år, jag är inte duktig, och vi faktiskt gick ur vår comfortzone och verkligen lärde oss och tränade på något nytt!! Nu efteråt så är jag jättenöjd :) Jag galopperar faktiskt min häst, bestämmer var hon ska, när hon ska göra vad och hon gör det :D
 
sedan började vi med vändningar, något jag vet att vi är riktigt bra på, men jag vet inte, jag gjorde fel och hon fattade noll tror jag... kämpade på och när John sa "Nu måste du göra rätt på första försöket, för annars dör du!" då kunde vi minsann ;)
 
Sedan började vi med att pivotera på inre bak med näsan utåt i back och det klarade vi bra, tänka på att fånga upp inre om hon faller framåt... gjorde några riktigt coola rollbacks genom att backa upp henne så hon riktigt samlar sig och sedan be om vändning och hon riktigt "stegrade" runt riktigt samlad och med all vikt på bak, shit vilken cool känsla! Vi kommer kunna komma ikapp korna :D
 
Sedan var vi klara för lunch (jag tog upp hela förmiddagen med Molly så eftermiddagen fick hon vila så red de andra, både jag och Molly behövde soaka :D
 
De andra pivoterar på alla 4, backar och 1-2-sidan. Alltså man backar och bestämmer åt vilket håll man ska vända, ex åt höger, då ska ban be om vändningen precis när vänster framhov sätts ner i marken, för att då när hästen lyfter höäger framhov för att sätta den bakåt så kommer den att få signalen lagon till att den ska lyfta hoven och då lyfta hoven åt höger och verkligen lyfta bog och öppna upp vändningen korrekt och inte börja med att korsa över, vilket leder till mycket vägvinning i spinnen :)
 
Sedan skulle man skritta framåt, räkna höger vänster (fram) och ex när höger hov är i luften så ska man vända den i luften och få den att backa istället. Så alltså, teoretiskt, när vänster hov går ner i backen (då vet man att höger kommer efter) och då ger man backsignal och hästen lyfter höger för att gå fram, men vänder i luften och börjar backa. allt handlar om tajming och att man ska lära sig var hästen har sina fötter och hur man kan rida för att underlätta för hästen genom att ge signalerna korrekt och inte annars :D
 
Tjabo och Johan fick även börja jobba på att ta det lugnt!! Efter Gotland så har ju Tjabo bara rusat i alla gångarter, varit rädd för att få ont, varit på sin vakt och försvarat sig själv i onödan, men vi har inte riktigt sett på det på det viset, men nu blir allt så glasklart!
 
John red igenom en del med Tjabo och fick honom att sänka sin gard och inte bara tänka att "jag måste försvara mig, jag måste kämpa emot, för annars kommer jag dö" Typ...
 
Sedan var träningen slut, men John kände att han ville komma tillbaka på torsdagen och rida Tjabo för att se att det han gjort på onsdagen verkligen hjälpte, och veta hur Tjabo kommer vara nu när han lämnar oss och att han inte bara lämnar något halvfärdigt.
Så torsdag morgon, innan han skulle sätta sig och köra upp till Söderhamn, så kom han till stallet där jag värmt upp en mycket mjukare Tjabo från marken och John red en timme och verkligen fokuserade på att Tjabo egentligen inte skulle få en massa krav på sig, skritta runt på långa tyglar (utan att börja takta, då bara vände han ut bakdelen lite snällt men bestämt och sa "nej, nu skrittar vi och har mysigt" och på 5minuter så förändrades Tjabo och verkade tänka "så jag ska inte få en massa krav på mig som jag ska kämpa emot?" sedn samma i trav och när han börjat slappna av i traven så , jättelätt, ber JOhn om ställning och böjning, mm, men det går inte att be Tjabo om det när han är upp i det blå och i försvarsställning.
Sedan bara föll han in i galopp och gjorde samma där, oj vad Tjabo trivdes! Han var svslappnad, fick röra sig genom hela kroppen och trivdes och tyckte faktiskt att det var roligt och mysigt på ridbanan.
Då avslutade John, hoppade av och stod och myste med Tjabo, klappade överallt, skapade ett band och en teamkänsla, "du ska inte vara rädd för mig, vi ska klara dethär tillsammans"
Sedan fick Tjabo en värförtjänt dusch och John satte sig i bilen för att köra många mil!
Tack John, för dessa dagar, för all kunskap, alla skratt, alla historier, gitarrspelandet med mina barn, alla Aha-upplevelser och allt tålamod!
Tack Erika! För att du orkar låta din man åka över till oss i Sverige och vara ifrån sin familj, för att sprida sin kunskap till oss! Thank you guys!!!
 
