Matte jättesjuk

Fortfarande...

Men jag var i stallet en sväng idag, underbara Jessica fixade allt till Tjabo, så jag fick lite ork att pyssla med honom... <3

Tog in honom i dtallet med de andra, stod lös i gången medans jag kratsade hovarna och det gick super. Tränade på "på/av grimman" och inte en tillstymmelse till att rycka upp huvudet! FRAMSTEG NÖJD!!

Satte även fast honom i gången en stund och det var lite konstig, men när han kände att det tog stopp när han backade, så gav han efter för trycket i nacken och tog ett steg frammåt och nöjde sig med att stå där. Sedan gick vi några varv på stallplanen utan de andra hästarna, stannade, backade och allt det sitter perfekt nu! Säger Back! och han tar 2 steg bakåt. Härlig och lättlärd kille det här!!

Från imorgon så kommer han att stå med mitt fullblod, Shallow, i hagen istället. Tror att det passar super, då Tore fått ta lite väl mycket plats i hagen nu och äter upp allt hö jättefort vilket reslulterar i tjock fjording, hungrig växande quarter!

Till helgen hoppas jag att jag är frisk och då ska vi ta en liten promenad utanför stallplanen, är tanken iaf :)


Veterinärbesök

Men inte för Tjabo, utan för bästisen Tore, som gick igenom besiktningen med några små kommentarer... ska disskutera dem med ägaren imorgon...

Tjabo fick stå inne under tiden som vi bessade Tore och det ville han minsann inte, sålänge det fanns hö var det väl okej, men annars ville han mejja ner väggen och springa ut, något vi får träna mycket på, men han har ju bara stått hos oss i en vecka imorgon, så det lär han sig snart :)Jag är fortfarande jättesjuk, så så mycket mer än detta har inte hänt idag.

Matte sjuk

Så det blir inte så mycket med pållarna just nu...
Johan har tagit ut dem sön mån, jag tog in dem igår och Lena skulle ta av grimman, och då röck han upp huvudet, så det var typiskt...
Eftersom de andra i stallet kommer ta sina pass nu så kommer han nog stå med grimma inne under natten och vi tränar att ta på och av den själva, så de andra slipper stå om de e stressade och det bara blir fel :)
Så fort jag är frisk så ska vi ta en liten promenad :)

DAgen började sisådär, slutade desto bättre....

Skulle ta ut hästarna imorse, lite förinformation:  då Eljana (en något ouppfostrad nordvensktravare som står i stallet) sparkat sönder Tjabos boxdörr första kvällen så har den hängt lite på sniskan, plus att vi inte har något galler i dörren utan pållarna kan hänga ut med huvudet och kolla läget... Ja, iallafall...

Jag skulle ta ut Shallow (mitt fullblod) och Eljana först, ser att Tjabo står och trycker sig mot boxdörren, så jag förbereder mig på att "jaa, kanske hoppar han över eller nåt, jag märker vad som händer"
iallafall...
jag går ut genom dörren, hör "pang, bom krash" och små hovar komma trippandes bakom... "näää han hoppade, tänkte jag...." Vi gick ner till hagarna och han gick snällt bakom hästarna med stor respekt för dem och ville bara följa med flocken (till detta hör att i stallet stod 3 hästar kvar varav hans bästa vän Tore) sedan gick han snällt in i sin hage och stod snällt och nöjt och väntade på sitt hö.
Lena kom ner med grimman och jag fick kämpa en stund med att få på den, lade först ett grimskaft runt halsen så att jag hade någon chans att kontrollera honom, sen körde vi projekt "på/av grimman" som vanligt och det gick bra efeter en liten stund.

Sedan ledde jag upp honom till stallet,ställde honom i boxen (då var stallet tomt, Lena hade tatt ut de andra) och vi stod där, masserade öron och slappnade av innan vi gick ner igen och han fick gå ut i hagen... Varför göra det lätt för sig ;)
Dörren var ialla fall öppen och inte trasig, så jag hade inte skjutit in haspen ordentligt och eftersom dörren hängde snett så hade haspen glidit ur när han tröck sig emot den... Men men... Imorogn är en annan dag :)

Och nu till det positiva för dagen...
Till kvällen tog Johan in honom och Tore och vi stod i gången och borstade honom. Han stod lös med grimskaftet hängandes ner på golvet och såfort han gjorde en antydan om att omfördela vikten för att ta ett steg fram eller bak så var vi där och korrigerade så att han stod still, där vi ville, hela tiden och han var så duktig! Försökte flytta sig några gånger men sedan "fattade han galoppen" och stod som ett ljus med lågt huvud medan vi borstade varenda cm på kroppen. NÖJD!!!

Imrogn blir det utsläpp på samma sätt som imorse, med ändringen att imorogn sitter dörren fast och vi hoppas att han stannar kvar :)

En lugn dag, duktig häst!

