Unghästutbildning

Jag och Tinka har anmält våra pållar till unghästutbildning på Jursta som kommer hållas några helger framöver. Innehåller teori, löshoppning, lösgalopp m.m. Ska verkligen blir jättekul och en utmaning för Tjabo!!
Det är en kurs för förberedelse inför 3års, så det är mest halvblod, och vi :)
Igår höll jag på lite med grimman och han gillar verkligen inte öronen längre :( Han har förresten fattat att man kan äta äpplen, tummen upp! Och då fick jag pilla och hålla på, så det är nog inte så allvarligt, får fixa lite varje dag med grimman nu :)
Ha det

Täckesgjorden på

Jajjamensan!
Och det var inga somhelst problem! Han stod still, jag spännde åt och drog i den och gick några steg med honom, men han verkade inte ens märka utav den :) NÖJD!!!!!
I veckan hoppas jag på sadel, ska be Tinka om lite goda råd först :) Min jättesadel är väl kanske ingen höjdare att börja med heller, undra om man sk abörja med min ena syntet-hopp-sadel... väger ju ingenting, men är ändå formad som en sadel... Vi får se...

Annars är det lite som vanligt, han går ut och in ur hagen, såret håller på att läka och han är fortfarande rädd om huvudet just där, men har inte brytt mig så mycket i det de sista dagarna... Tar tag i det när det läkt färdigt, så han slipper mer obehag :)

Ha det sålänge

Tjabos stamtavla

Mest för Tinkas skull :)

http://www.allbreedpedigree.com/index.php?query_type=horse&horse=SUSPISIOUS+MIND&g=5&cellpadding=0&small_font=1&l=

Världens sämsta matte...

Känner jag mig som idag...
Tog in pållen och tog av täcket... ionga problem...

Borstade av hela honom, började redan då reagera lite när jag kom nära öronen, men tänkte inte på det, gick jättebra överallt annars, tom skapet....

Sedan skulle jag byta från "haggrimman" till repgrimman och då började eländet. Han var helt omöjlig, vägrade låta mig ta av gimman, kastade sig bakåt, framåt...

Gick in i boxen och tänkte att "här har vi ju gjort det många gånger" och började verkligen från början och smekte pannan, ganacherna och halsen, men varje gång jag närmade mig grimman så kastade han upp huvude och vägrade slappna av... Började tom resa sig och jag tänkte bara "jag får inte ge upp den här kampen, jag står väl här tills inatt"'

När jag hållt på över 50minuter så såg jag, dumma dumma jag, som hade haft handskar på mig och inte känt något, att han hade ett sår mellan öronen, ett ordentligt bit/skärsår som var svullet... Och där hade jag grejjat med fingrarna och inte fattat vad han höll på med...

Stackars min underbara häst!!!!
Vi gick ut på en promenad och han skötte sig exemplariskt. Sprang lite med honom och när jag stannade tvärstannade han bakom och var sååå duktig!!!!!!

Får hålla koll på såret, men detvore läka på några dagar :)
Så kan det gå när inte haspen är på, men dåligt samvete har jag! Japp jappp!

En bra dag på volten

Idag har vi flyttat fram och bakdel, backat och gått efter matte på lång slak lina. Även sprungit med honom lite för att se hur han reagerar och han sprang lugnt efter, inte förbi :) NÖJD ;)
Lyfte alla hovarna från ena sidan, det var han en hejjare på, tummen upp :)

Han tyckte att det var lite svårt att flytta framdelen, någon som har några tips...?
I början backade han när jag tryckte mot bogen, sedan hajjade han att han skulle flytta sig bort från trycket men gick gärna lite framåt samtidigt... TIPS?

Lite dåliga bilder, var precis i skymmningen och dålig kamera :P

Flyttar bakdelen...






Den lilla djäääääävulen... ;)

Smet ur hagen igår igen... suck... han nosade längst backen när hagkompisen gått ut och vipps så "kröp" han under, alltså fick han med sig de två lägsta trådarna över ryggen och slet sönder handtagen, gick under regeln, suck...
Sprang runt på ridbanan, överlycklig över att vara lös...