Nu ska vi kämpa!!!
Och hoppas på liknande dagar i höst :D
 
 

Oj vilken lyx!

Idag har vi verkligen haft ensuperdag!
Vi började med fika och sedan fixade vi hästarna (och molly kan inte ha sin sadel, som jag inte ens betalt av än, crap!!!!) så jag fick rida i allysons sadel, vilket inte var det skönaste ;)
Började lite från marken, men hoppade upp rätt snart.
Då var dagens svåra att försöka skicka bort bakdelen medan vi rörde på oss...
Oj vad jag kämpat idag, men hoppas verkligen att mina muskler minns tills imorn ;) blir så frustrerad när jag tror att jag gör rätt och det blir fel ;)

Sedan åkte vi till O'learys för lunch 

Eftermiddagen fortsatte vi med att lära oss att pivotera alla fyra ben både bakåt och framåt (de andra, jag är fortfarande på frambenen då jag valde att avsluta tidigare, hon är ju inte vuxen än)

Ätit god middag ihop hemma hos oss nu och nu är det dags för sängen :)
Åh vad kul det är!!!!
Jag älskar att rida på dethär viset!!!


Här äter vi efterrätt och pratar om
Pivotering med hjälp av Texas små leksakshästar :D

Måndag

Då jag blitt förkyld igen så skrittade jag bara Tjabo lite barbacka och böjde igenom honom och bara åkte runt, gjorde rent sadel inför imorn och kom hem någorlunda för att komma i säng.
Imorn (tisdag) är det dags!
Då kommer John till oss för två dagar träning :D ska bli så kul!!!
Ha det gott mina vänner!

Texas och Diesel

Söndag

Johan red Tjabo, Kela red Diesel och jag red Molly på banan.
 
Jag är inte frisk än, så jag tog det rätt soft, vände, svängde, stanna, backa, skritta trava och hon kändes med mig och lyssnade ändå på mig trots att hon tokbrunstar och gärna skulle sitta i knät på både Snygg-Diesel och brorsan ;)
 
Johan kämpade på med vänstersidan och Tjabo lossnade något, märks verkligen att han aldrig riktigt kommit igång inann nästa skada kommer, så han är otränad och orkar inte jobba, men det ska det bli ändring på nu ju, nu ska han va frisk jämt ;) peppar peppar...
 
Idag har pappa bokat hotell i Hjo, Johan ska tävla där nationaldagshelgen, med Max, så hejjarklacken hänger på som vanligt ;)
 
Imorgon kommer John :D gaaaah vad kul det ska bli! Supertaggad!!
Så idag ska jag bara känna igenom Molly lite lätt igen då det kommer bli två intensiva dagar nu tisdag onsdag <3
 
Liten Mollybebis <3
 
 
 
 

Lördag

Dagen spenderades i Rimbo, på Johannesberg, för att vara publik på JOhns clinic.
Kul att träffa alla duktiga människor som verkligen kämpar på och växer med sina hästar, och kul att få lite inspiration, men även att träffa John och stämma av inför tisdag onsdag, då han ju kommer hem till oss för att ha privatclinic med Johan Kela och Mig :D Ska bli så himla kul!!
 
Påväg hem plockade vi med oss Diesel (Kelas häst) så att han kom hem till oss i god tid inför tisdag och vi kan träna lite ihop.
 