Idag stod vi givakt när Lena skulle ta ut Tore för att rida. Vi har ju stängslat om hagen nu, så han vore inte försöka sig på att spränga den, men man vet ju aldrig...
Lena tog ut Tore och Johan stod utanför hagen och höll ett vakande öga på hur Tjabo skötte sig...
Han sprang (läs trippade) några meter, sedan vände han och gjorde så några gånger... Tog sedan en tuss hö och nöjde sig med att de andra hästarna stod runtikring. Men han var ändå tvungen att testa om det verkligen var ström i tråden och fick sig en känga, och det tror jag var bra, för efter det fanns det ingen som helst antydan till att han vill springa igenom utan han fick snällt stå där till Tore kom tillbaka en stund senare.

Vid insläppet var det bara han och Tore kvar ute och jag tog dem ihop. Tore är ju en buffel i jämförelse, ska skynda sig in.. Men Tjabo gick snällt snett bakom hela vägen upp. Vi stannade utanför stallet, precis innanför, precis framför boxen, precis inne i boxen och sedan vände vi oss med huvudet ut mot boxdörren och började "projekt ta av/på grimman" precis som igår smekte jag hela huvudet, tog ungefär lika lång tid (han var väldigt hungrig så jag tror att det störde lite) Men efter ca 5minuter gav han sig, hängandes med huvudet så drog jag av och på grimman några gånger för att sedan ge honom tillåtelse att få gå till maten. NÖJD!!

Imorgon blir det ungefär samma som idag då jag inte tänker börja med något innan in/utsläpp fungerar klockrent...

Läskigt att föra grimman över huvudet

Vår första träning blev igårkväll.
Efter att Tjabo rymt och Pappa tagit in honom i stallet och jag anlänt, så skulle vi ta av grimman. Det är ju en simpel sak tror man, men han har ju faktiskt stått med grimman på sig i sommar och säkert inte tagit av/på den så ofta så det var faktiskt lite läskigt...

Han kastade upp huvudet när Lena försökte så jag stoppade henne och började från början... Smekte hans panna och sidan på huvudet, masserade halsen och fortsatte upp mot nacken/öronen och varje gång jag närmade mig så kastade han upp huvudet, jag stod tålmodigt kvar, höll i grimman och varje gång han kastade sig bakåt tog vi ett steg fram tills han stod still och sänkte huvudet och lät mig praktiskt taget gräva i öronen och massera hårt i nacken. Då drog jag nackstycket på grimman upp och ner och på och av och han stod som ett ljus med huvudet långt ner mot marken och hade funnit sig i att "jaha, det är såhär jag gör för att det ska bli bra" och jag tog av grimman och gick ut.

Imorse vid utsläppet så började jag med att redan innan jag skulle sätta på grimman så repeterade vi vad vi gjort kvällen innan så han stod med huvudet långt ner, avslappnad och jag fick ta överallt. I början stramade han emot lite, men det tog inte alls lång tid, kanske 2 minuter sedan var grimman på och han stod avslappnad kvar :)

DUKTIG PÅLLE!!

Ut till hagen gick han felfritt och stannade på mina uppmaningar, snett bakom mig. Hittills har han skött sig bra!
Ska ut vid 16, då Lena ska rida, och se hur det går när vi tar in Tore idag.

Hörs senareRedan bästa vänner

Välkomna!

Igår hämtade vi hem vår lille kille, Suspisious Minds, även kallad Tjabo.

Han veterinärbesiktigades på morgonen och allt gick som det skulle och vi började resan hemmåt.

Väl hemma så skulle Johan leda ner honom till hagen där hans blivande bästis stod och väntade, Lenas fjording Tore, en valack på 4år.

Johan tog helt sonika med sig skottkärran på en gång och det var inga som helst problem, Tjabo följde snällt efter.

Tjabo och Tore störttrivdes tillsammans, så pass att när Lena skulle rida så sprängde snällt lilla Tjabo staketet och ville följa med :P Han sprang fram till Tore och ställde sig bredvid, sedan lät han sig snällt ledas in i stallet av pappa Micke, där han tog sig en tupplur, det hade varit en lååång dag för Tjabo. Nu var han äntligen hemma.


Husse Johan leder i skritt och trav

Välkommen till min nya blogg!

lillatjabos

Här kommer vardagen och träningen med vår Quartervalack Suspisious Mind, även kallad Tjabo, uppdateras så ofta jag hinner. Tjabo är vår första Quarter, och även vår första unghäst. Han är född i maj- 08 och har hunnit bli 5 år nu... Sedan köpte vi Tjabos lillasyster Elvis Shy Molly "Molly" i feb 2012. En rödhårig fuxbrud med skinn på nästan, född aug 2011. Välkomna in och se vad vi pysslar med :)

RSS 2.0