Idag blev det projekt fixa hagen och upptäckte att elen inte fungeradem den skulle...
Var ingen el alls i trådarne, inte konstigt att han bara kröp under...
Fixade en massa och trodde sedan (2 tim senare) att det skulle fungera...
Icke, kollade med elmätare och det var ingen el alls nere vid Tjabos hage.... Hmmm...

Gick runt med mätaren för att se var det bröts någonstans (har elrep med tre eltrådar i) och på ett ställe hade alla tre trådarna lyckats gå av på precis samma ställe, så det var bara till att byta en lååång sträcka med rep...

SEDAN :D WOOHOO! Nu kan vi stänga in elefanter, jag lovar!
Nästa gång Jessica ska rida Shallow så kommer Tjabo få sig en tjottablängare så han studsar upp till månen ;) Kanske han lär sig :)

INSTÄNGSLAD!!!

Some pics



Tjabo när vi lastat ur honom, när vi hämtat hem honom :)




Här var när vi gick över bommarna häromdagen

Inget idag

Han hade stått med täcket hela natten, utan att äta upp det ;)
Idag får han vila
Snöade som bara den imorse när jag tog ut de små liven :)

Första gången med täcke

Usch och fy vilket ruskväder det blitt, snöade både på morgonen och nu på kvällen och blåser is... fyyyy...
Och min lilla skit har börjat hosta så idag bar det av och köpte ett regn och ett fleece-täcke.
Ingen "stå i stallet"- hosta utan verkligen förkylningshosta, och det kan man ju förstå när han stått naken i det äckliga vädret de senaste dagarna och vinterpälsen inte har hunnit ut :)

Så var det bara det att han aldrig haft täcke...
Så vi började med fleecetäcket, drog det över hela kroppen, lade det över halsen och även öronen :P Och flaxade med det bäst jag kunde, inte en reaktion!!! NÖJD ELLER VAD!! :)
Sedan på med det och knäppte allt, han kollade på magen "går det att äta matte?, nehe, inte det, aja då får det väl sitta kvar då" var reaktionen.




Sedan skulle vi testa med regntäcket, som är ett väldigt prassligt sådant...
Prasslade på golvet först, lite läskigt var det allt, men prasslade på ordentligt runt menen och upp vid sidorna, lade på det över manken, drog på det över kroppen, prasslade och flaxade med det, gick hur bra som helst. Knäppte fram, knäppte maggjordarna! Och då började han fundera på vad jag höll på med... Men jag körde på och knäppte även bensnörena! Lite läskigt, men lugnt...



Gick en promenad i skogen med täcket på i ca 20minuter. Några bakut-sparkar och några
 flaxhopp blev det, men tror inte att det berodde på täcket utan mest på att han vill testa var gränsen går, vad matte blir arg över att han gör, om Shallow (sällskapet vi hade med ut) reagerar m.m.


Men sista biten hem gick han lugnt,
Vi stannade utanför stallet och pratade med Pernille, och då ville han prompt gå in i stallet så jag tänkte att det är bäst jag tar fighten nu och inte sen så vi stod där i över 30 min, tills han tillslut stod still med något sänkt huvud till att jag räknade till 10 i alla fall... Hade velat haft en ännu bättre reaktion, med ännu mer sänkt huvud och kanske stått 1 minut, men hade inte tiden tyvärr, men såg det ändå som 1-0 till mig...

Imorgon blir det vila, men på torsdag är vi back on track igen

Länk till film

Ingen aning om hur man får in filmer från youtube till bloggen :P
Men kolla på länken till Tjabos "till salu" film :)

http://www.youtube.com/watch?v=qXgXaF6z_Ng

Blev ingen promenix idag

Det haglade och regnade om vartannat så lillkillen fick ingen promenad idag.
Annars går allt bra, han blir lugnare och lugnare att stå själv i hagen medans Jessica rider Shallow.
Vi satsar på imorgon istället, och hoppas på bättre väder :)

Lösgalopp

Idag har vi lösgalopperat på volten.
Vi började med att flytta till höger och vänster och back sitter 100% nu, säger back och han backar på en gång :) SUPERNÖJD!