På kvällen red jag Tjabo och Kela Diesel. Tjabo var pigg, men ändå villig, mycket ben och tålamod så fick vi till det, han vill ju springa springa springa och han är svår att övertala att inte ha bråttom till bussen ;) Något vi ska fokusera på dessa två dagar med John :)
 
Diesel gick som en klocka! Shit vad fina de var! Så kul att se att det händer grejor och att Diesel jobbar nu (hade lite illasittande sadel tidigare)...
 
Molly jobbade jag från marken, klockan hade hunnit bli 22.45 när det var hennes tur, så ner på banan i alla gångarter, rörde sig mycket bättre än i början på veckan och kändes med mig, men lite "seg", men fick upp energin och sedan dansade vi tango och fick till några riktigt bra vändningar, från ena hållet 180grader runt och in i galopp första steget, alltså en riktig rollback, från marken, så jäkla cool min stooora häst! Svårt att hålla koll på benen i vändningarna när de är så lååånga, men hon börjar få koll :)
 
Sedan sov jag gott några timmar ;)
 
 
Tänk vad liten hon var när jag fick hem henne 6 månader ung <3
Nu nästan 160 i manken ;)

Onsdag Torsdag Fredag

Jag har varit kanonförkyld med feber å hela kånkarongen så Molly har fått stå och Johan har logerat Tjabo som varit pigg som en unghäst på grönbete ;)
Gammal bild på envis häst och ännu envisare barn ;)
 
 

Tisdag

Skulle longera Molly, men hon är inte ok... Går stelt och vill inte liksom...
Hittar inget nånstans, inte öm nånstans, inte varm, ingen feber, hittar inget!
Hon får hel vila onsdag så ska jag rida på torsdag och se hur hon känns...

Johan red enöverenergisk Tjabo på banan, han ville bara springa å flänga runt. Johan kämpade på och tillslut kom han igenom det och Tjabo slog på hjärnan, då avslutade han och gav sig.

Såren läker på bra, han står utan stöd nu, svullnar lite, men det går ner vid motion :)Idag ,onsdag, fyller Texas 3 år :D grattis min lilla stjärna <3

Måndag Tjabo

Johan red ut och skrittade mest på en pigg å framåt Tjabo...

Måndag

Longerade Molly efter jobbet och hon rörde sig inte riktigt som hon skulle...
Hittade inget konstigt, inte halt på ett specifikt ben, men något tog emot för henne...
Får avvakta tills imorn...


Söndag vila för bådaLördag

Red molly och Johan red Tjabo fram och tillbaka till kalvsvik. Bara skritt. Tjabo var upp över öronen pigg och ville inte ta det lugnt och lyssna på husse, han fick kämpa på och stanna och backa och vända och fixa å varje gång som han gjorde det så höll sig Molly kanonlugn! Stannade Tjabo så kunde jag fortsätta skritta med molly och om
Jag stannade henne så testade jag att stå kvar när Tjabo skrittade förbi och hon stod blickstilla!!
Hon stod för lugnet och han för kaoset ;)
Tillslut gav han sig och vi kunde fortsättaturen lugnt och avslappnat och jag var sååå nöjd över min häst!!


Fredag

Red med sällskap av mamma och hennes lagotto Ludde (som molly bestämde sig direkt för att det va ett får och dem ska man hålla reda på!)
Kände redan från början att hon va spänd när jag skulle böja halsen åt sidan (vanliga förberedelserna innan vi skrittar iväg) och när jag ska flytta bakdelen för höger skänker så rycker hon tag i tygeln och drar fram huvudet och reser sig (stegrar) jag håller ti mig och trycker på och hon landar å jag drar runt henne igen, kräver att hon flyttar baken och hon gör det, ha bitch! Jag vann!!
Skrittar och travar och leker lite slalom och sidepass :) backen satt skitbra idag, krävde lite mer en gång (bilden) och sedan hajade hon även backen bättre än vanligt :)


