Lösgalopp med Tore

Tjabo har ju lite vintervila, så det blir inte så mycket uppdatering här, men i lördags fick han lösgaloppera med Tore, Lenas fjording, på ridbanan.

Först var han jättekaxig! Bet Tore i nacken och skulle klättra på sidan på honom och var allmänt jobbig, Tore började springa, och sedan galopperade de runt ett bra tag och fick röra på fläsket.

Sedan när de sprungit klart, så började Tjabo kaxa igen, men då tröttnade farbror Tore (som bara är 5år och inte jättehög i rang) och slog båda bakhovarna rakt i Tjabos mage så att det ekade över hela gården och Tjabo nästan tappade andan. Bra! Tänkte jag, säg ifrån till min lilla kaxhäst nu!

Tjabo föltuggade som bara det och sprang ifrån Tore, Tore vallade honom 2 varv runt banan och Tjabo försökte komma ifrån, då såg han mig och kom travandes in bakom min rygg, tvärstannade, och gömde sig för Tore och sa -" Matte, jag vet att du bestämmer över den där läskiga hästen, så jag står här och gömmer mig, jag tänker INTE kaxa med honom igen"

Det är våran kaxiga, snart 3åriga, hingst det ;)

Sedan fick Elvis rida på mommos Tore, sååå glad blev han, synd att jag har så ont i magen annars hade han fått en ponny nu, men det får bli till hösten. Än sålänge får han rida på Tore :) Tack MommoFEL!

Upptäckte att jag lagt in samma film på båda och inte alls den på galoppen...

Här kommer galoppen!!!

http://www.youtube.com/watch?v=LyzmOp7wa6c&feature=related

Galoppen i lördags

Ja, lade ju bara ut en film så ska sammanfatta lite om hur det gick

Pappa hade plogat en 8 på banan då jag bett honom ploga på ett visst vis men han inte förstått riktigt, så det började inte så bra, höga snövallar att hoppa över på volterna...

Longerade först i "hopp och lek"-tempo, som han inte alls ville, var lugn som en filbunke och tyckte mest att snövallarna var asjobbiga!

Longerade lite när för att jobba honom och fick iaf igenom det jag ville och en riktigt bra STOPP med rumpan under så då var det dags för Johan och Anneli att börja, jag blev förvisad till utsidan av ridbanan ;)

Upp med JOhan, lite skritt och trav i lina och sedan prova pussa igång honom (pussljudet är mitt kommandoord för galopp) i galopp. Anneli hjälpte till att pussa lite från mitten och han galopperade något varv, saktade av och galopperade några varv igen, so far so good...

Bytte varv och då, precis i fattningen, halkade han till lite, men fatatde och då började sadeln att glida (det sista jag sa till Johan innan jag blev förvisad var att han skulle spänna gjorden) och då blev Tjabo rädd för JOhan hamnade ju på sniskan och han fortsatte galoppera i 180... saktade av, vi rättade till, provade trava, men han ville bara tokgaloppera...

Bytte till det första (vänster) varvet där det gick så bra från början, och där var allt kolugnt, galopperade fint på beställning och det såg ut som att husse hade koll.

Bytte till det svåra varvet igen och han bara drog i 180...

Tog det lätta varvet och gav oss med det.

Tjabo var dyngsur av svett, men inte stressad när vi slutade, varja gång han gick i vänster varv så var han lugn och samlad (för att vara oinriden) men blev antagligen osäker och rädd i högervarvet.

Skulle prova idag igen och börjar longera, som vanligt, men då är det så halt så han går omkull det första han gör, så jag longerar på kortare lina i bara skritt och trav och försöker få igenom en ställning i båda varven, vi beslutar oss för att inte prova galoppen idag, då det är snorhalt och det antagligen skulle hända samma sak mend JOhan på så jag kopplar loss honom och Johan skrittar runt.