Sedan gick vi över två bommar och det var inga problem alls!
Sedan släppte jag lös honom och manade på med grimskaftet och han galopperade glatt runt på ridbanan några varv. Hoppade bommarna på bilden, tog båda i ett stort runt språng (matte glad, eftersom jag ska hoppa honom åsså) Bockade och hade sig och tyckte att det var skönt att få sträcka ut. Fick inga superbilder tyvärr, men ni hajjar :)

Imorgon blir det vila och på söndag promenad. Det är planen iaf :)

Första gången han sagt emot :P

Jahapp, får väl säga att han är hemmastadd nu då, för idag gjorde han första gången något bus :)
Det började med att Jessica skulle rida Dalila och tog in henne och då sprang Totte som en tok i hagen och då skulle vi ta in Tore och Tjabo och då hoppade Tjabo rakt upp en gång och slängde med ena frambenet. Backade honom bestämt och stod tills han lugnat sig innan vi fortsatte upp på stallplanen där vi stod och pratade med Dallas och hans matte en stund (en fjording i grann-stallet) och det märktes att han var på tårna.
Vi gick in i stallet, borstade, ville inte riktigt stå still till 100% men vi kämpade på...

Sedan ut på promenad med Sara & Tore, Marie & Aston och vovvarna var åsså med, första bilen som kom var läskig och han hoppade till, lugnade sig snabbt, men jag backade lite, gick i allmänhet lite snabbare och oroligare idag, men vi tog oss förbi svinstallet en sväng och tillbaka. Mötte några hästar, gnäggade lite till några hästar i svinstallet och hemvägen var bättre. Han gick där jag bad honom om.

Sedan skulle Sara rida på volten och då stod vi på volten och bara stod och skulle vara avslappnade. Lite spännd och kollade fortfarande på den springande Totte, men när han coolade ner sig så gick jag in med honom i hagen till Shallow och dagen var färdig. Ändå nöjd. Det måste ju uppstå situationer så att man har möjlighet att tala om vad man får och inte får göra :)

Bild på Marie, Aston och en icke-fotogenick Tjabo ;)

Utsläpp

Tog ut hästarna imorse och Shallow & Tjabo går så snällt med varandra :)
Shallow är dock lite elak i hagen, Tjabo har en hel del bitsår, men jag tror att de kommer lugna ner sig när de känner varandra, Shallow kanske bara e avis för matte har köpt en till älskling ;)
Ikväll kommer Sara och ska rida Tore, så då tänkte jag gå med en bit med Tjabo innan hon får rida på volten, och då går vi på volten och tränar lite flytta och vändningar. Vi gör helt enkelt två flugor på smällen ;)
Hrj sålänge

Långpromenad

Hej hopp!
Idag har vi tatt en långpromenad till Kalvsvik å tebax. Vi hade sällskap av Jessica+ Shallow, Lena+ Tore och Pernille+ Totte. Vi gick i mörkret så första träningen idag blev att ta på sig reflexer. Vilket inte var några som helst problem. Jag öppnade och stängde dem MÅNGA gånger runt alla ben och vid halsen (kardborrar, så de liksom prasslar när man öppnar och stänger dem) och först var det lite "oj, vad är det där" men det gick snabbt över till "går de att äta" och "nähäpp, jaja, gör vad du vill matte".

Sedan gick vi ut och det är ca 4km fram å tebax så det var mycket nytt att titta på, mörkt, möttehästar, mötte bilar, bilar kom bakifrån, hundar kom springande och allt gick bara bra. Första bilen som kom (en kärring som stannade för hästarna och sedan skulle starta i uppförslu och hittade inte dragläget så bilen hoppade fram) var lite läskig, men det skulle jag också ha tyckt om jag var häst... så det förlät vi snabbt.