Något för TjaboTorsdag vilodag

Molly fick välförtjänt återhämtning och vila torsdagen, hon är ju faktiskt bara 3 så vill inte rida varje dag :)
Tjabo läker på bra, i fram är all svullnad borta, bara ett fult skrapsår kvar (alltså fult estetiskt, det är jätterent och fint) 
I bak så ska jg testa och ha honom utan lindor några timmar idag, så det får lufta, såg jättefint ut igår efter ett dygn med helosanbandage, nu står han bara med kompress och stödbandage. S han får stå i sjukdagen några timmar utan lindor idag så att han inte kan springa runt och få in nåt skit i det :)
Ingen feber och ingen hälta <3Äckelväder!

Hu vad det regnar Idag!
Kastade på täcken på alla faktiskt, inkl Molly, man blir lite lat nu när hon rids nästan dagligen, inte kul att sadla en blöt lerdrypande kuse då ;)
Tjabo får stå kvar med helosanbandaget tills i em, kollade bara så att det satt rätt och så att han inte var jättevarm (varmare än höger, såklart, men inte skållhet)
Får se till kvällen hur det ser ut :)
Ha en bra dag <3<3
Oj vad stolt jag är <3

Åh vilken härlig känsla <3
Tog in superskitiga Molly från hagen och på med allt.
Ner på banan och hoppade upp på en gång.
Skrittade mot direkta mål och tänkte på vilka signaler jag gav och hon kändes verkligen med mig :D
Flytta på bakdel i båda varven och några vändningar och sedan in i trav och hon jobbade med mig! Jag tänkte på att rida och hjälpa henne att samla sig. Hon gick sååå bra! Så efter 10min så sa jag till Åsa "visst ser det bra ut?" Och hon ba "ja wow! Jag måste filma" så hon upp med kameran och vi kämpade på i båda varven och i höger var hon som en dröm och i vänster lite stelare, men slappnade av efter några varv. Så stannade jag och klappade sen hoppade jag av och skrittade av från marken och avslutade så, varför nöta när hon i stort sett gjort allt perfekt (för hennes utbildningsnivå) oj vad duktig hon var!!!
Tack för filmen Åsa <3

http://youtu.be/GylMcyaJS54


Såhär fint blev bootsstället som Åsa tillverkat åt migTjabo ons morgon

Åkte förbi stallet innan jobbet för att kolla Tjabo.
Temp 38,1
Inte halt
Svullnad nästan noll (har stått med stöd på alla 4under natten)
Promenerade till kyrkan och tillbaka, smorde in skrapsåret i fram med aloe och lät han va utan stöd där för att se hur svullnaden beter sig tills i em, lade bara om nya stödbandage i bak då såret var torrt och fint :)

Tjabos status tis kväll

Åkte till stallet efter middagen och innan Johan skulle jobba och först så jobbade jag molly från marken, underbar jog idag och tog i fint i galoppen :)
Skickade över ett långt kryss en 5-6 gänget i varje varv och hon hoppade med vilja och positivitet :D hoppas hon kommer älska att hoppa lika mycket som Tjabo gör!!!
In med henne och ut till Tjabo som stått med kyla på frambenen ochspritbandage i bak.
In med honom och av med allt, tempa, 38,2, helt ok! Svullnaden hade redan gått ner betydligt.
Promenerade i skritt och trav till kyrkan å tillbaka och inte det minsta halt, på med aloeomslag/stöd i bak och backontrack i fram och hoppas att de sitter kvar tills imorn, ut i hagen å han rensade runt som en tok... Suck!
Jaja, då har han inte ont iaf för isf hade han ställt sig för att tycka synd om sig själv ;)


Tjabo skadad:( ovanligt va :'(

Jahapp...
Nu har han lyckats skära sig på nåt, eller vad tusan han gjort, har gått igenom hela hagen, men enda jag hittade verkar helt orimligt att det kan va ( en smalplåtbit som låg uppe på en kulle nästan under staketet) så han måste ha trollat dit såren :(
Ett skärsår på vänster bakkota 
Ett skrapsår på höger bak
Ett skrapsår på höger fram bak på kotan
Och ett "brännskrapsår" på 2*5cm på skenbenet vänster fram...
Men annars mår han bra ;)
Så nu står han med kyldamasker fram och spritbandage bak, ska snart dit igen och gå med honom innan Johan ska åka och jobba inatt....
Håll tummarna nu för att det läker snabbt :) han är inte halt och inte febrig så dethär ska vi nog reda ut...