Tränar på ställning, får igenom ställningen i högersidan, som han har jättesvårt för, går ställd till vänster i vänstervarv, rakspår OCH högervarv, men efter lite uppmjukning och mjuka ledande tygeltag så förstod han vad vi ville och jag tror att han tyckte att det var bekvämare och gå så.

Kollade så "one rein stopen" fungerade och det tyckte jag han gjorde bra.

Fick till 2 riktigt bra stoppar med rumpan under och "bakåttänk" och en jättefin ryggning på slutet med knappt något tryck i tyglarna alls!

Nu har Tjabo ryggvila till i februari, då får vi åka till ridhuset och ta tag i galopp och allting.
Nu blir det vänjning av tygeltag i bett, skogspromenader, löshoppning, lösgalopp och mys på planeringen :)

7e gången, 1a gången galopp

http://www.youtube.com/watch?v=EB2z3lOPvbc

Film på Johans 6e gång, förberedelse inför galoppen

http://www.youtube.com/watch?v=EB2z3lOPvbc

Förberedelse inför galoppen

Igår, torsdag, red Johan i snöstormen.

Först springa på lina, inte alls lika pigg som häromdagen, han mest galppperade runt och fint tills han tyckte att det räckte och då jobbade jag honom nära i alla gångarter.

Sedan hade vi kvar linan på (har ju ridit utan hela hösten) för átt förbereda inför galoppen imorgon (har ingen rundcorall så vi måste ju ha någon säkerhet)

Jag stod bara och höll i linan och Johan bestämde allt och gav alla kommandon. Skritt, trav, stanna, backa och svänga. Allt gick kanon.

När vi nöjt oss med kanske 3minuter i varje varv så fick han rida lös som vanligt och travade runt på volterna och bad honom svänga lite och bara lalla runt, lugnt och fint gick det och han började sänka sig något och slappna av (långt ifrån låg form, men på rätt väg)

Imorgon gäller det, då ska han med Anneli´s hjälp galoppera för första gången, sedan är deet dags för ryggvila några veckor.


Totte, unghästuppfostraren i hagen

Tobbe-bebis som blitt stor

Jobb på lina och trav på böjt spår...

Tjenna världen!

Idag började vi med att springa av oss på lina, han var verkligen taggad och gasade 0-100 på säkert 1sekund! Inte så mycket hopp och stök, bara galopp i väääldigt hög hastighet på hellång lina runt runt på banan och han ÄLSKADE det! Öronen fram och ett par sparkar rakt ut emellanåt och en överlycklig pålle :)

Efter att han fått springa av sig i säkert 5minuter i varje varv, i den höga hastigheten! Så tog jag in honom på kortare lina och bad om skritt, jog och galopp. Han lyssnade klockrent på kommandona och kändes riktigt trevlig, ställde honom innåt i båda varven och bad honom att sänka sig och jobba i joggen och han var riktigt vacker att titta på, hade mycket energi kvar, men på rätt sätt och använde den till att få tassarna där jag ville.
Jobbade på så i båda varven och när jag kände mig 100% nöjd gick vi till husse som satte upp.

Han verkligen älskar när man håller på med honom nu, vill visa att han kan och försöker sitt bästa.

Han såg lugn och avslappnad ut, Johan körde lite lydnad, mycket svängar och små volter samt att backa ett steg i taget för mycket små hjälper och få massa beröm.

Sedan bad han om trav och travade för första gången på böjt spår och hela varv (har travat långsidorna tidigare) svängde i traven och berömde hela tiden. Han gick lugnt och avslappnat i vad som såg ut som en väldigt bekväm jog.

Efter traven skrittade han lite på böjt spår och bad honom stanna några gånger och alla steg idag gick verkligen kanoners.

Kan ha berott på att även lilla jag höll klaffen och lät dem jobba på och lät Johan koncentrera sig ifred på vad han höll på med ;) Inte lätt för lilla mig, men jag gjorde ett bra jobb!