Köpte Krafft grund 125 idag, ett foder för unghästar och avelsston. Först fattade han inte att det var mat, precis som allt annat, äter varken korn betfor eller morötter! Men sedan gav jag Shallow lite i hagen och dåååå fattade lillen att "jaha matte, det går att äta!!!" och sedan slank det ner, så nu får han 0,5l morgon och kväll.

Imorgon blir det vila, vi gör saker varannan dag nu så det inte blir för mycket för muskler och hjälna på lillskrutten.
Bild på Tjabo som undersöker baklastaren i sina snygga reflexer :P

Inget nytt

Nix, inget nytt idag.
Pappa var snäll och mockade och fixade allt, så jag slapp göra någonting alls...
Imorgon blir det promenad :)

Första promenaden

Vi tog mitt fullblod Shallow till hjälp och tog vår första promenad ute på vägen idag. Husse tog Tjabo och matte Shallow och vi gick en liten runda på ca 15minuter bara.
Det kom bilar både framifrån och bakifrån och det gick bra efter några lugnande ord första gången. Grannkillen som alltid ska gasa som en tok så fort han ser en häst kom också, men det gick bra. Nöjd med första turen :)
Vi hade riktigt tur med vädret. När vi kom tillbaka öppnade sig himlen och det kom iskalla bamse regndroppar... usch... det är verkligen höst nu...



Varit i stallet ikväll...

Johan fick mocka medans jag och Elvis var i hagen och umgicks med Tjabo.

Tjabo & Shallow trivs som sagt jättebra ihop. Shallow som snart är 17år ung vet att han är äldst och behöver bara vifta med svanstippen för att Tjabo ska lyda minsta vink, vilket är super, inga bråk i onödan :)
De äter ur samma hö-hög och går snällt bredvid varandra till och från hagen.

I stallet så borstade jag igenom hans svans, har väl inte blitt borstad på ett tag så det hade blivit dreds i den :P Men han stod snällt, lös i gången, och undrade mest vad jag höll på med "hmm, vad är det du sprayar i min svans som luktar så konstigt" pälsglans :) Se bilden...

På och av grimman några gånger vilket fungerade super, inget ryck upp alls med huvudet...
Johan gick upp till vägen med honom, stannade, backade och stod och pratade med grannen en stund och Tjabo var hur cool som helst och brydde sig inte.

Imorgon, om väder och vind tillåter, samt att vi inte hostar ihjäl oss, så har vi planerat att ta en liten promenad med sällskap :) Wish us luck!



Har inte hänt mycket

Jag och familjen är fortfarande sjuk och jag har tur som har Jessica som har orkat mocka och fixa till Tjabo senaste dagarna, och Pappa & Lena förstås som hjälpt till hur mycket som helst! Tusen tack!
Nu är i alla fall febern borta så jag hoppas att jag kan ta en sväng till stallet ikväll...
Har morgonen imorgon och då hoppas jag att jag kan ta den...
Tjabo går ju med Shallow nu och de verkar tydligen trivas tillsammans, jätteskönt, abo fdå Shallow är väluppfostrad och verkligen respekterar människor så är det bättre Tjabo får ta efter honom än att han tar efter lilla Tore. Plus att SHallow är så vettig så han uppfostrar på ett bra sätt :)

lillatjabos

Här kommer vardagen och träningen med vår Quartervalack Suspisious Mind, även kallad Tjabo, uppdateras så ofta jag hinner. Tjabo är vår första Quarter, och även vår första unghäst. Han är född i maj- 08 och har hunnit bli 5 år nu... Sedan köpte vi Tjabos lillasyster Elvis Shy Molly "Molly" i feb 2012. En rödhårig fuxbrud med skinn på nästan, född aug 2011. Välkomna in och se vad vi pysslar med :)

RSS 2.0