Exteriörlektion av Dr Gary Potter

Efter lunchen på lördagen så var det dags för den efterlängtade exteriölektionen av Dr Gary Potter, en av världens mest insatta personer i ämnet som studerat hästar hela sitt liv och forskat mm på ämnet. Han blir inhyrd av de bästa i världen när de ska leta starthästar till race för att hitta de bäst byggda hästarna för att kunna vinna så mycket pengar som möjligt såklart ;) Då ärftligheten (välforskat vetenskapligt bevisat) på en racehorse (farten) är 40% så kollar såklart många på stammen, men de resterade 60% är träning, foder, levnadsstandard, ohändertagning mm.
I cuttingvärlden så är ärftligheten på cowsense bara 4%!!!!! Hajjar ni! Det lämnar 96% över till det resterande att göra en god cuttinghäst! Varför kollar alla på stammen då kan man undra...
 
Man kan på ett lätt vis säga som såhär:
"Om man en racehorse med hög vinnarstam och ger till 10 olika tränare så är det stor chans att den blir en vinnare, men vilken av tränarna som helst...
Tar man en cuttinghäst (for example) och ger till 10 olika tränare så är det helt upp till den bästa tränaren (inkl foder, skötsel mm) vem som får den att bli en vinnare!"
 
Potter visade på Daniels häst hur de olika delarna ska passa ihop och att det finns en paralelltrapets som ska vara lika stor på båda sidor för att ihopsättningen av hästen ska vara optimal (vilken HÄST somhelst, inte en viss ras)
avståndet mellan manke-bröst ska vara samma som mellan bröst-mark och är även samma som halsen och längden på huvudet (vid en bra sammansatt häst) avståndet mellan manke, bogbladsspets ska va samma som mellan kors och baksida lår och avståndet mellan baksida lår-bakdel mage, bakdel mage- bröst och bröst-bodspets ska vara samma.
innanför frambenen ska "falukorvsmuskeln" (jag kallar den det för att det känns som att hålla i en falukorv och jag vet inte vad den heter på riktigt) vara proportionerlig med utsidan av frambenet, ett tydligt uppochnedvänt v mellan frambenen (pga bla dessa muskler) tittar man bakifrån ska låren vara vidare än gumpen, sedan ska det se ut som en amerikansk fotboll ovanför hasen, samma ihopsattning av muskler både på in och utsida.
framknä (carpus) ska vara närmre marken än magen, hasen hålla sig inannför linjen som uppstår när hästen står rak med skenbenet och man håller ett snöre ner från bärbensknölen (sittbenet på hästen) varken bakom eller framför.
Hästen ska ha brett mellan ögonen och stora ögon för att kunna se över ett stort område ikring sig (japp, det påverkar, då hästen blir lugnare och stadigare ju mer yta den kan se)
 
Undrar om jag nu kommit ihåg allt....
Antecknade som en tok, men har inte anteckningarna här nu när jag skriver ;) Kanske uppdaterar det senare ;)
 
Sedan fick de som ville rida igen (jag lät Molly vila)
Johan och Tove fick visa den andra gruppen vad vi i den första gruppen gjorde på morgonen (squa reining) och det kan ni se här på filmen: (i slutet när de ska spinna tillsammans, de gjorde även sidepass, backade, svängde runt alla ekipage i righuset mm :) ::
 
http://www.youtube.com/watch?v=1QFCJfLdJHQ
 
På kvällen, vid kl 22 så skrittade jag och Johan ut en timme själva, så mysigt i den fortfarande jättevarma natten <3 Hästarna var lugna och tyckte det var skönt att få komma ut och sträcka ut lite <3 Vi med :D
Bara en dag kvar att sammanfatta nu, söndagen, kommer senare :)
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

lillatjabos

Här kommer vardagen och träningen med vår Quartervalack Suspisious Mind, även kallad Tjabo, uppdateras så ofta jag hinner. Tjabo är vår första Quarter, och även vår första unghäst. Han är född i maj- 08 och har hunnit bli 5 år nu... Sedan köpte vi Tjabos lillasyster Elvis Shy Molly "Molly" i feb 2012. En rödhårig fuxbrud med skinn på nästan, född aug 2011. Välkomna in och se vad vi pysslar med :)

RSS 2.0