Planen nu är att göra samma som idag även på torsdag, samt skritta och trava med Johan uppepå i lina så att vi på lördag, men Anneli´s hjälp, kan prova på att galoppera för första gången, då ska vi ha lina, eftersom vi inte har någon rundkorall... Bara som säkerhet, och det kommer säkert att gå jättebra. Sedan galoppera någon gång till nästa vecka (om allt går bra vill säga) sedan vintervila med promenader och klättra i skogen.'

That´s all folks!En bild jag tog för några veckor sedan, tänk vad länge vi haft snö redan :)

Ledig stallplats

Jag har en boxplats ledig
Maila för mer information

t.lindbergh@hotmail.com

Min gamla häst SHallow och Tjabo när vi precis köpt honom, på onsdag, den 15e dec, är det 1år sedan Shallow fick fara till de evigt gröna ängarna, snyft, kommer aldrig glömma honom!

Rodeohäst <3

Johan red för 5e gången igår och då lekte Tjabo rodeohäst för första gången, gjorde två rodeoskutt, men Johan satt kvar och Tjabo verkade inte riktigt förstå vad han hade gjort :P

Fick tipset av Anneli att jag nästa gång ska tänka på att jag jobbar honom lite mer i linan innan uppsittning, så han inte går från direkt "hopp och lek" till 100% koncentration, svårt för en liten bebis. Nu longerade jag bara honom någon minut i båda varven, jobbade ingenting utan bara röj.

Har sådan fantastisk tur att jag har möjlighet att få tips av en så duktig tjej som Anneli!

Nästa gång ska jag även stå på håll och titta ;) Så jag inte lägger mig i en massa vad Johan gör ;) Ni vet, det blir ungefär som när en mamma tränar sin dotter = inte bra! Man gnäller på minsta lilla, ger ingen cred och låter väl inte alltid så positiv kanske :P Och Johan är ju jätteduktig och ska slippa bli störd av mig, bättre om bara Anneli säger vad han gör.

Men det är svårt, han har ju inte hanterat Tjabo dagligen sedan oktober förra året, så han vet ju inte hur han funkar och då är jag direkt där och ska lägga mig i för jag tycker ju att han är "min" häst som jag utbildat :)

Jaja, snart är bebben ute och då får jag också rida :) Bara 4månader kvar ;)

Tjingeling

Johan har ridit för fjärde gången och travat!De var jätteduktiga och allt gick jättebra!
Tusen tack till supersnälla Anneli som kom med goda råd och tips, man vill ju inte förstöra något, och har man ett proffs i stallet så är man dum om man inte ställer dumma frågor ;)

Tjingeling

Skönt utan 25minus

Då fryser inte vattnet så fort i hagen :P

Lunchade dem idag och fyllde vatten och kliade dem lite, Tobbe var jätteframmåt och det märks att han mår mycket bättre! Han kommer fram och är pigg och undrar vad som händer och ska kasta med dunkarna och "hjälpa till" med allt man gör :)

Se om Johan har tid att rida Tjabo ikväll, var 2veckor sedan nu...Tobbe valalr Chevan ;)Tobbe vallar cheva

Vi lade in halm i vindskyddet igår och då skulle Minken backa ut ur hagen men Tobbe ville bara vara ivägen ;) haha får inte in filmen här så kolla min fb om ni vill se :)

http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=737506627

lillatjabos

Här kommer vardagen och träningen med vår Quartervalack Suspisious Mind, även kallad Tjabo, uppdateras så ofta jag hinner. Tjabo är vår första Quarter, och även vår första unghäst. Han är född i maj- 08 och har hunnit bli 5 år nu... Sedan köpte vi Tjabos lillasyster Elvis Shy Molly "Molly" i feb 2012. En rödhårig fuxbrud med skinn på nästan, född aug 2011. Välkomna in och se vad vi pysslar med :)

RSS 2.0