Texas fixar hovarna på Tjabo

Utmana ödet ;)

Åkte till stallet direkt efter dagis, vägen förbi McDonalds och köpte middag så att de små skulle hålla sig lugna.
Hann mocka och fixa allt och rida Molly iallafall :) (målet var att hinna rida båda hästarna, men en är bättre än ingen) :)
Skrittade runt och krävde lite samling och ställning. Gick över bommar i solfjäder och bommar påt rakspår och runt konor. 
Travade rätt mycket och hon tog i och jobbade, kändes så jäkla fin!!
Galopperade kanske 5varv i varje varv och hon kändes villig och med.
Sedan gjorde jag en övning i skritt som
Jag läst i en bok, fotat den nedanför.
Gjorde bara i skritt, men gick verkligen jättebra :D så kul att göra saker man inte gör samma jämt :)
Jättenöjd med att jag hann rida Molly, besviken att inte Tjabo fick nån kärlek, men han fick mat och täcke på sig iaf ;)Ridit Tjabo på morgonen

Lilla slingan två gånger, klättrat upp och ner massor, mest skritt men trav en länga och galopp kalvsviksvägen hem.
Hankändes mjuk framåt och villig :DJag spänner ju aldrig sadelgjorden mycket då jg tycker hästen ska kunna andas och sadeln ligger som den ska ändå, trots att vi klättrade jättebranta backar idag så låg den fint kvar och jag fick in två knytnävarmellan mage och gjord när jag hoppade av :P


Premiär för mig och Molly

Ut på en tur i skogen själva :D
Red i lilla skogen, runt över stock och sten och klättrade hit och dit och plötsligt står där en älgmamma....

Tette börjar räkna träd, säga alfabetet, sjunga och rida vidare, vi ser älgen hela tiden som bara står och glor på oss mitt på den öppna delen av skogen där alla nedfallna träd ligger och jag försökte behålla lugnet (men kände att hjärtat slog fortare) men molly behöll iallafall lugnet och bara höll koll påälgkon medan vi fortsatte runt i skogen, tack molly!!

Hem igen och vi överlevde vår alldeles egna uteritt på 35minuter :) 

Idag har Tobbe och Lotta hälsat på

Hinner aldrig blogga, dagarna bara går :)
Både molly och Tjabo mår kanon och båda håller på att ridas/jobbas för fullt för att komma igång tills John kommer om 2veckor typ :D

Idag kom Lotta och Tobbe till oss på Herrhagen och red lite ihop med oss, så kul att träffa Tobbe och mysa lite, vi hann precis innan regnet :)

Tjabo blev jätteglad först, men samtidigt lite tveksam om han skulle va macho eller glad ;) 
Drömmen är ju att Tobbe vill komma tillbaka och bo med Tjabo någon dag <3 hoppas hoppas ;)

Tack för idag 
Elvis red Tjabo själv idag

Och han var så duktig <3lillatjabos

Här kommer vardagen och träningen med vår Quartervalack Suspisious Mind, även kallad Tjabo, uppdateras så ofta jag hinner. Tjabo är vår första Quarter, och även vår första unghäst. Han är född i maj- 08 och har hunnit bli 5 år nu... Sedan köpte vi Tjabos lillasyster Elvis Shy Molly "Molly" i feb 2012. En rödhårig fuxbrud med skinn på nästan, född aug 2011. Välkomna in och se vad vi pysslar med :)

RSS 2.0